NØKKELDUO: Bjarte Myrhol og Sander Sagosen og resten av håndballgutta ordnet opp med Østerrike. Torsdag venter Danmark i Herning. Foto: Bjørn S. Delebekk

Bjarte Myrhol før storkampen: – Danmark er en liten favoritt

HERNING/OSLO (VG) (Norge-Østerrike 34–24) Norge er så godt som videre i håndball-VM. Til tross for oppgjøret mot Chile i morgen: Alt handler nå om gruppefinalen mot Danmark torsdag.

Artikkelen er over ett år gammel

les også

VG-børsen: Espen Christensen glitret med redningsprosent 57

– Danmark er en liten favoritt på grunn av hjemmebanen, sier Bjarte Myrhol – etter å ha vært mister 100 prosent mot Østerrike med scoring på alle seks skudd.

– Men vi er her for å slå dem. Vi ønsker å vinne. Da må vi fortsette å løpe inn kontringsmål, må steppe opp mer i forsvar og fortsette å rullere på laget som vi har gjort nå.

– Må dere et hakk opp for å slå Danmark?

– Den kampen vil leve sitt eget liv. Masse andre faktorer vil være i spill, svarer strekspilleren som sist sesong ble dansk mester med Skjern.

Det danske laget domineres av skytteren Mikkel Hansen og ikke minst keeperen Niklas Landin. Han var i flere sesonger lagkompis med Myrhol i Rhein-Neckar Löwen.

– Veldig, veldig viktig ikke å få for stor respekt for ham. Hvis du ser på de beste keeperne i verden så har de respekten. den må vi ikke ha mot Landin, sier kapteinen.

Etter å ha bommet på syv 12 skudd i generalprøven har Myrhol satt inn 15 av 16 mål på de tre første VM-kampene.

– Det går opp og ned. Jeg prøver å komme meg i gode posisjoner. Jeg skal jobbe videre for at det skal sitte. Jeg jobber mye på instinkt mot små luker. Det viktigste for meg er å få en eller annen bevegelse på keeperen.

les også

Berge forbannet etter at keeperen fikk skudd i ansiktet

Norge har to ganger tidligere startet mesterskap med tre strake seire: VM 2009 og EM 2008. Men håndballgutta har aldri vunnet fire strake – som de har en god mulighet til når Chile er motstander tirsdag.

Det ble 34–24 i åpningskampen mot Tunisia, deretter 40–21 over Saudi-Arabia og mandag 34–24 over Østerrike – i alt 39 plussmål!

Sjekk Gøran Johannessen i denne videoen!

Matchen var lenge jevn, men da Espen Christensen (33) erstattet Torbjørn Bergerud i mål, ble grunnlaget lagt for norsk overkjøring.

– Espen har en formidabel periode de ti minuttene av 1. omgang han får spille, sa tidligere landslagskeeper Ole Erevik som ekspert på TV3.

– Jeg må bare ta de sjansene jeg får. Det er litt derfor jeg er, at jeg komme inn og snu kampbildet, sa Christensen selv.

– De tekniske feilene vår gjør kamp jevn i 1. omgangen, men når vi får rettet opp i det så maler vi Østerrike i stykker. Det er utrolig betryggende for oss å se at filosofien funker. Krefter og rullering på laget gir utslag til slutt, oppsummerer Bjarte Myrhol.

– Østerrike begynte å gjøre flere og feil i 2. omgang, og vi kontret fra dem. Og så er jeg veldig glad for at Gøran Johannessen kom inn og gjorde en god match, sa landslagstrener Christian Berge på TV3.

– En godt gjennomført kamp, men vi gjør for mange tekniske feil, fortsatte Berge.

Østerrike, som sjokkerte med å tape for Chile i sin andre kamp, holdt atskillig bedre nivå mot Norge. De holdt følge til 7–7 etter at det norske forsvarsspillet hadde vært under pari og Torbjørn Bergerud knapt hadde tatt et skudd.

les også

Sander Sagosen tilbake mot Østerrike: – Deilig å få smekket dem ekstra ned i grusen

Da vi trodde Norge skulle dra ifra, gjorde Sander Sagosen to feil – i overtall – og Østerrike kom à jour med to kontringsmål til 9–9. Norge slet overraskende med å dra fra Østerrike, og etter drøyt 20 minutter valgte Berge å bytte målvakt så Christensen overtok for Bergerud.

«Andre-keeperen» åpnet like godt med å redde seks av syv skudd og var sterkt medvirkende til at Norge gikk opp i 16–12-ledelse. Han hadde en redningsprosent på utrolige 75 de snaut ti minuttene han spilte i 1. omgang. Pauseresultatet ble 16–13.

Han fikk god hjelp av Gøran Johannessens gode innhopp i forsvar.

– Vi fikk mer høyde i forsvarsspillet, sier Christian Berge til VG.

– Gøran Johannessen kommer inn og gjør det sinnssykt bra, sa Espen Christensen selv da han ble bedt om å beskrive forsvarsspillet.

les også

Slik hedrer Alexander Blonz sin døde morfar

– Sander Sagosen tar skikkelig ansvar, fastslo Joachim Boldsen som TV3-ekspert – og trakk også frem Gøran Johannessens spill.

Norge økte kjapt til fem mål i 2. omgang, men så bommet en ukonsentrert Sander Sagosen på straffe.

– De største stjernene begynner pent, så blir det bedre og bedre. Hvis Sander er fantastisk i semifinale og finale, tåler vi at han er halvdårlig mot Østerrike, fastslo ekspertkommentator Kristian Kjelling.

les også

Magnus Abelvik Røds råd om du blir ertet: – Vær stolt av den du er

Norge måtte før kampen gjøre et ugunstig skifte i troppen. Petter Øverby har noe lege Thomas Torgalsen kaller det en «influensalignende sykdom». Dermed forsvant han ut. Henrik Jakobsen ble satt inn, men kom ikke på banen mot Østerrike.

Øverby har feber og er isolert fra resten av laget. Også romkameraten Magnus Fredriksen holdt seg på en armlengdes avstand fra resten av laget på treningen før kampen.

Torgalsen opplyser at det alltid er en viss smittefare, men opplyser samtidig at resten av troppen har tatt influensavaksine. Det skjedde i forbindelse med Spania-kampen i høst. Petter Øverby kom inn rett før VM og er den eneste som ikke var vaksinert på forhånd.

– Smittefaren er stor, men hele troppen er vaksinert. Det gjør den mindre, men eliminerer ikke smittefaren, sier landslagslegen til VG.

Norges neste kamp er mot Chile tirsdag kl. 18.30 (TV 3)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder