NORGES BESTE: Ville du kjent igjen denne håndballspilleren på gata? Kristian Bjørnsen har har vært Norges beste spiller i håndball-EM.
NORGES BESTE: Ville du kjent igjen denne håndballspilleren på gata? Kristian Bjørnsen har har vært Norges beste spiller i håndball-EM. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kristian Bjørnsen satset som lærer – ble tidenes norske høyrekant

HÅNDBALL

KRAKOW (VG) For syv år siden var Kristian Bjørnsen (27)  benkesliter i Stavanger. Nå er han Norges beste EM-spiller med 30 scoringer og leverer tidenes norske spill på høyrekanten. Men satset egentlig som lærer.

Publisert:

– Ekstremt imponerende og bra. Jeg er utrolig glad på hans vegne. Jeg har fulgt Kristian fra tiden på Fyllingen og rekruttlandslaget og sett hvor dedikert, seriøs og hardtarbeidende han er, sier landslagstrener Glenn Solberg.

Har du lest? Keepertallene som avslører Norge

Onsdag brygger det opp til høyrekantduell mot selveste Luc Abalo – artisten med syv mesterskapsgull. Norge må stjele poeng fra Frankrikes mesterlag. Bjørnsen blir igjen en nøkkel.

– Jeg har alltid sett på ham som en av verdens beste, men vi har ulik spillestil og forskjellige forutsetninger. Han har en spenst ut av en annen verden. Det er kult å se at Abalo kan fly og gjøre alt han vil med ballen. Jeg må kompensere på andre måter, forklarer siddisen.

Frankrikes store stjerne: – Norge er fryktløse

Han har alltid hatt en drøm, men sier at den var «helt fjern» da han satt på benken hjemme i Stavanger. Jevngamle Espen Lie Hansen debuterte på landslaget mens Bjørnsen flyttet etter storebroren til Bergen.

Han begynte på lærerutdannelse og ble med broren Erik til Fyllingen. Der ble han etter hvert satset på av trener Anders Fältnes mens han selv satset like mye på utdannelsen.

– Jeg er veldig glad for at jeg ble ferdig før jeg dro til Sverige som håndballspiller. Du vet jo aldri når karrieren tar slutt. Da vil jeg jobbe som lærer, sier matte- og naturfaglæreren. Han har kompetanse for å undervise fra 5. til 10. trinn i det norske skoleverket.

VG-kommentar: Det kreves en bragd, Norge

På VG-børsen har Bjørnsen ligget mellom 6 og 8 i alle EM-kamper. Snittet på 7,2 poeng er knallsterkt. Han har dessuten scoret 30 mål på 40 skudd (75 prosent uttelling). Rune Skjærvold og Lars-Erik Bjørnsen har begge vært innom gode ting i mesterskap, men ingen norsk høyrekant har noensinne levert noe i nærheten av Kristian Bjørnsens stabile EM i Polen.

– Det er bra. Jeg er fornøyd, sier han nøkternt og går raskt over til å snakke om laget.

– Jeg hadde ikke trodd det om noen før EM hadde sagt at vi kom til å kjempe om en semifinaleplass.

– Er det mulig å unngå tap mot Frankrike i en så avgjørende kamp?

– Blir en veldig tøff kamp mot verdens beste lag. De presterer alltid når de må. Det blir ikke lett. Men vi må ha troen, mener Bjørnsen med 221 mål på bare 50 landskamper.

Berge har ørelidelse: Konas ørepropp redder sjefens EM

– Han har spilt godt i Kristianstad. I Champions League har scoret 11 mål på 13 skudd borte mot Barcelona og traff på ni av ni mot Kolding. Han har vist at han duger på dette nivået. Så det overrasker meg ikke, sier Glenn Solberg.

Midt under EM kom nyheten om at Kristian Bjørnsen skal til tysk Bundesliga neste sesong.

– Det blir kult. Et spennende steg. Jeg går til et litt høyere nivå både på kamper og trening. Men det er dette jeg har trent for i mange år nå, sier scoringsmaskinen.

Wetzlar blir arbeidsgiver i verdens beste liga. Men første venter verdens beste motstander – Frankrike.

Her kan du lese mer om