Herrem utrøstelig etter skuddmissen i OL: – Føler at jeg sviktet

RIO DE JANEIRO (VG) (Norge-Russland 37-38 etter ekstraomganger) Norges håp om å ta det tredje OL-gullet på rad er knust etter en nervepirrende semifinalekamp mot Russland.

Artikkelen er over tre år gammel

Camilla Herrem la seg rett ned på banen og gråt etter at hun hadde bommet ti sekunder før slutt, da hun hadde muligheten til å utligne til 38-38.

– Det blir ikke noe søvn på meg, sier rogalendingen når VG og resten av den norske pressen møter henne i intervjurommet.

– Jeg føler at jeg svikter...

Herrem gråter en skvett, men får også presset fram et smil. Hun kunne ha valgt å stikke ut bakdøren, men står i stedet tålmodig og svarer på alle spørsmål fra journalistene.

– De trøster meg. De støtter meg, men det er ingenting som kan....

– Trøste?

– Nei...

Bare gull bra nok

TV 2-kommentator Harald Bredeli sa det slik da dommeren blåste av:

– Herrem er trøstesløs. Hun setter de der så mange ganger, men der ble det altså bom. Jeg klarer ikke å bli lei meg for dette. Det er bare å gratulere Russland med en fantastisk prestasjon.

– For meg er det bare gull som er bra nok. Dette gjør meg bare enda mer sint for at jeg var skada i London. De fire siste årene er det bare dette som har stått i huet på meg. Dette var den store drømmen. Det føles helt uvirkelig, sier Nora Mørk til TV 2.

VG LIVE: Vi fulgte kampen minutt for minutt

De norske jentene var fullstendig knust og utrøstelige etter å ha tapt OL-semifinalen. Norge var favoritt til å ta gullet i Rio de Janeiro.

– Jeg føler meg dårlig. Det er en veldig, veldig stor skuffelse, sier Mørk til VG.

– Vi traff ikke toppnivået vårt. Det var vi nødt til.

– Hvordan trøster dere hverandre?

– Hver enkelt må ta det som en vil. Det er tungt i garderoben nå. Vi har vært sinnssykt gode i mesterskap de siste årene. Det har vært en drøm. Alle vil slå oss. Vi tok aldri lett på det, men en blir godt vant...

Klarte ikke å tette

– Jeg føler at vi kom godt i gang, men siste halvdel av første omgang klarer vi ikke å tette igjen. Fra andre omgang og ut kan vi være stolte av det vi presterer. Alle de som sitter oppe å ser på dette hjemme i Norge skal vite at vi gjorde alt vi kunne, sier landslagstrener Thorir Hergeirsson til TV 2 etter kampen.

Heidi Løke utlignet til 31-31 seks sekunder før slutt i ordinær tid og sikret Norge ekstraomganger etter at Thorir Hergeirssons jenter hadde ligget under mesteparten av tiden.

Veronica Kristiansen utlignet til 37-37 for Norge, men et halvt minutt før ekstraomgangene var slutt, fikk Russland straffe. Katrine Lunde måtte se seg lurt av Jekatrina Ilina, og Camilla Herrem bommet altså i kampens siste angrep.

– Vi vant fordi vi ville mer. Nå trenger vi hvile fordi dette var slitsomt, sier Trefilov til VG.

– Jeg er veldig lei meg nå. Det var vår store drøm å gå til finalen. Nå føles dette helt forferdelig. Vi har oss selv å takke. Vi klarer ikke å stoppe russerne, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

LES OGSÅ: Trefilov til VG: – Alt som skjer i verden er på grunn av kvinner

KAPTEINSKLEM: Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal klemmer hverandre etter tapet. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Russisk ledelse til pause

Jevgenij Trefilovs jenter ledet 18-16 ved pause og var oppe i tremålsledelse på 27-24. I en ulidelig spennende avslutning av ordinær tid utlignet Amanda Kurtovic til 30-30 et drøyt halvminutt før slutt. Så fikk Russland straffe, og Jekaterina Ilina scoret til 31-30. Heidi Løke utlignet altså seks sekunder før slutt. De norske jentene jublet over å ha klart uavgjort.

Nora Mørk var Norges toppscorer med 14 mål.

Russland var før kampen mot Norge ubeseiret i OL. Norge startet OL med å tape 28-31 for Brasil, men har siden i tur og orden vunnet 27-24 over Spania, 30-20 over Angola, 28-19 over Montenegro, 28-27 over Romania og så ble Sverige feid av banen med 33-20 i kvartfinalen.

RUSSISK JUBEL: Olga Akopjan jubler, mens Veronica Kristiansen fortviler. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Kari Aalvik Grimsbø sto i mål fra start, men Katrine Lunde kom inn og reddet to straffekast i løpet av de første fem minuttene. Det var sterkt medvirkende til at Norge ledet med to og tre mål i innledningen.

Camilla Herrem var fantastisk det første kvarteret. Hun hadde full uttelling både fra kanten og i kontringene og scoret fire mål på rappen.

LES OGSÅ: Frankrikes store stjerne vil møte Russland i finalen

Men da Russland reduserte til 10-11 valgte trener Thorir Hergeirsson å ta timeout for å få orden på laget. Det hjalp ikke. Russland utlignet til 11-11 og gikk også i ledelsen 12-11. Forsvarsspillet holdt ikke vanlig norsk standard.

– Mange russiske spillere melder seg på og scorer, fastslo ekspertkommentator Øystein Havang på NRK Radio.

Russerne ledet med 18-16 ved pause etter en omgang der Norge ikke fikk orden på verken forsvars- eller keeperspill. Kari Aalvik Grimsbø og Katrine Lunde hadde bare drøyt 20 i redningsprosent. Trøsten var at det russiske målvaktene var like dårlig.

Norge kom ajour da Amanda Kurtovic satte inn 19-19, og så fikk Heidi Løke to minutter på benken. Russland var oppe i tremålsledelse 22-19, men så satte de norske jentene i gang en opphenting som gjorde at de kom likt på 22-22 da Veronca Kristiansen scoret på straffe. Så dro russerne igjen ifra til 24-22 og etter hvert til 27-24. Da valgte Thorir Hergeirsson å ta timeout.

Kronprins Haakon var på plass på tribunen og heiet fram de norske jentene og kunne se at Veronica Kristiansen reduserte til 25-27 og at Kari Aalvik Grimsbø reddet en såkalt 100 prosentssjanse og håpet ble tent da Daria Dmitrieva så ble utvist. Norge kom likt på 27-27, og takket være en russisk straffebom igjen på 28-28. Da gjensto tre minutter.

KEEPER-TRØBBEL: Katrine Lunde (bildet) og Kari Aalvik Grimsbø slet før pause mot Russland. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Norge spilte natt til fredag for sin tredje finale på rad etter å ha vært i EM-finalen i 2014 og i VM-finalen i 2015. Den drømmen ble altså knust av de russiske jentene.

Norge har i Thorir Hergeirssons tid som øverste sjef for laget tatt fem mesterskapstitler: ett OL-gull, to VM-gull og to EM-gull.

– Nå gjelder det å få gjengen opp igjen for det er fortsatt en medalje å spille om. Den skal vi slåss for å ta med oss hjem, sier Hergeirsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder