TRENERE: Norges landslagstrener Christian Berge prøver å komme seg forbi Tord Ellingsen (t.v.), som er fysisk trener for det ungarske EM-laget. Til høyre andre i det ungarske støtteapparatet som gleder seg over seieren over Danmark. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Ungarns norske trener: – Ungarerne glemmer ikke Karl Erik Bøhn

MALMÖ (VG) Takket være avdøde Karl Erik Bøhn kom Larvik-karen Tord Ellingsen (45) til ungarsk håndball. Nå forbereder han de ungarske spillerne til møtet med Norge fredag.

Til daglig er Ellingsen lærer ved idrettslinjen på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik, men hver uke pendler han til Budapest for å være fysisk trener for Ferencváros’ kvinnelag. Siden i fjor vår har han også vært en del av støtteapparatet rundt herrelandslaget, som fredag skal møte Norge i Malmö.

– Karl Erik ville gjerne ha meg med da han overtok det ungarske kvinnelandslaget i 2011, og siden var vi også i Györ et halvt års tid, forteller Tord Ellingsen.

Bøhn førte Ungarn til EM-bronse i 2012 og Györ til sølv i Champions League.

– Folk snakker fortsatt om Karl Erik. Han har en stor stjerne blant dem som kjente ham. Livet går selvfølgelig videre, men for dem som var så heldige å møte Karl Erik, har han satt sine spor. Ungarerne glemmer ikke Karl Erik Bøhn, sier Ellingsen.

les også

Danske håndballfans i knipe – forsøker å kvitte seg med EM-billetter

I løpet av kort tid trente han kvinnelandslaget frem til et nivå som altså ga EM-bronse.

– Men det var etter det mesterskapet legene oppdaget at han var syk. Bare et drøyt år senere, den 1. februar 2014, døde Karl Erik.

Dermed trodde Tord Ellingsen at det også var slutt på hans ungarske eventyr (etter mange år i analyseteamet til Larvik HK).

BISETTELSE: Tord Ellingsen (foran t.v.) var blant dem som bar kisten til Karl Erik Bøhn. Foto: Alf Øystein Støtvig

Men halvannet år senere ble han kontaktet av Ferencváros.

– Hver søndag drar jeg ned til Budapest – og hver mandag drar jeg opp til Norge igjen. Slik har det vært i snart fem år.

les også

Ble «sulteforet» av svenskene i VM: Norge er spent på maten

– Sist vår kom også herrelandslaget på banen. De tenker å bygge opp et nytt lag mot EM-arrangement på hjemmebane i 2022, og vil også bygge opp et nytt støtteapparat.

Nå er Tord Ellingsen som fysisk trener en del av det. Ungarn opplever håndballfeber etter at laget slo verdens- og OL-mester Danmark ut av EM.

PÅ BESØK: Karl Erik Bøhn på Rikshospitalet. Kompisene Tom Reidar Haraldsen, Andreas Smeby og Tord Ellingsen er på besøk. Foto: Frode Hansen

– Det var en utrolig stemning i garderoben etterpå. Landslagstrener Istvan Gulyás holdt en tale til spillerne der han ba dem huske dette øyeblikket i sine håndballkarrierer. «Dette kommer dere til å huske for livet», sa han.

les også

Verdensmester Danmark er utslått

– Hva med Norge-kampen nå?

– Vi har fått så mye energi av å vinne. Vi har fått en boost. Vi kan tåle et tap mot Norge uten å gå i kjelleren.

– Hvem skal du heie på?

– Jeg skal selvfølgelig heie på Ungarn!

– Hva kan du si om det ungarske laget?

– Det holder et meget høyt nivå. I motsetning til Norge, holde de aller fleste spillerne til i hjemlandet. Men det skal sies at Ungarn har to-tre klubber som holder topp internasjonalt nivå og hevder seg i Champions League.

Norge blir av flere eksperter regnet som gullfavoritt idet mesterskapet nå går inn i hovedrunden. I tillegg til Ungarn møter Norge Sverige (søndag), Island (tirsdag) og Slovenia (onsdag).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder