STOR OG GOD: Angolas keeper Teresa Patricia Almeida gjør seg selv så stor som mulig i oppgjøret mot Montenegro i OL. Foto: Eric Feferberg AFP

Angola-stjernen Almeida før Norge-duell: – Stolt over at jeg er lubben

Angola-keeper Teresa Almeida (28) har vært stor i OL. Hun var for så vidt stor før OL også. Nå hylles hun som et forbilde av landsforeningen for overvektige.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er stolt over at jeg er lubben, sier 28-åringen ifølge tyske Sport1 og flere andre medier.

Hun planlegger likevel å gå på diett etter sommerens Rio-leker.

– Jeg ønsker å passe inn i brudekjolen. Jeg gifter med i desember, avslører Angolas nummer 16.

Ifølge de offisielle OL-sidene veier den 170 centimeter høye dama 98 kilo, hvilket gir en BMI over 33 - godt over hva Helsedirektoratet definerer som overvekt.

I sort bukse og gul overdel har håndballkeeperen tatt sommerens OL med storm, og det er en kulthelt som skal forsøke å stoppe Norges yndlinger klokken 21.40 i kveld.

DIREKTE: Norge-Angola kl. 21.40

Med kraft og kløkt har Teresa Almeida utnyttet fysikken sin og stått frem som en av de beste OL-keeperne.

Ikke akkurat «lat»

I 23-19-sjokkseieren over Romania ble hun den store helten , og hun ble beskrevet som «guddommelig» av TV 2s ekspert Frode Scheie.

– Min umiddelbare reaksjon er at hun til de grader punkterer myten om hvis du ikke har en syltynn kropp, så er du lat. Det er ingen automatikk i at du er en lat sofasliter selv om du har noen kilo ekstra. Hun har spenst, styrke og et konkurranseinstinkt av en annen verden, sier Mari-Mette Graff i Landsforeningen for Overvektige (LFO).

MØTER NORGE: Angolas keeper Teresa Almeida og trener Vivaldo Eduardo svarer på spørsmål fra pressen etter VM-oppgjøret mot Paraguay i Serbia i 2013. Foto: Erlend Aas NTB scanpix

Angola slo også Montenegro (27-25), etter nok en strålende forestilling av Almeida, og afrikanerne står dermed med full pott før møtet Norge.

Sett denne? Riise nær comeback

Almeida har en redningsprosent på 38 (58 skudd, 22 redninger), den syvende høyeste i OL. Ingen har reddet flere skudd enn Angola-keeperen. Den norske keeperen Kari Aalvik Grimsbø har, til sammenligning, en redningsprosent på 27 så langt.

– Hun er et forbilde for hele idrettsverdenen og alle vi som har noen ekstra kilo som får høre at vi er late og usportslige, beskriver Graff.

– Kan hun være med å endre holdninger – eller blir alt glemt etter OL?

– Det er opp til den enkelte hvordan vi omtaler det og hvordan vi lar det prege holdninger og forestillinger. Det er også et aktivt valg hvordan det er å bevege seg inn på et treningssenter med en stor kropp. Legg vekk fordommene og ta imot de som oppsøker treningsarenaene med stor kropp, slik at man kjenner seg velkommen.

Les også: Detter har den norske OL-troppen med seg til Rio

Norges keepertrener Mats Olsson mener Almeida er bedre til å lese spill enn tradisjonelle angolske keepere – som ikke akkurat har imponert Olsson.

– De tidligere keeperne de har hatt, har jo stort sett stått der og fanget fluer og veivet litt med armene når skuddene kom, sier Olsson til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder