Larvik 20140207. Larvik håndballklubb sliter tungt økonomisk og er teknisk konkurs. Her representert ved Nora Mørk (t.v) og Karoline Dyhre Breivang Foto:Trond Reidar Teigen,NTB scanpix

Larvik tapte seks millioner på lekeland

Den konkurstruede klubben har en total gjeld på 12 mill. kroner

Håndballstorheten Larvik står bokført med hele 12 millioner kroner i gjeld etter at klubbens lekeland-prosjekt slo fullstendig feil.

  • Steinar André Danielsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Sportslig sett er Larvik Håndballklubb blant de beste i verden. På økonomisk styring, derimot, er de en av verdens dårligste.

Det sa Harald Gaupen, som er hyret inn for å rydde opp, da han onsdag kveld briefet formannskapet i Larvik kommune om de store økonomiske vanskelighetene byens håndballklubb har havnet i, skriver Østlands-Posten.

Klubben frykter å gå konkurs og har tidligere bedt om krisehjelp for å få på plass fem millioner kroner innen 20. februar.

Årsakene til den kritiske situasjonen er feilsatsing på Jippi Lekeland, for høye driftskostnader i forhold til inntektene og dårlig økonomisk styring.

Ti millioner i underskudd

Oppgaven med å få klubben ut av det økonomiske uføret virker kolossal:

Regnskapet fra 2014 ble lagt frem onsdag, og viser et underskudd på nærmere 9,8 millioner kroner, en negativ egenkapital på 11,6 millioner kroner - og en total gjeld på 12 millioner kroner.

Sistnevnte tall er til stor bekymring for klubben, erkjenner Gaupen.

– Å betjene den gjelden er en stor bekymring i forhold til hvordan driften ser ut nå. Tallene er riktignok ikke revidert, men de kommer ikke til å forandre seg nevneverdig, sier Gaupen ifølge Østlands-Posten.

LES SAKEN: Larvik tvinges til å ta dramatiske grep

Roper ikke hurra for Jippi

Han kunne videre fortelle at satsingen på Jippi Lekeland har satt dype økonomiske spor.

– Lekelandsatsingen alene har medført et samlet tap på seks millioner kroner. I ettertid kan vi konstatere at den var en feilvurdering, sier Gaupen.

Økonomieksperten retter krass kritikk mot Larviks daglige leder Bjørn-Gunnar Bruun Hansen, som har vært sykemeldt siden desember.

Han har ikke besvart VGs henvendelse torsdag.

Ifølge Gaupen må både Bruun Hansen og klubbstyret skiftes ut som et helt nødvendig tiltak for å bedre situasjonen.

– Den elendige økonomistyringen har ført til at tilliten til Larvik Håndballklubbs administrasjon er ødelagt utad. Ny daglig leder og nytt styre må inn. Det blir en «quick fix» som er helt nødvendig for å gjenreise den tilliten, sier Gaupen.

Han poengterer at Larvik er teknisk konkurs og at han, om det var normal virksomhet han fikk på bordet, ville sendt virksomheten rett til skifteretten.

Gaupen, som er tidligere sjef for Sparebank 1, er konstituert som daglig leder mens «redningsaksjonen» pågår. Han ble for tre uker siden hyret inn for å analysere situasjonen og bistå styret i å iverksette tiltak som kan få stablet Larviks store idrettsstolthet på beina igjen.

PS! Torsdag ble det kjent at Larvik ikke vil betale på gammel gjeld inntil situasjonen rundt klubbens ekistens er avklart.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder