70 PROSENT: Kari Aalvik Grimsbø reddet 70 prosent av de svenske skuddene før pause. Dermed var kvartfinalen avgjort. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Jag är inte svensk, jag är bara sjukt god

RIO (VG) (Sverige-Norge 20-33) Da Kari Aalvik Grimsbø hadde reddet sju av sju skudd stoppet det helt opp for Sverige. Kvartfinalen var over på bare sju minutter. Jeg har aldri sett maken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Superkeeperen kan bli Norges avgjørende spiller i semifinalen mot Russland også. Russernes keeperduo Tatjana Erokhina og Viktorija Kalinina holdt langt fra samme nivå da Angola ble slått 31-27 i kvartfinalen.

– Jag är inte svensk, jag är bare sjukt god, nynnet det i hodet utover i 1. omgangen mot söta syster. Lett omskrevet fra Trøste & Bæres landeplage fra 1990. Den duger fortsatt når Norge setter søsterfolket i forlegenhet.

Svenskene ble knust og kokt til «potatismos» av Grimsbø.

Hun må elske å spille OL-kvartfinaler. I London-OL kom keeperen inn og snudde massiv motgang til seier med 14 redninger på 21 skudd mot Brasil.

Gullspill av Kari: – Jeg var i min egen verden

Nå gjorde hun det enda bedre med 14 redninger på 20 skudd bare i 1. omgang. Den blankeste 10-poengeren jeg noen gang har delt ut til en norsk keeper på VG-børsen siden Heidi Tjugum fikk samme karakter i VM-kampen mot Romania i 1995.

ANALYSE: VGs håndballreporter Jostein Overvik i Rio. Foto:

Sverige spilte jo best i åpningsminuttene. Men fikk bare ikke uttelling. Det ga Norge en drømmestart, 10-3 etter et kvarter, dette kunne ikke gå galt.

Slik kan en håndballkeeper avgjøre en kamp alene.

For etter hvert så det ut som utespillerne var jentetur til Liseberg. De kjørte karusell med de svenske jentene som rundingsbøyer. Grimsbøs presise redninger sprøytet hele laget stappfullt med en selvtillit de i utgangspunktet ikke hadde.

Det spilte ingen rolle at forsvarsankeret Marit Malm Frafjord forsvant ut med skade etter bare 45 sekunder. Hennes gamle Byåsen-venninne, bak der, ordnet opp på egen hånd.

Sjekk om du er enig i spillervurderingen: VG-børsen

Den strålende norske keepertradisjonen har en stor del av æren for 11 internasjonale gullmedaljer og 30 år i verdenstoppen. Det går en linje fra Kjerstin Andersen til Kari Aalvik Grimsbø.

I den ligger både Cecilie Leganger, Heidi Tjugum, Kjersti Beck, Katrine Lunde og Silje Solberg. Alle har på sin bidratt til den norske gullalderen.

Gull kan det bli i Rio også. Men ingen ting er selvsagt i en OL-avslutning. Husk det.

Russland-Treiflov: – De prøver å skape et inntrykk av at vi er bande narkomane

Russland slo Angola enkelt i natt. Som tidligere i OL: De russiske jentene imponerte klart mer i angrep enn i forsvar. Defensivt krysser spillerne med hver andre og det er generelt et lite defensivt kaos.

Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk, Veronica Kristiansen og Heidi Løke kan få dette forsvaret til å svaie som Sibir-furu i storm.

Men Russland er det eneste laget som har vunnet alle sine seks kamper her i Brasil. Håndballjentene er likevel knappe favoritter - 55-45 - til å nå lørdagens OL-finale.

Faktisk har Norge ennå ikke har slått Russland i mesterskap i Thorir Hergeirssons ni mesterskap som landslagssjef. Han debuterte med å bli knust 28-20 i VM-semifinalen i Nanjing for syv år siden. Det største tapet i nyere norsk landslagshistorie.

Russerne tok rett etterpå sitt hittil siste gull. Nedturene har vært mange og voldsomme etterpå. Men Russland slo Norge 26-25 i åpningskampen under VM i Danmark i desember og har bygd opp et godt OL ved å spille varierende, men avgjøre alle kamper det siste kvarteret.

Festet med Bolt: Dette bildet angrer svenskene på

Kvartfinaledagene begynte med et skikkelig skrell. Brasil gikk fullstendig tomme mot Nederland. Spillerne lå strødd som om det var VM-semifinalen i fotball de hadde tapt 1-7 for Tyskland.

Håndballjentene var omtrent like sjanseløse. De feide både Norge av banen med fysikk og individuelle ferdigheter i OL-starten.

Men nå lyste batteriet plutselig rødt og empty. Merkelig.

Mens Nederland for første gang i OL viste de taktene som ga dem VM-finalen sist vinter. Estavana Polman traff på skuddene, Nederland vant 2. omgangen med gigantiske 20-12, og nå fortsetter oppturen mot Frankrike i semifinalen.

De så helt stumme ut i kvartfinalens første 30 minutter. Spania ledet 12-5 og hadde faktisk kontroll helt til det gjensto fem minutter av kampen. Da ble de tatt av panikken og ekstraomgangene. «Le Bleus» var ikke til å stoppe for et spansk lag som gikk helt grunne i tårer og skuffelse.

Hos Norge flommer bare gledestårene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder