Hovedinnhold

Kjelling og Gullerud utestengt for «uetisk adferd»

<p>MÅ BETALE BOT: Kristian Kjelling (bildet) og Magnus Gullerud må begge ut med 1000 kroner i bot etter hendelsen i dansk håndball forrige sesong. Her er han under håndball-VM i 2011.<br/></p>

MÅ BETALE BOT: Kristian Kjelling (bildet) og Magnus Gullerud må begge ut med 1000 kroner i bot etter hendelsen i dansk håndball forrige sesong. Her er han under håndball-VM i 2011.

Foto: Bjørn S Delebekk, VG
De to håndballproffene Kristian Kjelling (34) og Magnus Gullerud (22) er to av 26 spillere som har blitt dømt for brudd på kampfiksingsreglene i Danmark.

- Dette er som det er. Vi er dømt for uetisk adferd og har vært naive i denne saken. Det er menneskelig å feile. Så mye mer er det ikke å si, sier Gullerud til VG.

Den danske avisen BT avslørte i juni at en gruppe Bjerringbro-Silkeborg (BSV)-spillere hadde gitt 15.000 kroner til Sønderjyskes «bøtekasse». Målet med pengene var å gi Sønderjyske en ekstra giv for å vinne en seriekamp mot Skanderborg.

Det gjorde Sønderjyske, og klubben fikk beløpet overført. Seieren sørget for at BSV tok den siste sluttspillplassen på Skanderborgs bekostning.

I dag melder samme avis at åtte spillere fra BSV har fått en bot på 1.000 kroner, samt én kamps karantene. Den skal sones innen året er omme.

<p>TAR AVGJØRELSEN TIL ETTERRETNING: Kristian Kjelling.<br/></p><p/>

TAR AVGJØRELSEN TIL ETTERRETNING: Kristian Kjelling.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

En av disse spillerne er Kristian Kjelling, den norske håndballprofilen som har vært proff i Danmark i en årrekke.

– Forrige sesong tok laget kollektivt en dårlig beslutning. Det er nå avklart på forbundsnivå her i Danmark at dette ikke har noe med kampfiksing å gjøre, men at det er uetisk adferd. Noe den milde straffen også avspeiler. Vi valgte å stå sammen som lag om straffen, uavhengig hvor mye den enkelte har vært involvert. Dette er det nå kun en liten gruppe som står bak. Men avgjørelsen om uetisk adferd tar jeg til etterretning, sier Kjelling til VG.

Gullerud med samme straff

I tillegg til de åtte fra BSV straffes også en større gruppe spillere fra Sønderjyske.
Det dreier seg om i alt 18 spillere, og også her finnes én nordmann på listen, nemlig Gullerud.

- Det er ingen tvil om at dere godtar straffen?

- Jeg har nettopp fått høre om pressemeldingen, men tror ikke det er så mye vi får gjort med dette, sier han. 

- Er dette vanlig i håndballmiljøet?

<p>DØMT: Magnus Gullerud, her i aksjon for landslaget,  har også fått bot og én kamps karantene.<br/></p>

DØMT: Magnus Gullerud, her i aksjon for landslaget,  har også fått bot og én kamps karantene.

Foto: Claus Bonnerup, Ap

- Det har jeg ingen formening om.

Har du noen gang opplevd kampfiksing i håndball?

- Nei.

- Kommer dette til å påvirke dere sportslig?

 - Det tror jeg ikke. Vi skal stå på i hver eneste kamp og vet foreløpig ikke hvilke spillere som må stå over når. Vi får ta det som det kommer, sier Gullerud.

To overtramp

Det er altså ikke kampfiksing i ordets mest konkrete form de to nordmennene har fått straff for, men derimot «uetisk adferd».Torben Jessen i den danske kampfiksingsnemnda understreker at potten BSV ga til Sønderjyske er en klar overtredelse av reglementet.

- BSV-spillerne ga en pengegave til Sønderjyske for å forsøke å påvirke utfallet av en kamp mellom to andre lag. Samtidig er det også en overtredelse at spillerne på Sønderjyske mottar gaven. Derfor har nemnda funnet grunnlag for å tildele alle de gjeldende spillerne både karantene og en mindre bot, sier han til BT.

- Spillerne er idømt en mild sanksjon, men det er snakk om karantene. Dette dreier seg ikke om kampfiksing, men om en annen og mildere form for uetisk adferd, sier Jessen. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Håndball

Se neste 5 fra Håndball