PERMITTERT OG IKKE: Mia Solberg Svele (til venstre) og resten av Storhamar-spillerne er permittert. Mens Vipers foreløpig har valgt ikke å permittere Heidi Løke og sine spillere. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

16 håndballklubber varsler permitteringer: – Veldig alvorlig

Permisjonsvarslene strømmer ut fra eliteserieklubbene i håndball. Hittil har 16 av 24 har sendt ut varsler. Mange toppspillere er allerede ute i permisjon.

 • Jostein Overvik

– Situasjonen er veldig alvorlig og vi vet jo ikke hvor lenge dette varer, sier Hein Barthold som er daglig leder i klubbenes organisasjon, Norsk Topphåndball.

– For noen av klubbene er dette krise, mener han og bruker Kolstad som eksempel. Trondheimsklubben skulle i april arrangert en turnering som ville gitt millioninntekter. Svært viktig for en klubb som totalt har budsjettert med 12,5 millioner kroner i inntekter.

les også

Bjarte Myrhol i karantene med corona-symptomer

Ifølge Barthold har følgende ni klubber sendt ut permitteringsvarsel på herresiden: Elverum, ØIF Arendal, Drammen, Kolstad, Haslum, Halden, Nærbø, Runar, Follo og St. Hallvard.

På kvinnesiden har Storhamar, Byåsen, Molde, Aker, Fredrikstad og Gjerpen foreløpig varslet.

– Bakgrunnen for permitteringen er den alvorlige situasjon som har oppstått for å unngå spredning av coronaviruset. Sluttspillet er avlyst. Treningssenter og håndballhaller er stengt, så vi har ikke mulighet til å opprettholde vår virksomhet. I tillegg er de økonomiske rammebetingelsene svært usikre i tiden som kommer, skriver Storhamar i en pressemelding. Spillerne er permittert til 31. mai.

Se hvordan noen av håndballstjernene i karantene trener nå:

Toppklubben Vipers Kristiansand har foreløpig valgt ikke å permittere. Serievinner Elverum på herresiden permitterte torsdag 20 av 36 ansatte 80 prosent. Men skåner de som er mest sårbare.

– Det dreier seg i hovedsak om ansatte som har tjent under 0,75G de siste 12 måneder, og ansatte som gjennom å være studenter ikke vil ha krav på dagpenger, skriver klubben i en pressemelding.

Hein Barthold er opptatt av at topphåndballen har en del studenter og mange spillere på relativt lav lønn. Lønnstagere med under 75.000 kroner i årslønn har ikke rett på lønn under permisjon.

– Så langt jeg vet er det klubber med alle spillerne i denne kategorier. Finnes det en mulighet for å unngå permisjoner her, så oppfordrer vi til det. Men også her må det gjøres vurderinger. Det er forskjell på en spiller som bor hjemme hos foreldrene og en som bor på hybel med faste utgifter, sier den daglige lederen.

les også

Ingebrigtsen-familien må vente på høydehus-svar

Studenter har i utgangspunktet heller ikke rett til på lønn under permisjon. Men her har spillerorganisasjonen NISO klare anbefalinger.

– Dersom idretten utgjør hovedaktiviteten, eller en vesentlig del av din hverdag og lar seg fint kombinere med studier, vil vi anbefale alle medlemmer om å spesifisere at de først og fremst er idrettsutøvere, men gjennomfører utdanning på fritiden/utenfor normal arbeidstid, skriver spillerorganisasjonen på hjemmesiden.

NISO er enig i grunnlaget for permitteringer i coronaens tid. All organisert idrettsaktivitet er forbudt – i hvert fall frem til 26. mars. Spillerorganisasjonen oppfordrer alle utøvere til å ta kontakt med NAV så tidlig som mulig.

les også

– Tullete at ikke VM er avlyst

Norsk Topphåndball understreker at ingen vet hvordan viruskrisen ender, men Hein Barthold tror den kan komme til å ende med at mange toppspillere i håndball må tåle en nedgang i lønn. Han begrunner det med sponsorsvikt og tapte inntekter som ikke kan tas igjen.

– Vi regner det som sikkert at mange klubber må gå i diskusjoner med spillerne om lønn, sier Barthold.

Norges Håndballforbund varslet torsdag hvordan de ordner opp- og nedrykk i sesongen som i forrige uke brått ble avsluttet. Rælingen (kvinner) og Sandefjord (herrer) blir tilbudt en ekstra plass i neste sesongs Rema 1000-liga. Barthold tror begge takke ja.

Mer om

 1. Håndball
 2. Norsk håndball

Flere artikler

 1. Risikosport for norske klubber å permittere spillere

 2. Idrettens fagforbund etter hockey-avlysning: – Ikke grunnlag for permitteringer

 3. Eliteserie-klubbene vurderer permitteringer: – En mørk dag

 4. VIF letter på permitteringene – tilbake i trening onsdag

 5. Massepermitteringer i Vålerenga – hele a-lag kvinner permitteres

Fra andre aviser

 1. Vipers-sjefen ut mot norske toppklubber: – Det er urettferdig

  Aftenposten
 2. Mot omfattende permittering i norsk håndball

  Fædrelandsvennen
 3. Byåsen har sendt ut permitteringsvarsel. Flere av spillerne har ikke krav på dagpenger

  Aftenposten
 4. Byåsen har sendt ut permitteringsvarsel. Flere av spillerne har ikke krav på dagpenger

  Fædrelandsvennen
 5. Spillere permitteres: – Det er mange som ikke oppfyller kravene til dagpenger

  Aftenposten
 6. Permittert fra jobben: – Det er ikke mer synd på meg enn på andre

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder