ALENE PÅ TOPPEN: Karoline Dyhre Breivang feiret landslagsrekorden med å slå Serbia i EM-generalprøven i landslagsdrakt nummer 297. Sammen med Sanna Solberg og resten av håndballjentene gjorde hun en god generalprøve.
ALENE PÅ TOPPEN: Karoline Dyhre Breivang feiret landslagsrekorden med å slå Serbia i EM-generalprøven i landslagsdrakt nummer 297. Sammen med Sanna Solberg og resten av håndballjentene gjorde hun en god generalprøve. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Karoline Dyhre Breivang spilte sin 297. landskamp: Rekorden Goksør gjerne ville ha beholdt litt til

Susann Goksør Bjerkheim fikk diplom og krystall for 300 landskamper

HÅNDBALL

OSLO SPEKTRUM (VG) (Norge-Serbia 30-18) Med sine 297 landskamper er Karoline Dyhre Breivang (34) spilleren med flest kamper i norsk lagidrett. Men Susann Goksør Bjerkrheim (44) skulle gjerne ha beholdt rekorden i 13 dager til.

Publisert: Oppdatert: 30.11.14 20:44

Landslagskapteinen feiret med å spille i trøye nummer 297 mot Serbia og slo til med en nydelig luftpasning til Linn-Kristin Riegelhuth Koren. Men i Møbelringen Cup har Breivang spilt mest forsvar og ikke scoret mål.

- Det var stas å bli satt pris på. Jentene sa de var stolt meg. Da ble jeg «frøken sentimental», sier Breivang til VG.

Det var keeperduoen Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø som dominerte i den solide seieren.

– Det er veldig godt for selvtilliten. Nå er det bare å glede seg til EM begynner, sa Solberg til TV 2 etter kampslutt.

Målvaktene var hovedsakelig assistert av Camilla Herrem, Heidi Løke, Stine Bredal Oftedal, Linn-Kristin Reigelhuth Koren og Nora Mørk.

Serbia manglet mange av stjernene fra fjorårets VM-sølv og var aldri noen målestokk. Norge får tøffere motstand mot Romania i EM-åpningen kommende søndag, men fikk uten tvil en fin opptur foran 6622 tilskuere i Spektrum.

Tenker på Sulland

– Det var herlig å få denne kampen, foran så mye folk, sier Mørk, som ble kåret til banens beste spiller.

Men dagen har ikke bare vært positiv. Nyheten om at Linn Jørum Sulland går glipp av EM på grunn av et brudd i foten, kom tidligere i dag, og Mørk føler med lagvenninnen:

– Jeg er først og fremst lei meg på Linn sine vegne, sier jenta som sannsynligvis får økt ansvar på høyrebacken i Sullands fravær.

Les også: Sulland mister EM

Skal trene med gutter

Landslagstrener Thorir Hergeirsson var fornøyd med dagens forestilling.

– Det er mange som melder seg på. Flere blir tryggere og rollene sine, og det føles som at proppen løsna litt, sier islendingen, og avslører at landslaget skal trene med gutter på mandag og tirsdag.

– Vi må bli mer nøyaktige i det vi gjør, og vi må lære å være tålmodige i angrep.

Slik oppsummerer sjefen rekordkampen til Breivang.

Ble fratatt kamper

Tidligere landslagskaptein Goksør Bjerkrheim måtte brått legge opp etter at hun i Sydney-OL for 13 år siden der hun spilte sin 300. og siste landskamp i bronsefinalen. En stor håndballkarrière tok plutselig slutt, men landslagskapteinen endte på et historisk rundt tall.

Helt til Norges Håndballforbund noen år senere tok en kritisk gjennomgang av sin egne landskamper og kuttet vekk kamper mot «mot klubblag og sammensatte lag». Dermed ble Susann Goksør Bjerkrheim satt ned til 296 landskamper.

– De hadde sikkert sine grunner, men jeg har en diplom fra NHF som det står 300 landskamper på og fikk en krystallgave for dette, sier hun med en liten latter til VG.

Men hun liker det ikke helt. For henne kunne Breivang gjerne ha ventet til den første kampen i EMs hovedrunde lørdag 13. desember - hennes 301. landskamp - med å feire rekorden.

– Jeg presenterer fortsatt meg selv i foredrag som at jeg har 300 landskamper, forklarer Susann Goksør Bjerkrheim, som av familiære grunner mistet Breivangs rekordkamp i et fullsatt Oslo Spektrum.

- Det var en som hevdet at også jeg skulle vært trukket fire kamper. På grunn av utvisningene, smiler Dyhre Breivang. Tominutteren mot Serbia var hennes 132. for Norge. Dermed har hun sittet utvist i til sammen fire og en halv kamp!

Spilte aldri sammen

Rekord-Karo var med på noen samlinger med Goksør Bjerkrheim i år 2000, men de to spilte aldri på samme lag. Breivang debuterte nøyaktig 60 dager etter Goksørs avskjed - for nøyaktig 14 år siden i dag.

Fra 2004 har hun vært med på Norges eventyrlige suksess med fire EM-gull, to OL-triumfer og et gull i VM.

Goksør står bare med VM-gullet fra Lillehammer i 1999, men scoret på sine 296 kamper 844 mål mot Breivangs 471 på en kamp mer.

– Breivang har vært en arbeidshest. Viktig for laget både på og utenfor banen, mener Susann Goksør Bjerkrheim, som i fjor gjorde det sterkt i NRK-programmet Mesternes Mester.

Slår alle lagspillere

Karoline Dyhre Breivang troner nå på toppen av statistikken for alle lagspillere i Norge. Steinar Ege spilte i sin tid 262 landskamper for herrelandslaget, mens Hege Riise har rekorden med 188 landskamper for kvinnelandslaget i fotball.

John Arne Riise har spilt flest kamper for herrelandslaget i fotball med sine 110 opptredener, mens Tommy Jakobsen står med 139 offisielle landskamper for ishockeylandslaget, men her regnes bare kamper i mesterskap.

Karoline Dyhre Breivang passerte tresifret antall kamper i EM, VM og OL i fjor og står før EM med 104 mesterskapsmatcher.

Slik spilte Norge

VGs spillerbørs fra kampen (jentene må ha spilt 10 minutter for å bli bedømt med poeng).

Kari A. Grimsbø 7

8 redninger/18 skudd – 1 feil

Silje Solberg BB 8

10 redninger/0 skudd – 0 feil

Emilie H. Arntzen -

1 mål/1 skudd – 0 feil

Veronica E. Kristiansen 6

4 mål/5 skudd – 0 feil

Ida Alstad 5

0 mål/0 skudd – 1 feil

Heidi Løke 6

2 mål/2 skudd – 1 feil

Karoline D. Breivang 4

0 mål/0 skudd – 0 feil

Nora Mørk 7

7 mål/12 skudd – 0 feil

Stine B. Oftedal 6

2 mål/2 skudd – 0 feil

Ida B. Karlsson -

0 mål/2 skudd – 0 feil

Linn-Kristin R. Koren 6

4 mål/5 skudd – 1 feil

Maja Jakobsen 4

1 mål/1 skudd – 0 feil

Camilla Herrem 7

5 mål/5 skudd – 0 feil

Sanna Solberg 5

4 mål/7 skudd – 2 feil

Pernille Wibe 4

0 mål/0 skudd – 1 feil

Her kan du lese mer om