LAGÅNDEN LEVER: Håndballjentenes berømte lagånd har snudd nok en vanskelig situasjon. Så tett har spillerne stått sammen siden Brasil-skuffelsen. Marit Malm Frafjord kommer inn fra tribunen etter sitt røde kort på slutten. Mens Carmen Martin og Spania er slått.
LAGÅNDEN LEVER: Håndballjentenes berømte lagånd har snudd nok en vanskelig situasjon. Så tett har spillerne stått sammen siden Brasil-skuffelsen. Marit Malm Frafjord kommer inn fra tribunen etter sitt røde kort på slutten. Mens Carmen Martin og Spania er slått. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Årsbeste for landslagskulturen

Men nå har Brasil overtatt favorittstempelet

HÅNDBALL

RIO (VG) Håndballjentene har ikke spilt bedre siden VM-finalen i desember. Først og fremst var dette en seier for landslagskulturen. Men stempelet som OL-favoritter er Norge kvitt. Det er overtatt av Brasil.

Publisert:

Trøkket var enormt i Future Arena da brasilianerne rett etter Norges viktige seier blåste Romania av banen med 26-13. Jeg følte mot slutten at jeg satt på Maracana. Nesten 12.000 tilskuere løftet jentene frem til hver scoring og hver redning. Stemningen var ikke engang halvparten da VM ble arrangert her i Brasil for fem år siden.

Helten Veronica: Fikk videohjelp av lillesøster

Stemningsbølgen løfter Brasil opp som OL-favoritter. Et stempel det kan være fint for Håndballjentene å slippe fremover i mesterskapet.

Norge har ikke tapt to kamper på rad i mesterskap på 20 år og var ikke i nærheten av å gjøre det nå heller. Spillerne, Thorir Hergeirsson og hans lederteam møter alltid vanskelig situasjoner konstruktivt.

Det har vært jobbet helhjertet i to døgn. Hver spiller rettet et par små detaljer. Til sammen ga det et reelt løft for hele laget. Årsbeste. Uten tvil. Norge har ikke vært på dette nivået i fire EM-kvalifiseringskamper og seks turneringskamper – og slettes ikke i åpningskampen mot Brasil.

Kari Aalvik Grimsbø konsentrerte seg mer om seg selv, viste keeperspill av klasse og avblåste keeperalarmen. Det vitner om voksen jobbing siden lørdag.

Enig i VG-børsen? Slik spilte Norge: Kristiansen og Grimsbø slo tilbake

Det er herlig å se oppgangen til Veronica Kristiansen. Og høre hvordan hun ikke bare har jobbet med seg selv og laget, men også med sine svært håndballkyndige søstre Jeanett og Charlotte. Lørdag hadde hun tårer i øynene etter en elendig åpning.

Mot Spania kom følelsene på grunn av det motsatte.

Kristiansen er svært viktig spiller for Norge. Med sin hurtighet og taklingsevne har hun potensial til å bli verdens beste forsvarsspiller. I angrep er det utrolig viktig at hennes høyre hånd til stadighet skyter.

Det er nøkkelen til at rommene blir store nok for spillkommandoen i laget - Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk – og ikke minst for Heidi Løke på strek. Kristiansen har både hode og kropp til å matche toppnivået til disse tre.

Men stabiliteten og den rotekte selvtilliten har kanskje manglet litt. Den bør komme etter slike opplevelser.

Heidi Løke: – Jeg ble forbannet

Ingen ting er klart rundt kvartfinaleplassene, men jeg kan garantere at Norge går til utslagskampene med dette spillet. Angola bør gjennomanalyseres tirsdag og kjøres i senk onsdag kveld. Norge er ennå langt fra sitt ekstreme toppnivå.

Med en klar seier mot Angola kan jentene ta Montenegro og Romania på farten inn mot neste uke.

Drømmen om OL-gull nummer tre lever i beste velgående.Men favoritten heter Brasil.

Her kan du lese mer om