PÅ SAMLING: Nora Mørk er tatt ut i håndballjentenes EM-kvalifiseringstropp som møter Hviterussland og Litauen i oktober. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Nora Mørk: – Jeg burde operert mye tidligere

Nora Mørk (24) vil ikke gi Mats Møller Dæhli (20) noe klart råd. Men håndballstjernen ble operert for jumpers knee i begge knær allerede da hun var 20. Og synes hun var for sent ute.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Mange venter lengst mulig med å operere. Jeg gikk over tiden. Jeg burde ha operert mye tidligere enn jeg gjorde. Men det kommer jo an på hvordan sesongen ser ut og hva man har lyst til, sier Nora Mørk til VG.

Mørk kjente skaden allerede da hun vant sin første tittel – EM-gull med Norge – som 19-åring. Rett etter Champions League-finalen med Larvik i 2011 la hun seg på operasjonsbordet for før gang.

To års mareritt

Det var innledningen på et to år langt mareritt med til sammen seks operasjoner i to forskjellige land. Først på slutten av 2013-sesongen entret Nora Mørk banen igjen.

Mats Møller Dæhli har slitt med skaden i sitt venstre kne siden februar. Freiburg-proffen har bare vært på banen i fem kamper på A-lagsnivå. Nå er han ute igjen.

– Jumpers knee-skader er veldig forskjellig fra person til person og så har det sikkert også litt med gener å gjøre. Det er vanskelig å ha en mening om akkurat hva han bør gjøre. Jeg har ikke hatt så god erfaring med å trene bort jumpers. Jeg opererte det vekk til slutt, forklarer hun.

TRENER SEG OPP: Mats Møller Dæhli. Foto: , Bjørn S. Delebekk

Ronny Johnsen opererte

Også Ronny Johnsen kjenner seg igjen i skadehistorien til Mats Møller Dæhli. Freiburg-spilleren vet ikke når han kan spille fotball igjen. Eksperter på «jumper's knee» mener det kan gå opptil to og et halvt år før en utøver er tilbake på samme nivå som før. Det stemmer veldig bra for Nora Mørk som var tilbake som landslagsspiller omtrent to og et halvt år etter den første operasjonen.

Dæhli om skaden: – Det har vært tungt

Johnsen fikk føling med et lignende kneproblem som Manchester United-spiller i 1998. I 1998/99-sesongen, der United vant Premier League, FA-cupen og Champions League, spilte han med smerter i begge knærne. Til slutt hadde han problemer med å gå i trapper.

Dæhlis siste år: «Nesten bare motgang»

Sommeren 1999 ble han operert. I april 2000 var han tilbake i kamp. I dag har han ingen plager med knærne.

– Det fine er at du blir kvitt plagene. Jeg tror ikke det skal være et problem å operere for Dæhli heller, men det er jo en siste utvei. Det beste er å trene seg gjennom det, sier Johnsen.

– Veldig frustrerende

Nora Mørk sier:

– Det er flere og flere som får det. Virker nesten som det er smittsomt. Veldig synd når man er så ung.

– Er det en vanskelig situasjon å være i som 20-åring, hvor du har bare har veldig lyst til å spille?

– Ja, det er litt vanskelig å ta signaler og melde seg av. Det kan være vanskelig å si nei til seg selv. Jeg håper han (Mats Møller Dæhli) har noen gode faglige folk seg som vet nok om skaden. Jeg har feilet mange ganger og skal ikke stå å fortelle ham hva som er riktig å gjøre. Men jeg kan kjenne meg igjen i det. Det er veldig frustrerende, sier hun.

Nora Mørk plages ikke lenger av selve skaden, men følgene av den.

– Jeg er redd jeg må ta hensyn til dette i hele karrieren. Jeg har fått trent masse i sommer både håndball og styrke. Og så kommer det en plutselig en uke hvor det ikke går. Men jeg kan ikke klage. Jeg har ikke vondt når jeg spiller, men det kan bli litt stivt og rart inne i knærne. Men det er ikke jumpers. Så lenge det ikke er farlig så lever jeg godt med det, sier håndballstjernen som har funnet balansen i forhold til knærne og går en meget hektisk høst i møte.

I dag ble hun tatt ut i Norges tropp til EM-kvalifiseringskampene mot Hviterussland og Litauen 7. og 11. oktober. Allerede 17. oktober åpner Larvik Champions League med en stor kamp mot Katrine Lundes Rostov-Don. VM åpner mot Russland i danske Frederikshavn 5. desember.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder