Norge klar for VM-finale mot Nederland etter ellevill semifinale

Gråtkvalt Kristiansen: – Jeg har ikke ord. Jeg er så stolt

HERNING/OSLO (VG) (Norge – Romania 27-27, 35-33 e.eo.)
Veronica Kristiansen (25) hadde problemer med å finne ordene da VG ba henne om å beskrive kampen og følelsene. Det er lett å skjønne hvorfor.

 • Øystein Hernes
 • Per Opsahl
 • Jostein Overvik
 • Fredrik Solbu Jullumstrø

Artikkelen er over fire år gammel

Det kunne knapt blitt en mer spennende VM-semifinale. Komfortabel norsk ledelse til pause. Uavgjort etter ordinær tid. Jevne ekstraomganger. Og til sist: Norsk seier!

– Helt sinnssykt. Ikke still for mange spørsmål, for da kan jeg begynne å grine, sier seksmålsscorer Veronica Kristiansen til VG.

VG Live: Fyldig referat fra kampen

De norske håndballjentene var best da det gjaldt som mest og vant 35-33 etter noen nervepirrende ekstraomganger. Camilla Herrem fikk æren av å score det siste målet for Norge kort tid før slutt. Deretter omfavnet Kristiansen og de norske spillerne hverandre og hoppet rundt i ring ute på parketten. Norges 13. finale på 15 forsøk siden år 2000 var sikret.

Matchvinnerredningen

– Det eneste jeg klarer å tenke på, er de siste fem minuttene. Og de er jeg så stolte av. Jeg har ikke ord. Det er min første VM-finale – og jeg er så stolt, sier Kristiansen gråtkvalt.

VGs VM-børs: Slik spilte håndballheltene

Det sto 27-27 etter fulltid. Romania kunne avgjøre det hele, men keeper Kari Aalvik Grimsbø reddet norske ekstraomganger med en redning fire sekunder før slutt.

– Jeg var ikke klar over at det var så kort tid igjen, men det tror jeg gjorde meg enda mer skjerpet. Jeg var bare konsentrert på å ta den ballen. Veldig deilig. Det var utrolig godt å kjenne at jeg fikk hånden på den ballen, sier Grimsbø til VG.

– Jeg har aldri spilt en VM-finale før, så jeg gleder meg. Det blir tøft, for de er et lag i flytsonen. Nå skal vi nyte dette et par timer, og så skal vi analysere dem i senk, sier Nora Mørk.

VG har kåret tidenes lag - stem frem dine favoritter!

Artikkelen fortsetter under bildet.

FINALEDEBUTANT: Veronica Kristiansen er klar for sin første VM-finale. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Måltørke

Etter en trøblete annenomgang, leverte Norge en nydelig første ekstraomgang. Heidi Løke scoret to av Norges fem og bidro sterkt til at håndballjentene ledet 31-29 før den siste ekstraomgangen.

Norge fortsatte å beholde overtaket i den andre ekstraomgangen og hadde flere muligheter til å sikre seieren flere minutter før slutt. Men Romania klamret seg fast, og norsk finaleplass var ikke klar for Herrem banket inn mål nummer 35.

– Det er kaotisk, spennende, nervøst, alt sammen, og det er sånn en semifinale bør være. Så lenge vi går seirende ut, er det perfekt, sier kaptein Stine Bredal Oftedal til VG.

VG Direkte: Alt fra håndball-VM 2015!

Nederland sikret den andre VM-finaleplassen med femmålsseier over Polen noen timer tidligere. Det betyr at landet tar sin første håndballmedalje noensinne. Den tidligere bestenoteringen er 5.-plassen fra VM i Russland i 2005, der de blant annet spilte uavgjort mot Norge. Finalen og bronsefinalen spilles i Herning søndag.

– Det blir 50-50 og en tøff kamp, sier Kristiansen til VG.

Se VG-fotografens bilder fra kampen:

Skummel Romania-ledelse

– Vi slurver i forsvar, er liksom så glade og fornøyde etter å ha scoret, så vi glemmer oss bakover, sier VGs håndballekspert i Danmark, Linn Gossé.

