BLYTUNG KVELD: Stine Bredal Oftedal opplevde at det akkurat ikke holdt. Håndballjentene mister sin siste tittel søndag.
BLYTUNG KVELD: Stine Bredal Oftedal opplevde at det akkurat ikke holdt. Håndballjentene mister sin siste tittel søndag. Foto: BJORN S. DELEBEKK

Nå blir håndballjentene strippet for alt

HÅNDBALL

NANCY (VG) ANALYSE: Håndballjentene er gode nok for EM-gull. I stedet blir de søndag strippet for alt i Paris. Semifinalen var bare ett eneste mål unna.

Publisert: Oppdatert: 13.12.18 00:48

Gjennom hele 14 år har Norge alltid hatt et av kvinnehåndballens tre belter. Frem til OL i Rio var de til og regjerende mester i OL, VM og EM. Den totale storeslem. Men nå er det slutt. Russland og Frankrike har tatt over hegemoniet. Mye tyder på at de møtes i EM-finalen søndag.

De er klare favoritter i semifinalene mot henholdsvis Romania og Nederland på fredag. Akkurat som Norge er i kampen om 5.-plassen mot Sverige i Paris.

Det målet Norge manglet hadde Ungarn nok av tid til å score på Romania. Men playmaker Aniko Kovacsic var fornøyd med tomålsseier over naboen. Hun tok ned ballen og kastet den slapt mot det rumenske målet i stedet for å sette i gang det kontringsmålet Norge trengte.

Bittert er bare fornavnet.

Etterpå kunne også Tyskland ha hjulpet Norge til semifinalen. Men tyskerne er Norges nemesis i dette mesterskapet. Ikke bare slo de Norge i åpningskampen. De leverte en elendig kamp etter tre døgns hvile og var ikke i nærheten av slå Nederland – som et døgn tidligere ble knust med 13 mål av Norge.

Stine Bredal Oftedal meldte om hyling og grining foran avgjørelsen:

Selvsagt kunne Norge ha vunnet EM. Det står respekt av hvordan Norge har håndtert nedturen i gruppespillet. Stine Bredal Oftedal er inne i en helt vill sportslig utvikling og de norske jentene har blåst Ungarn, Nederland og Spania i en vanvittig seierstrippel på til sammen 33 mål.

Det har vært imponerende og akkurat det motsatte av den sportslige 1. desember-katastrofen i Bretagne. Tapet for Tyskland ødela medaljeambisjonene.

For mange vegger hadde falt ut av huset foran EM-åpningen. Fem av landslagets lederskikkelser var ikke i Brest Arena. Dominante Nora Mørk skadet, visekaptein Camilla Herrem vraket, keeper Kari Aalvik Grimsbø i landslagspause og tillitskvinne Stine Skogrand gravid. I tillegg forsvant viktige Amanda Kurtovic ut med en bitter korsbåndskade seks dager før.

I EM-oppkjøringen vant jentene fem og spilte en uavgjort. Tapet av nøkkelspillerne var ikke merkbart. Men da alvoret senket seg i Bretagne var kroppsspråket dårlig og nervene tilsvarende til stede.

Noe vesentlig manglet. Gutsen. Både i garderoben og på banen.

Summen av alle manglene ble for stor. Særlig mentalt. Tapet for Tyskland var sjokkerende. Men mer til å fatte nå som det er gått halvannen uke.

Kampen om 5.-plassen mot Sverige handler også om å revansjere fjorårets overraskende VM-tap. Det er grunn til å bli overrasket om håndballjentene ikke tar sin fjerde strake EM-seier i løpet av åtte dager.

Selv med seier over svenskene blir dette Norges nest dårligste EM noensinne. Bare 6.-plassen i 2000 er verre. EM har jo vært håndballjentenes parademesterskap. Syv EM-gull, åtte finaler på rad, medalje i 12 av 13 EM siden starten i 1994.

Sverige-kampen i Paris fredag har å gjøre med rangering foran OL-kvaliken våren 2020.

For det neste halvannet året blir annerledes for Norge. Tre ganger på rad har Norge sikret OL-deltagelsen ved å vinne EM midt mellom de olympiske lekene. Nå gjør de ikke det.

OL-plassen i Tokyo må enten sikres med å vinne VM i Kumamoto om ett år eller gjennom OL-kvalifiseringen i 2020. Det er noe helt annet. En mye mer usikker og problematisk vei selvsagt. Men er Norge gode nok?

Svaret er like enkelt som det er kort.

Ja.

Her kan du lese mer om