NESTEN FEILFRIE: Stine Bredal oftedal sto i sentrum for jubelen etter seiren over Ungarn. Norge gjorde bare tre personlige feil i kampen. Svært få håndball-lag opplever slike tall. Foto: Bjørn S. Delebekk

Håndballjentene satte oppsiktsvekkende rekord

NANCY (VG) Ganske mye har gått mot Norge i EM. Men fredag satte håndballjentene en oppsiktsvekkende bestenotering mot Ungarn. I kveld venter skjebnekamp mot Nederland.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Norge blåste Ungarn av banen med 38–25 etter bare tre personlige feil på 60 minutter.

– Vi har hatt vært nede på fire feil i et par-tre mesterskapskamper i min tid, men aldri før opplevd bare tre, sier Thorir Hergeirsson.

Han var i analyseteamet på 1990-tallet, var trener under Marit Breivik fra 2001 og har nå vært landslagssjef i ni år.

TV 3-ekspert, og tidligere landslagsspiller, Karoline Dyhre Breivang lar seg også imponere i denne spesialsendingen med fokus på kveldens kamp:

– Våre spillere var veldig fokusert og Ungarn ramlet fra hverandre. De satte oss ikke ordentlig under press når vi spilte etablert angrep. Men vi kjørte stor fart og det skulle ha generert noen flere feil.

Camilla Herrem mistet en ball før pause, mens Henny Reistad og Vilde Ingstad gjorde feilene i 2. omgang – den siste bedømt av kampens dommere.

les også

Stine Bredal Oftedal vil bli mer ego: – Ofte best når jeg går selv

– Jeg påstår at den feil sperren som ble blåst på Ingstad var mye renere enn de situasjonene hvor Ungarn fikk straffe mot Kari Brattset i 1. omgang, kommenterer Hergeirsson. Norge gjorde 16, 11 og 10 feil i de de tre kampene i gruppespillet.

Kim Rasmussen påstår Norge slapp billig. Ungarn-treneren mener kampens store spiller, Stine Bredal Oftedal, burde ha blitt avblåst for skrittfeil.

38 mål mot de tidligere europamesterne var solid. Men det har ofte blitt store seierssifre mot Ungarn. I 2004 ble de slått 44–29 i Budapest i en historisk god EM-semifinale av Norge.

les også

Slik ble Løke lurt trill rundt av broren: – Typisk Frank

Hergeirsson roser angrepsspillet i medgangskampen, men er ikke helt fornøyd med hvordan laget har taklet de vanskelige periodene mot Tyskland og Romania.

– De gangene vi holder på ballen og gir oss litt tid så skaper vi sjanser. Men når vi har dårlig tid, kaster vi ofte bort ballen. Det skjer når vi ligger et bak, sier han.

På treffet med norske presse tirsdag formiddag melder han om et skadefritt lag som har gjort det bra på trening.

Norges motstander, Nederland, får oppmerksomhet for mer enn sine ferdigheter på banen:

– Utrolig viktig for oss å holde fokus og vokse videre. Nederland blir beinhardt. Men kan vi vokse videre fra Ungarn-kampen, så har vi en sjanse. Vi skal avslutte dette på en ordentlig måte.

NOE Å SMILE AV: Thorir Hergeirsson smilte under luekanten i Nancy i formiddag. I kveld venter skjebnekamp mot Nedeland. Foto: BJORN S. DELEBEKK

Men Hergeirsson mener at Nederland ligger på et nivå Norge kan matche. Nederlenderne ble slått i VM-finalen 2015 og i både EM-finalen og OL-bronsefinalen året etter. I fjorårets VM-semifinale knuste Norge kveldens motstander med hele ni mål.

Vi fikk et reelt løft mot Ungarn. Samtidig er det viktig å ikke tro at det er på plass. Det må klaffe. Vi må ha målvakter og forsvar på høyt nivå. Og så må vi tørre å løpe på Nederland. Det gir oss energi.

Tidenes 100 beste norske kvinnelige håndballspillere

– Men Nederland har vunnet fire kamper og dere to her i EM. Krever det mesterskapets beste prestasjon å vinne denne kampen?

– Mener du at de da er dobbelt så gode, smiler han til VG i langt bedre humør enn etter den oppsiktsvekkende rekorden mot Ungarn. Dagen etter forklarte han hvorfor.

Hergeirsson svarer til slutt på VG-spørsmålet:

– Så absolutt!

Norge møter Nederland kl. 21.00 i kveld, mens Romania-Spania går tidligere på kvelden. De tre siste kampene i hovedrunden – inkludert Spania-Norge – går onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder