HUSKELAPP: Anja Hammerseng-Edin og Larvik spiller CL-finale i Budapest i ettermiddag. Foto:,Bjørn S. Delebekk

Tok Larvik til finale med denne «jukselappen»

Hammerseng-Edin: - Lappen fikk meg til å holde fokus

Larvik spiller CL-finale i ettermiddag: - Nå går vi til krig

BUDAPEST (VG) (Larvik-Dinamo 31-22) Med jukselapp på armen spilte Anja Hammerseng-Edin Larvik til Champions League-finalen. I dag blir det en knalltøff oppgave mot Buducnost om det som kan bli hennes første internasjonale tittel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«FART FØR BALLMOTTAK. PÅ KANT» hadde 32-åringen skrevet på en lapp festet på venstre svettebånd.

VISTE FREM LAPPEN: Her er Anja Hammerseng-Edin i pressesonen etter gårsdagens seier i semifinalen. Foto:,Bjørn S. Delebekk

– Lappen hjalp meg til å holde fokus. Den minnet meg på alltid å holde fart mot ballen og angripe Dinamo-forsvarerne på siden. Ikke midt imot. Slik fikk jeg dem i ubalanse, sier Anja etter å ha scoret fire mål og spilt en svært god kamp mot russerne.

Linn-Kristin Riegelhuth hamret inn ni mål og Larvik ledet hele veien. Det spilte ingen rolle at Nora Mørk ikke gjorde sin beste kamp. Larvik får neppe like god kontroll i ettermiddag.

For første gang skal Anja og Gro Hammerseng-Edin spille en stor finale sammen som ektepar. Etter en strålende semifinale er ikke kapteinen i tvil om hva som skal til mot de fysisk harde, av og til stygge, favorittene fra Montenegro som gruset makedonske Vardar hele 27-17 i sin semifinale.

BØRSEN:Slik spilte Larvik

Tøffe motstandere

– Nå går vi til krig. Det er nøkkelen mot en så tøff motstander som Buducnost. Vi kan ikke la oss stresse av noe, men bare gå på. Du må tåle å stå i dritten. Det vet vi fra tidligere oppgjør mot dem, sier Gro Hammerseng-Edin.

På vei mot Champions League-triumfen i 2011 slo Larvik Buducnost i semifinalen. Den avgjørende seieren i Podgorica er kanskje klubbens beste kamp gjennom tidene. Laget lot seg aldri stresse av en ytterst røff motstander og en hall som kokte så mye at en hel polititropp måtte inn på tribunen med køller, skjold og hjelm i 2. omgang.

– Det blir ikke like tøft her, men Buducnost har med seg mange supportere hit også, mener Gro.

Hun regner ikke med å få plagsomt god kontakt med ektefellen frem mot finalen. Venstrebacken er i sin egen verden før de store kampene.

(artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

– Gro har vært rå

– Hun er ekstremt fokusert og sier ikke så mye. Det er godt jeg kjenner Anja, ler Gro.

Anja Hammerseng-Edin jobber nærmest på heltid med motivasjon. Både med sin egen og andres. Hun har nettopp gitt ut boken «Fearless» om det hun kaller «mental styrketrening».

– Anja kan bli for filosofisk. Hun tenker mye, men Anja er best når hun er til stede bare i øyeblikket. Det synes jeg hun var i semifinalen, sier Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad.

Han mistet sitt førstevalg på venstrebacken Alina Wojtas i den første kvartfinalen, men etterpå har Anja vært god.

– Jeg tenker at Anja vil klare seg godt i finalen også. Hun har opplevd flere store kamper enn Wojtas, mener Gro.

Anja mener ektefellen har gjort en svært stor jobb som kaptein – og nå som klubbens styremedlem – i en sesong hvor Larvik har holdt på å gå konkurs.

– Det har vært helt spesielt og Gro har vært helt rå. Vi har spilt uten vissheten om at vi har en jobb i morgen. Det har vært kniven på strupen, beskriver hun.

Utelukker ikke landslagsspill

Anja Hammerseng-Edin valgte å hoppe av landslaget etter VM i 2013, men utelukker ikke at hun kan melde seg på igjen før OL i Rio neste sommer.

– Jeg er veldig glad for at hun har prioritert familien, men sier ja om hun spør, sier Gro. Sammen har de sønnen Mio (3).

– Det var helt nødvendig å gi seg. Det ble for mye. Jeg ble revet i to mellom landslaget og familien. Det betyr ikke at jeg ikke kan komme tilbake, sier Anja.

I dag møter hun knallhard motstand i spillere som Dragana Cvijic, Cristina Neagu og Katarina Bulatovic. I går spilte hun kanskje karrierens beste forsvarskamp mot sjanseløse Dinamo.

– Det er en annen rolle å spille fra start. Med Alina Wojtas på laget kunne jeg sitte som en detektiv på benken og søke etter løsninger. Nå må jeg finne dem på en annen måte, forklarer Anja Hammerseng-Edin.

Da er det godt å ha jukselappen på plass.
Champions League-finalen Larvik-Buducnost sendes på Viasat 4 kl. 17.00.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder