FESTAFTEN: Håndballgutta jublet i ring etter at plassen i hoverunden var sikret. Nå venter Polen (lørdag), Makdonia (mandag) og Frankrike (neste onsdag) i hovedrunden i Krakow. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Kommentar

Velkommen til det aller tøffeste, Norge

Det er helt eventyrlig å snu et drepende tap mot Island til å vinne gruppespillet fire dager senere. Men lørdag blir det mye tøffere for håndballgutta: Vertsnasjonen Polen og 15.000 elleville tilskuere venter i Tauron Arena.

Jostein Overvik (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Polakkene har i en årrekke tilhørt verdenstoppen, men aldri kommet nærmere gullet enn i den tapte VM-finalen for Tyskland i 2007. I kveld vant de en uhyre prestisjefylt seier over Frankrike i Krakow. Polen tok bronse i sist VM. Nå er ambisjonen to hakk høyere. Særlig etter mektige 31-25 over nasjonen som er regjerende mester i alt – OL, VM og EM.

Tøffingen på streken: Rørt til tårer

Norge er neste nasjon inn i stormens øye i dette mesterskapet. Lørdag smeller det mellom et polsk lag som tørster etter gull og den overraskende vinneren av gruppe B. Og ha det helt klart: Det blir en kjempeutfordring for Norge å løse verdensmålvakten Slawomir Szmal, Karol Bielecki, Krzysztof Lijewski og resten av det polske stjernegalleriet etter tre hviledager.

KOMMENTAR: VGs håndballreporter Jostein Overvik. Foto: ,

Selvsagt er det ikke umulig. Men dette blir den første syretesten for Christian Berge i forhold til ambisjonen om å skape et medaljelag av Norge.

Det fortsetter litt mer forsiktig med Makedonia kommende mandag. De berget avansementet på målforskjellen da de spilte 27-27 mot Serbia i kveld. Venstrehåndsskytteren Kiril Lazarov er av verdensklasse, men Makedonia er en utfordring på høyde med Hviterussland.

Sjekk hvorfor Christensen plutselig manglet på banen

Med seier mot Makedonia vil antagelig oppgjøret mot Frankrike onsdag i neste uke være det som skiller Norge fra en semifinale. Franskmennene har løftet seg etter en litt vanskelig periode for noen år siden. Norge slo dem under turneringen i Nadderud Arena i november. Da var en verdensstjerne som Nikola Karabatic ikke med.

Men Norge tapte ikke mer enn med 27-26 for Frankrike i Paris rett før EM. Det forteller at forskjellen ikke er enorm. Men Frankrike har omtrent et tonn mer erfaring fra slike avgjørende kamper som denne kampen kan bli.

For Norge vil resten av EM selvsagt handle om å forsterke det gode og rydde opp i det som har vært ruskete.

Er halvt britisk: O'Sullivan kunne valgt Storbritannia

Nettopp det klarte Christian Berges lag i kveld. Hviterusserne startet oppgjøret med svært offensiv satsing for å sette ut den norske bakspillertrioen. De lykkes i en periode. Men så sendte trenerduoen utpå «Glenn Solberg-kopien» Christian O'Sullivan.

Den lettbente Oslo-gutten leser håndballspillet som om det var en åpen bok. Han løp riktig. Han spilte riktig. Scoret mål og var svært mye av forskjellen offensivt. O'Sullivans talent har ofte havnet i skyggen av den fire år yngre Sander Sagosen. Men det spørs om potensialet er så mye lavere.

Sagosen har slitt tungt med skuddene i EM – 8 mål på 24 skudd – men var også god i selve spillet mot hviterusserne. I tillegg ga Joakim Hykkerud den rette tyngden på strek. Det er imponerende hvordan laget har klart å viske ut Bjarte Myrhols skadefravær. Han kan nå gjøre EM-comeback lørdag.

Bli med på å sette børs: Her er VG-tallene på heltene

I forsvar leverer Petter Øverby, Erlend Mamelund, Magnus Gullerud, Harald Reinkind og O'Sullivan bra klasse. Foran 30-årige Espen Christensen. Han kaller seg selv en «late bloomer» og jeg er ganske sikker på at vi fortsatt ikke har sett det beste av Norges nye, utradisjonelle keeperstjerne.

Ikke minst fordi han har den kunnskapsrike keeperreven Steinar Ege i ryggen.

Det er fem år siden Norge var i en lignende situasjon. Men Norge hadde ikke nok kvalitet da de kom til hovedrunden under VM i Sverige. Det endte med 5-målstap for både Spania og Frankrike i Jönköping.

Jeg innbiller meg at den nye utgaven av håndballgutta er et par hakk nærmere verdenstoppen enn laget som bare inneholdt Myrhol, Mamelund, Ole Erevik og Espen Lie Hansen fra årets EM-tropp.

Det vil vise seg om vi har rett i den påstanden.

Velkommen til det aller tøffeste, Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder