GULLJENTENE: De norske håndballjentene etter 28-25-seieren over Spania i EM-finalen i 2014. Foto: , Bjørn S. Delebekk

Blått kort innføres i håndball-VM

Blått kort er en av fire regelendringer som innføres til håndball-VM for kvinner i Danmark i desember.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er ennå ikke kjent om reglene skal benyttes i EM for menn i Polen som spilles i januar 2016. Men fra 1. juli 2016 skal reglene gjelde over alt.

De nye reglene er initiert av Det internasjonale håndballforbundet (IHF) og ble først gjort kjent av dansk TV 2 onsdag.

Reglene er testet ut i enkelte juniormesterskap tidligere.

Så du denne? Skrekkskade for håndballtalentet Moa (19)

Direkte karantene

Blått kort er altså en av fire nye regler. Blir dommeren og observatøren enig om at det skal gis blått kort, er forseelsen regnet som så grov at det automatisk medfører karantene. Tidligere har det vært uvisst om et rødt kort ville gi karantene. Dette ble først kjent etter at dommerrapporten var skrevet og en øvre myndighet hadde sett på saken.

Ifølge en annen endring skal det ikke lønne seg med grov sabotasje i de siste 30 sekundene for å redde i land en seier. Laget som blir sabotert skal ha straffekast uansett hvor på banen den blir begått, og sabotøren skal bli tildelt rødt eller blått kort. Regelen er allerede tatt i bruk i enkelte land.

Ny passivregel

Hvis et lag velger å benytte en sjuende utespiller nær keeperen skal gå, skal denne sjuende spilleren kunne være direkte med uten at denne benytter en spesiell drakt eller vest.

– Dette er den mest vidtgående endringen av de fire. Det kan få store konsekvenser for både angreps- og forsvarsspillet, sier Danmarks sportssjef Ulrik Wilbek til dansk TV 2.

Danmarks landslagstrener Klavs Bruun Jørgensen er ikke fornøyd med denne regelen.

– Mot en ekstra angrepsspiller blir det langt verre å spille offensivt forsvar, sier Bruun Jørgensen.

En fjerde regelendring går på passivt spill. Når dommerne løfter armen for passivt spill har laget bare seks pasninger før angrepet må avsluttes. Det gjelder selv om det skulle bli blåst frikast.

Men det er ikke bare de nye regelene som får høre det. Timingen er heller ikke ideel, mener eksperter.

– At de som skal dømme, spille og trene lag må trene på regelendringene i et mesterskap, er direkte pinlig. Disse reglene har vært testet ut under ungdomsmesterskap i sommer, men de som sitter i maktkorridorene burde hatt respekt nok for spillere, trenere og dommere til å teste ut regelendringene i nasjonal liga først, sier TV 2-ekspert Bent Svele til egen kanal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder