FØLER SEG STEMPLET: Russland-trener Jevgenij Trefilov føler at resten av verden - urettferdig - har knyttet hele den russiske idretten til doping. Her er han sammen med Victoria Zhilinskayte og Irina Bliznova i OL. VG understreker at disse spillerne ikke er knyttet til doping.
FØLER SEG STEMPLET: Russland-trener Jevgenij Trefilov føler at resten av verden - urettferdig - har knyttet hele den russiske idretten til doping. Her er han sammen med Victoria Zhilinskayte og Irina Bliznova i OL. VG understreker at disse spillerne ikke er knyttet til doping. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Foran OL-semifinalen:  – Selvfølgelig er det doping i russisk håndball

Rostov-Lunde: – For meg er det overraskende

HÅNDBALL

Russlands håndballpresident: Slengte på røret i VG-intervju

RIO (VG) TV 2-ekspert Randi Gustad er klokkeklar på at det foregår juks i russisk håndball. Men kobler ikke de avslørte, positive dopingprøvene til laget som i natt møter Norge i OL-semifinalen.

Publisert: Oppdatert: 18.08.16 14:06

– Selvfølgelig er det doping i russisk håndball. Dette er en sport hvor man kan tjene på en del snarveier. Det er hevet over en hver tvil, sier Gustad, som satt i Antidoping Norges styre i syv år – fra 2009 frem til i år.

Hun viser til McLaren-rapporten som avslører at Russland har skjult til sammen syv positive dopingprøver i håndball fra 2012 til 2015 ved testlaboratoriet i Moskva. Dette blir koblet til den avslørte russiske statsdopingen der til sammen 643 dopingtilfeller er blitt skjøvet under teppet.

– Vi har ingen grunn til å mistenke dagens russiske jenter, presiserer Gustad og legger til at hun ikke tror resten av den internasjonale håndballen er forskånet for doping.

Lest denne? Heidi Løke fikk kne i eggstokken

– For meg er det overraskende, men hvis tallene viser det, så gjør de det. Men jeg synes det er rart, sier Katrine Lunde foran nattens semifinale mot Russland her i Rio.

– Jeg har ikke i det hele tatt sett noe som tyder på doping i Russland. Jeg vet ikke om man er godtroende, sier hun. Den dobbelte OL-vinneren har spilt i Rostov det siste året og forsetter i den sørrussiske klubben en sesong til.

Russlands håndballpresident Sergej Sjiskarjov svarer VG på telefon. Spørsmålet er om det finnes doping i hans virksomhet:

– Så vidt meg bekjent er det ikke det. Det har ikke vært noen tilfeller siden jeg overtok som president i april 2015.

– Men ifølge McLaren-rapporten var det syv tilfeller av doping i russisk håndball?

– Skal dere bare spørre om doping? Jeg foreslår at dere ringer tilbake når dere vil snakke om håndball, svarer den russiske håndballpresidenten og avslutter samtalen raskt.

Oppgitt Russland-trener: – Det er dumhet og dårskap

Fire av Lundes lagvenninner spiller for Russland og trener Jevgenij Trefilov var ikke nådig da før OL uttalte seg om at russerne ble truet med utestengelse fra Rio-lekene.

– De prøver å sverte oss for hele verden. De prøver å skape et inntrykk av at vi er en bande med narkomane, sa han i et intervju på det russiske håndballforbundets hjemmesider før OL.

Etter å ha bli dopingtestet av det internasjonale håndballforbundet – Randi Gustad kaller det en parodi – ble russerne klarert for OL. Her i Rio har de som eneste nasjon vunnet seks strake kamper.

Nora Mørk synes Russland har vært det beste laget til nå. Hun svarer bestemt nei når VG ber henne kommentere situasjonen rundt doping i russisk håndball. Heller ikke suksess-keeper Kari Aalvik Grimsbø vil svare på spørsmål om russisk doping.

Men hun opplyser at sommerens store sportsskandale ikke har vært tema hos håndballjentene hverken før eller under OL.

Les også: Dette Bolt-bildet angrer svenskene på

– Men jeg vet at de russiske som er her nå har blitt dopingtestet. Så jeg er ganske trygg på at de ikke driver med det, sier Heidi Løke og fortsetter:

– Så lenge de ikke er tatt for doping så synes jeg det er riktig at de får delta her.

Det er Randi Gustad helt uenig i. Hun mener at Russland burde blitt kastet ut av OL. Men sier hun har forståelse for at de norske jentene uttaler seg forsiktig foran en så stor kamp og at hun ikke synes publikum skal bue på Russland på grunn av dopingsaken.

– Jeg håper det russiske kvinnelandslaget blir møtt med respekt, sier hun.

Randi Gustad påpeker at det russiske kvinnelandslaget har en kjent dopingsak. Svetlana Smirnova ble tatt for nandronlon under VM i Norge i 1999.

– Det var jo skandaløst. Hun sonet ikke hele straffen og da ga jo Hassan (Mosutafa, IHF-president) grønt lys for at hun kunne delta i VM før to års utestengelse var gått, sier Gustad og presiserer at saken er gammel.

Klar for nattevåk? Norge spiller kvartfinale kl. 01.30

Uansett vant Smirnova VM-gull i Italia for 15 år siden. Norge ble slått 30-25 i en finale hun ikke spilte. Dette var det første av fire VM-gull med Trefilov som trener.

– Straffen må sones fullt ut. Jeg kan ikke skjønne hvilke motiv IHF skal ha for å kutte ned på den, sa daværende landslagssjef Marit Breivik til Adresseavisen i 2001. Nå er hun hun Olympiatoppens sjef for sommeridrettene her i Rio, og «skal ikke synse angående dette».

Katrine Lunde tror doping kan han sin virkning også for håndballspillere.

– Jeg tror doping virker i forhold til tiden du bruker på å restituere etter kamp, men håndball er en sammensatt sport der mange andre ting en enkeltprestasjoner spiller inn, sier hun.

Katrine Lunde opplyser at klubblegen i Rostov gjerne vil at spillerne skal ta «en vitaminpakke for å forebygge sykdom».

Fra 2015: Katrine Lunde får drømmekontrakt i Rostov

– Som i Györ får jeg en vitaminpakke som legene ønsker at jeg skal ta, men jeg sjekker med Olympiatoppen, og det er sjelden noe jeg bruker, sier hun og mener lagvenninnene i Rostov har samme holdning.

Hun vil veldig gjerne tilbake i det norske målet i nattens semifinale for å møte Rostov-spillerne Ekaterina Ilina, Vladlena Bobrovnikova, Anna Sen og Mayya Petrova:

– Det er en fordel å kjenne dem, men når Kari har spilt som fantastisk så vil hun fortsette. Jeg sitter likevel med informasjon som jeg selvfølgelig vil gi videre til henne, sier Katrine Lunde.

Her kan du lese mer om