HAR OK UTGANGSPUNKT: Larvik håndballklubb tar med seg fire poeng til hovedrunden i Champions League. Her er Marit Malm Frafjord (t.v.), Gro Hammerseng-Edin og Tine Stange etter seier mot Krim for et år siden. I år har Larvik tapt to ganger mot den samme klubben. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Europa-eventyret til Larvik er økonomisk bingo

Klubben betaler 150.000 kroner bare for å delta i Champions League

Larvik håndballklubb er avhengig av å gå til finalesluttspillet i Champions League for å tjene gode penger på turneringen.

Publisert:

Det klinger godt av det velkjente turneringsnavnet. Men i håndball er ikke Champions League en sikker pengemaskin.

Da Larvik gikk videre til hovedrunden i turneringen denne helgen, hadde klubben allerede betalt 150.000 kroner bare i startkontingent til Det europeiske håndballforbundet (EHF).

– Vi hadde jo ønsket oss fotballtilstander. Da kunne vi reddet økonomien til hele håndball-Norge, smiler daglig leder Per Christian Andersen til VG.

Så du denne? Thorir sjokkerte med krass bankett-tale

Norges suverent beste håndballklubb er prisgitt et trofast publikum på hjemmekampene i Champions League. Først idet rundt 2000 tilskuere tar turen til hallen, begynner tallene i regnestykket å nærme seg noe som ligner grønt.

En bortekamp koster gjerne 200.000 kroner. I år var Larvik heldige da laget trakk dansk og svensk motstander i det innledende gruppespillet. Hovedrunden blir en dyrere affære med motstandere fra Romania, Ungarn og Danmark.

– Er selv Champions League økonomisk bingo?

– Ja, det er det. Man får igjen noen tusen idet man når en kvartfinale, men man må ende blant de fire beste for å kunne tjene greit med penger. I 2015 ble vi nummer to. Da fikk vi 1,5 millioner kroner. Vinneren fikk 2,3 millioner kroner, sier Andersen.

Les også: Heidi Løke flytter hjem til Norge

Larvik har likevel til gode å tape penger på Champions League-spill. Det skyldes publikum og sponsorer.

– Hva er løsningen?

– EHF må bli flinkere til å skaffe internasjonale sponsorer. De bør lære av fotballen på det området. Dette er jo megabusiness i fotballen. Kravet fra EHF til klubbene – altså reglene – om Champions League-produktet må bli strengere, sier håndballederen.

Les også: Løke er gravid: – Målet mitt er å komme tilbake

Larvik tapte for Krim på hjemmebane lørdag kveld. Andre resultater gikk imidlertid vestfoldingenes vei, og dermed tar landets suverent beste håndballklubb på kvinnesiden med seg fire poeng inn i hovedrunden.

Der venter Bucuresti, Midtjylland og storklubben Györ - med tidligere Larvik-spiller Nora Mørk i spissen.

– Marerittet for oss som har spilt Champions League, hadde vært å ende i europaligaen (om de tapte gruppen sin, journ. anm.). Der er det knapt TV-dekning. Det hadde ikke vært veldig festlig, sier trener Tor Odvar Moen til VG.

– Er det absurd å starte en turnering med «gjeld»?

– Ja, det kan du si. Men noe kommer nok tilbake underveis. Samtidig er det bare blåbær i forhold til hva man tenker om en turnering med navnet «Champions League», sier Moen.

Han mener at fokuset på pengepremier er fraværende i spillergruppen. Der er man opptatt av å vinne kamper og nå lengst mulig i en sportslig gjev håndballturnering.

Larvik-treneren utroper overfor NTB Nora Mørk og Györ til favoritter i deres gruppe.

– De er et kjempegodt lag. Man vet litt hva man kommer til der nede, men for å si det litt enkelt har de handlet med sikte på mesterligatittelen. Bucuresti vant mesterligaen i fjor, og har et litt annet lag nå, mens dansk håndball er det vi kjenner best. Det blir spennende. Uansett må vi ha poeng, mener Moen.

FAKTA:

Dette er poengstillingen (lagene tar med poeng fra kamper mot lag som avanserer) før hovedrunden. Den starter i slutten av januar:

1) Györ og Krim 6 3) Larvik og Midtjylland 4 5) Esbjerg og Bucuresti 2

De fire beste beste klubbene går videre til en kvartfinale hvor det spilles hjemme/bortekamp.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder