OPERERT: Nora Mørk er operert etter at korsbåndet røk i Champions League-kampen denne uken. Det blir et kapp løp for å rekke EM i desember. Foto: Bjørn S. Delebekk

Regelen som kan stoppe Nora Mørk fra EM-spill

Blir Nora Mørk (26) klar til EM i desember? Landslagslegen sier at de ikke vil ta noen sjanser med energibuntens skadehistorikk.

 • Ole Kristian Strøm
 • Herman Tinius Folvik

Artikkelen er over to år gammel

– Vi vil ikke avskrive noe, sier landslagslege Anne Froholdt til VG.

– Er det riktig at dere har en regel om at det skal gå 12 måneder fra en korsbåndskade oppstår til du spiller på landslaget?

– Ja, utgangspunktet er det. Det er erfaringsbasert. Det tar lang tid før vevet er sterkt igjen. Men korsbånd er ikke korsbånd. Hvis det er en ren korsbåndskade og ikke noe annet, kan det ta kortere tid. Jeg har inntrykk av at Noras skade er en ren korsbåndskade. Jeg skal få tilsendt bilder av det, sier legen, og legger til:

– Per i dag er det absolutt ikke tatt noen beslutning når det gjelder EM. Men Nora må rekke å spille for fullt i november for at hun skal være aktuell for mesterskapet.

Legen fastslår at Nora Mørk «er en fighter».

– Vi risikerer ikke noe med Nora Mørk. Hun har en skadehistorikk som vi må ha i bagasjen. Helsen hennes er viktigere enn at hun spiller EM. Men det blir en diskusjon med henne og ledelsen. Og helseteamets beslutning veier selvsagt tungt.

les også

Skademareritt for Mørk: – Ute i minimum seks måneder

– Det er en risiko for at hun kan bli for ivrig i starten. Vi må holde henne stramt i tøylene, smiler Anne Froholt, som regner med at det blir et godt samarbeid mellom Györ og landslaget om hvordan Mørk skal komme tilbake på håndballbanen etter at korsbåndet i kneet røk i Champions League-kampen mot Nykøbing Falster mandag.

les også

Ustoppelig med 20 mål i Champions League-kvartfinalene: Nora Mørk klar for ny «Budafest»

– Kanskje kommer EM i tidligste laget, men vi vil ikke avskrive noe, sier Anne Froholdt.

– På landslaget er man opptatt av at man skal ha knær etter karrieren. De har nøye tester for å sjekke at ting er som det skal og at styrken i kneet er bra. Normalt er det en regel på ett års før landslagsspill etter korsbånd, sier Karoline Dyhre Breivang (37), som spilte 305 landskamper.

Hun røk korsbåndet i begge knær i sin tid. Onsdag var Mørk gjennom en vellykket operasjon.

– Jeg kom tilbake smått etter ni måneder og var ikke på full fart før det gikk ett år. Jeg er glad for at jeg brukte god tid på mine skader. Jeg tror det hjalp at jeg holdt ut lenge, sier Dyhre Breivang.

les også

Opprørte landslagsspillere med støttebrev til Nora Mørk

Györ forventer at Mørk er tilbake i trening om seks måneder - altså i august. EM går i ukene før jul. Dermed er det usikkert om 26-åringen er i form til å spille mesterskapet. Og det avhenger også av hennes personlige konflikt med Håndballforbundet etter at Mørk fikk personlige bilder delt på nett og også i håndballmiljøet, ifølge henne selv.

– Det er vanskelig å si en tid. Det kan gå bra med kneet, og det er individuelt. Du skal også være trygg og stole på knærne dine, og trene så du er i form, sier Dyhre Breivang.

Mørk har tidligere mistet tre mesterskap på grunn av knetrøbbel. Da var det «jumpers knee» som var plagen.

les også

Gråtende Norendal trakk seg fra X Games-finalen: – Dritkjipt!

– Jeg synes regelen om å vente med landslagsspill i ett år er veldig bra. Det finnes veletablerte internasjonale retningslinjer på at man bør vente minst ni måneder før man er i kamp. Det er ikke bare tiden det går på, man skal også være bra nok, sier Håvard Moksnes, spesialist i idrettsfysioterapi.

Han har tidligere jobbet med blant andre Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal.

– Det er ikke umulig for Mørk å rekke EM. Det kommer veldig an på treningsinnsatsen hun legger ned, og hvordan kneet responderer. Man kan påvirke veldig om man trener smart og mye med jevn fremgang, men man får ikke påvirket den biologiske tiden korsbåndet bruker på å sette seg, sier Moksnes og nevner faren for å slå opp skaden.

les også

Zlatan avslører detaljer om skaden: – Jeg trente fem-seks timer om dagen

– Det er en skade som ikke er uvanlig å slå opp. Forskning viser at håndball/fotball-jenter som ryker korsbåndet før de er 19 år gamle har 25 prosent sjanse for å slå opp skaden, mens for de over 20 år er det rundt 10 prosent sjanse.

Anne Froholdt forteller at det først handler om å få full bevegelighet etter at såret er grodd, og det er mindre smerter. Deretter kan Nora Mørk begynne å sykle litt. Når kneet tåler belastningen, kan styrketreningen begynne.

– Det handler om muskulaturen på forsiden av låret, som blir raskt borte etter en sånn skade. Nora har en god muskulatur i utgangspunktet, og vil nok kunne trene seg opp fort.

Mer om

 1. Nora Mørk
 2. Håndball

Flere artikler

 1. Mørk operert - trolig i trening om seks måneder

 2. Landslagslegen om Nora Mørk-skaden: Usikkert om hun rekker EM

 3. Nå tror Nora Mørk på EM-spill – kan gjøre spesielt comeback

 4. Operasjonen utsatt for Nora Mørk

 5. Nora Mørk etter ny operasjon: – Nå har jeg mistet troen

Fra andre aviser

 1. Kurtovic ble båret gråtende av banen. Nå skal hun opereres.

  Aftenposten
 2. Nora Mørk mister VM - kan være ute i ett år

  Aftenposten
 3. Marerittbeskjed for Nora Mørk: – Jeg kan ikke tro at jeg har så mye uflaks

  Aftenposten
 4. Marerittbeskjed for Nora Mørk: – Jeg kan ikke tro at jeg har så mye uflaks

  Bergens Tidende
 5. Nora Mørk i stort intervju: – Jeg følte meg så utnyttet. Det klikket helt for meg

  Aftenposten
 6. Verdens beste skrek av smerte. Nå har hun fått legebeskjeden alle fryktet.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder