GJØR SUKSESS Elverums Andre Lindboe jubler for ett av sine åtte mål i Champions League-kampen mot Kadetten Schaffhausen onsdag. Fra 2020 kan den gjeveste europacupen bli nærmest umulig å nå for norske herreklubber.
GJØR SUKSESS Elverums Andre Lindboe jubler for ett av sine åtte mål i Champions League-kampen mot Kadetten Schaffhausen onsdag. Fra 2020 kan den gjeveste europacupen bli nærmest umulig å nå for norske herreklubber. Foto: Fredrik Hagen NTB scanpix

Europeisk opprør mot ny Champions League: – Forventer støtte fra NHF

HÅNDBALL

Motstanden mot håndballens nye Champions League øker. Ligaene til stormaktene Tyskland, Frankrike og Spania er motstandere av nyordningen som vil gjøre Elverum mer eller mindre sjanseløse.

Publisert: Oppdatert: 09.11.17 22:22

Den norske Champions League-klubben slo onsdag sveitsiske Kadetten Schaffhausen og kjemper om kvartfinaleplass. Det europeiske håndballforbundet (EHF) går inn for en ny turneringsform med bare 12 mot dagens 28 klubber fra 2020.

Elverum vant: Friskmeldt keeper bak stor seier

– Det er et europeisk opprør mot denne modellen nå. Hverken ligaenes eller spillernes organisasjoner er hørt. Det er ikke gjennomførbart med 22 Champions League-kamper i et gruppespill. Til slutt vil dette også gå utover landslagene, spår Hein Barthold – daglig leder i Norsk Topphåndball. Elverum er blant de mange klubbene som ikke er hørt.

Klubbenes ligaorganisasjoner møttes onsdag i Barcelona. Ifølge Barthold står ligaene i Frankrike, Tyskland, Spania, Sveits, Østerrike, Danmark, Sverige og Norge samlet mot dette. Her i landet har samtlige 12 eliteserieklubber skrevet under på et opprop. Ute i Europa er ikke bildet like entydig på klubbnivå. Barcelona går i bresjen for nyordningen som frister de største klubbene med klart økte inntekter.

– Vi forventer at vi får full støtte fra Norges Håndballforbund i denne saken, sier Barthold.

Leste du? Nordisk kamp mot håndballens Champions League

Håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser at han ikke kjenner saken godt. Den er ikke styrebehandlet i Norges Håndballforbund. Hans visepresident Ole R. Jørstad sitter i styret til EHF og kjenner prosessen rundt intensjonsavtalen for det neste 10-året.

– Jeg kommer til å søke informasjon rundt dette på kongressen til det internasjonale forbundet i Tyrkia kommende helg, sier Lio til VG.

Se VGs video fra Elverums seier over Kadetten:

Mange mener at presset på de beste spillerne vil øke radikalt. Den danske OL-vinneren Henrik Mølgaard sier til Dansk Radio at han skjønner toppklubbenes behov for økte inntekter. Men at han frykter fremtiden.

– Utviklingen er uhyggelig. Og det er en skam at spillerne og spillerorganisasjonene ikke blir lyttet til. Det har i flere år vært et ønske om at antallet kamper blir redusert, sier PSG-spilleren.

Les analysen: Elverums eventyr setter nye rekorder

Hein Barthold i Norsk Topphåndball mener det er uklart hva som videre skjer i saken. Styret i EHF skal møtes i desember. Mye kan allerede være avgjort. Barthold er svært kritisk.

– Dette er en sak som har blitt tatt på bakrommet uten noen demokratisk prosess, hevder han.

Her kan du lese mer om