– Pulsen er så høy, og dette er håndballkamper slik vi ønsker det skal være. Det betyr mye for Norge i desember med håndballjentene. Det er et engasjement og Marit Breivik (tidligere landslagssjef satt foran oss og hoppet, fortsetter Gossé.

Norge ledet med tre mål seks minutter ut i annen omgang, men maktet ikke å score de neste ti minuttene foran de rundt 10.000 tilskuerne i Boxen Arena i Herning. Romania takket og bukket, kom inn i kampen og ledet med to mål 11 minutter før slutt. Norge slo tilbake og ett minutt før full tid var stillingen 27-27. Romania hadde matchball, men Grimsbø reddet Norge.

Norge gikk til pause i ledelsen med sifrene 17-14 etter en sterk periode fra det 20. til 24. minutt – med Nora Mørk og Veronica Kristiansen i spissen.

Thorir Hergeirssons utvalgte begynte friskt og ledet med to mål, 4-2, allerede etter seks minutter. Så våknet Romanias stjernespiller Cristina Neagu og leverte tre mål på rappen. Romania-keeper Paula Ungureanu leverte også en rekke redninger i samme periode, og dermed sto det 5-5 etter ti spilte minutter.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

VG-ekspert: – Helt rå!

Lagene fortsatte å følge hverandre tett. I det 16. minutt scoret Neagu sitt fjerde mål for kvelden og utlignet til 9-9. Så våknet Norge for fullt. Etter 18 minutter klinket Veronica Kristiansen inn sitt fjerde mål. Dermed 11-9 til Norge.

Les også: Nytt bokprosjekt – «8 grunner til den norske håndballsuksessen»

Etter en kjapp timeout fortsatte Norge å øke. Ni minutter før hvilen var stillingen 14-10 til Norge, etter et drømmeskudd, rett i vinkelen, fra Nora Mørk.

– Hun har vært helt rå! sa Linn Gossé, håndballspiller og VGs ekspert i Danmark.

Mørk bommet riktignok på straffe få sekunder før pause, som gjorde at pauseresultatet ble 17-14. De norske jentene kunne likevel juble til slutt.

Les også

 1. 8 grunner til den norske håndball-suksessen

  KOLDING (VG) Hun var selv en legendarisk landslagsspiller. Før OL planlegger Susann Goksør Bjerkrheim i samarbeid med…
 2. Stine Bredal Oftedal fra vraket til sjef: – Jeg var skuffet

  HERNING (VG) Som 19-åring kom hun vraket og skuffet til gigantarenaen Boxen under EM.
 3. Olympiatoppens utholdenhetssjef kaller henne «råtass»: Heidi Løke satte kondisjonsrekord: – Jeg blir bedre og bedre

  HERNING (VG) Heidi Løke er i gang med sitt 34. år. Men setter fortsatt personlige rekorder.

Mer om

 1. Håndball-VM

Flere artikler

 1. Kjærestefeiring for Mørk: – Utrolig hva vi gjør med det laget her

 2. Håndballjentene sjanseløse i Romania

 3. Oftedal etter tabben: – Det hadde vært «God Jul og takk for meg»

 4. De norske håndballjentene lekte seg til VM-gull

 5. Her er gullgrepet som kan gi Norge VM-tittelen: Sjekk Løkes hypermobile fingerledd

Fra andre aviser

 1. Norge til VM-finale etter høydramatisk oppgjør mot Romania

  Aftenposten
 2. Oftedal jublet mest da brøleren ikke ble avgjørende

  Aftenposten
 3. Iskalde Ida Alstad: - Jeg smilte litt ekstra til Thorir

  Aftenposten
 4. Norge stormer videre - nå venter heftig rivaloppgjør

  Aftenposten
 5. Iskalde Ida Alstad: - Jeg smilte litt ekstra til Thorir

  Bergens Tidende
 6. Norge stormer videre - nå venter heftig rivaloppgjør

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no