GA ROMANIA VONDT: Stine Bredal Oftedal jubler for ett av sine fem mål mot Romania i fjorårets EM. I bakgrunnen fortviler Adriana Nechita. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Nesten hele Norge har knust Romania

FREDERIKSHAVN (VG) Ikke rart at det lyste av Stine Bredal Oftedal da Romania ble banket under EM i fjor: Hennes store internasjonale gjennombrudd.  Hele 12 av 16 norske VM-spillere har opplevd store seirer mot rumenerne.

  • Jostein Overvik

Artikkelen er over fire år gammel

Norge slo nemlig Romania hele tre ganger på vei mot EM-gullet. Først 25–23 borte og helt knusende hjemme 30–18 i kvalifiseringen høsten 2013. Så 27–19 i EM-åpningen i Debrecen.

LES OGSÅ: Mørk om Oftedal: – Jeg er veldig glad i henne

– Ja, vi har hatt litt overtaket på dem og det er fint at de føler litt på det. Men det er litt farlig å si dette. Vi står i fare for å «jinxe» oss selv her. Det er ingen selvfølge å slå Romania. Men med godt forsvarsspill, fart, nøyaktighet og tro så er det mulig, sier Stine Bredal Oftedal.

– Tøff oppgave

11 andre norske spillere går inn i kampen med den samme erfaringen. Bare Amanda Kurtovic, Marta Tomac, Stine Skogrand og Vilde Ingstad manglet. Heidi Løke scoret 14 mål på tre EM-kamper, Nora Mørk 10 og Oftedal selv ni.

LES OGSÅ: Sjekk bursdagsgaven til Heidi Løke

– Jeg har aldri vært med å slå Norge i mesterskap eller en kvalikkamp. Det blir en veldig tøff oppgave å tro det er mulig, sier den største rumenske stjernen, Cristina Neagu, til VG. Hun holder fortsatt Norge som mesterskapsfavoritter sammen med Russland, Danmark og Sverige.

Tirsdag brøt Romania helt sammen i 2. omgang og tapte klart for Spania. Den svenske treneren Thomas Rydé har ennå ikke klart å endre rumenernes famle problem: De klapper sammen i motgang.

– Vi må gjøre det vanskeligst mulig for Neagu og så løpe. Romania er veldig gode når det gode. Men kan plutselig nesten gi opp. Hvis vi kommer dit har vi kommet en god vei, mener Stine Bredal Oftedal.

LES OGSÅ: Grimsbø klarert for videre VM-spill

Thorir Hergeirsson jobbet hardt med det norske forsvarsspillet på formiddagstreningen torsdag. Det var helt tydelig at han ønsket den norske defensiven skal møte Neagu & co. et godt stykke utenfor 6-meteren.

– Viktig med utvikling

– Vi har hatt litt fokus på forsvarsspill, noen detaljer om hvordan vi ønsker å møte spillerne til Romania, sier landslagssjefen.
– Hva er nøkkelen i forsvarsspillet?
– Det har jeg ikke tenkt å si nå, for de har en svensk trener.

LES OGSÅ: Slik må Norge stoppe «verdens beste»

Norge er hverken avhengig av seier i kveldens kamp eller mot Spania fredag for å komme til søndagens åttedelsfinale i VM.

– Det er riktig, men det er viktig at vi får til en utvikling, svarer Hergeirsson.

Russland vinner etter alt å dømme Norges pulje. De får mest trolig Tyskland i den første cuprunden. Mens håndballjentenes motstander da blir enten Brasil, Frankrike eller Sør-Korea.

Mer om

  1. Håndball-VM
  2. Norsk håndball

Flere artikler

  1. Bredal Oftedal: – Vi møter alltid Romania i alt

  2. Kaptein Oftedal om nestenkollapsen: - Kan ikke skje mot Spania

  3. Nora Mørk i storslag og Norge knuste OL-motstanderen

  4. Stine Bredal Oftedal fra vraket til sjef: – Jeg var skuffet

  5. Veronica Kristiansen blir god med «operasjon frekkhet»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder