SPENT: Linn Jørum Sulland håper landslagssjef Thorir Hergeirsson har funnet plass til henne på listen over 14 spillere som blir tatt ut til Rio-OL søndag klokken 11.00. Bildet er fra Norges VM-kamp mot Argentina (37-18).

SPENT: Linn Jørum Sulland håper landslagssjef Thorir Hergeirsson har funnet plass til henne på listen over 14 spillere som blir tatt ut til Rio-OL søndag klokken 11.00. Bildet er fra Norges VM-kamp mot Argentina (37-18). Foto: Bjørn S. Delebekk VG

OL-uttaket klokken 11.00 søndag: Sulland: Har gjort alt for å overbevise Hergeirsson

Klokken 11.00 i dag presenterer landslagssjef Thorir Hergeirsson de 14 spillerne som i Rio skal forsvare håndballjentenes OL-gull fra London. Linn Jørum Sulland (31) har opplevd det meste når det gjelder mesterskapsuttak. Nå håper hun på grønt lys - igjen.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er veldig, veldig spennende. Det er godt at jeg har vært med på dette før, til og med vunnet OL. Siden jeg var i OL for fire år siden, har jeg hatt lyst til å være med på det en gang til, sier Sulland.

Leste du denne for fire år siden? Sulland: – Det største jeg har opplevd

Da VG møtte henne hadde hun akkurat spilt den siste offisielle kampen før

OL-uttaket: Norge vant EM-kvalifiseringskampen mot Litauen på knusende vis.

Voldsomt skuffet?

Oppkjøringen mot sommerens formidable utfordring i Rio de Janeiro er i full gang – men ennå mangler én ting: Navnene på de 14 jentene som får være med. Normalt sett kan Thorir Hergeirsson ta med seg 16 jenter til mesterskap, men i OL er troppen to spillere færre.

Og hodebryet noen hakk større.

Uttaket offentliggjøres klokken 11.00 søndag formiddag.

VG-kommentar i mars: Disse 14 ligger best an til OL-plass

Noen spillere kan begynne å planlegge pakkingen for Brasil, mens andre vil bli voldsomt skuffet. En av de som har opplevd begge disse tingene, og en god del annet i mesterskapssammenheng, er Linn Jørum Sulland.

– Vi jobber som vi gjør før alle mesterskap, og gjør ikke noe annerledes der. Vi holder på den samme prosessen, og gjør det så seriøst og helhjertet som vi alltid gjør, sier landslagssjefen til VG.

VG-kommentar etter 2015-VM: Gullformelen ruster aldri

Gråt av skuffelse

Spørsmålene foran uttaket søndag er mange.

Keeperplassen har vært behørig diskutert – Kari Alvik Grimsbø, Katrine Lunde og Silje Solberg kjemper om to billetter til OL – den «siste» i trioen vil ende som reserve.

Bakgrunn: – Den største drømmen min er å komme med

EN AV TRE: Katrine Lunde, her med nevøen Matheo, er en av tre OL-aktuelle keepere. En av dem må finne seg i å være reserve i Rio-OL. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Strekposisjonen er en annen utfordring, hvor det bak Heidi Løke har vært mange spekulasjoner om hvem som vil få grønt lys til å reise til Rio. Både Pernille Wibe og Kari Brattset er hete navn i OL-diskusjonen.

Sulland mesterskapsdebuterte i 2005, men da Hergeirrson tok ut VM-troppen i 2009, ble hun vraket og gråt av skuffelse. Det samme skjedde da uttaket til EM i 2010 ble tatt, da var Sulland kun satt opp som reserve.

Toppscorer i VM

Hun fikk imidlertid muligheten til EM-spill likevel.

Sulland ble hentet til mesterskapet i tolvte time og ble en av de viktigste spillerne. Hun hamret inn til sammen ti mål fordelt på 18 spilleminutter i semifinalen og finalen. En god revansje etter å ha sett mesteparten av EM fra sofaen hjemme.

Les saken: Mistet håndball-EM 2014 (brudd i foten)

Under VM i 2011 ble hun Norges toppscorer med 51 mål da håndballjentene tok gull. Året etter, OL-året i London, ble hun finalekampens store dronning, med ti mål mot Montenegro. Fra det karrierehøydepunktet ble nedturen desto større da Norge røk ut av VM uten medalje i 2013.

– Godt rustet

I 2014 var Sulland skadet, og mistet EM. I 2015 var hun tilbake i VM, og i år er det altså OL som står på planen. 31-åringen har vært med på vrakinger, uttak, skader, vært Norges beste, vunnet gull, stått uten medalje. CV-en har rukket å bli svært omfattende i mesterskapssammenheng.

– Jeg føler jeg har lært en del opp gjennom både av oppturer og nedturer. Derfor føler jeg meg også godt rustet før det uttaket som kommer nå, sier hun.

OL-gullet fra London i 2012 er det som står igjen som karrierens desiderte høydepunkt så langt. Det er noe hun veldig gjerne vil oppleve igjen.

GULL-GØY IGJEN? Karoline Dyhre Breivang (t.v) og Linn Jørum Sulland feirer OL-gullet i London for fire år siden etter finaleseier 26-23 over Montenegro. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– OL er mye større enn andre håndballmesterskap. Det arrangeres sjelden og er dermed ikke noe man får oppleve mange ganger, forklarer hun.

Les saken: Mest sett i London OL

Hvor mange venstrehendte?

Sulland er etter alle solemerker med blant de 14 navnene Hergeirsson har valgt ut til Rio.

– Det vil alltid gå over dersom jeg blir vraket. Men når det er dette jeg jobber for, ville det være en utrolig skuffelse, slår 31-åringen fast.

Sulland har hatt en god vinter, og en god vår med landslaget. Hun føler hun har gjort alt hun kan for å overbevise landslagssjefen om å la henne få en av OL-billettene.

– Det har gått bedre enn på lenge på landslaget, og jeg er i god håndballform. Jeg må jo ha troen, men jeg vet ikke hvordan Thorir har tenkt å løse kabalen og hvor mange venstrehendte han skal ha med. Jeg får bare ta det som det kommer, sier Sulland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder