Nora Mørk etter 12 mål: – Jeg bryr meg ikke. Det letter ikke på tapet

Keepernes redningsprosent: 20

RIO/OSLO (VG) (Brasil - Norge 31-28) De sviktet både i angrep og forsvar. Nora Mørk (25) er ekstra skuffet over at de ikke klarte å stoppe Brasils toppscorer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Brasil hadde Paula Rodrigues, Norge hadde Nora Mørk - begge gigantene scoret 12 mål hver. Men Brasil var sterkest og best. Mørk leverte en knallkamp.

– Jeg bryr meg ikke om det. Det letter ikke på tapet. Det er godt å være i gang. Men det er en bismak i det, sier Nora Mørk til VG etter å ha satt alle sine 12 skudd i mål i OL-debuten – seks av dem var perfekte straffekast. Nora Mørk ble belønnet med ni poeng på VG-børsen.

Norge var ikke seg selv, hverken i angrep eller forsvar. Åpningskampen mot vertsnasjonen ble dermed en skuffelse, sett med norske øyne. Brasil vant 31-28.

VG-børsen: Slik spilte Norge

– Vi går i fella til Brasil. Det går fantastisk sakte i angrepsspillet deres. Så treffer de på mange skudd og vi får ikke kjørt etter dem i kontringer. Med en gang de brenner eller misser en ball så er vi der. Men i dag fikk Brasil holde på utrolig lenge i angrep og var iskalde i avslutningene.

– Brasilianerne vant også duellen med de norske forsvarsspillerne?

– Ja, vi manglet det siste lille i taklingene. Ballene glapp inn da vi ventet på at dommerne skulle dømme passivt. Det er surt, svarer Mørk – som bare i små deler av kampen selve spilte i forsvar.

– Hva betyr det å tape den første kampen?

– Det er kjipt. Den beste starten på OL hadde vært å vinne den første kampen. Nå er det sånn at det ikke har alt å si. Vi skal nå gjøre en restart og gjøre alt vi kan for å slå Spania på mandag. Det er vi bare nødt til det.

Løke: – Fy søren så skuffet

– Fy søren, jeg så skuffet altså, sier Heidi Løke som kanskje var Norges beste i det dårlige forsvarsspillet og også scoret seks mål fremover.

Løke og Grimsbø: Klare for nytt OL-drama

– Kjedelig at vi ikke er med fra start. Brasil kommer jo ikke med noe nytt. Vi vet hva vi møtte og det er ekstra surt. Det er for mye rom mellom spillerne. Vi var ikke tette og kompakte som i treningskampen mot Frankrike torsdag.

– Var det nerver?

– Jeg kan bare snakke for min egen del: Jeg var ikke nervøs før kampen. Hvorfor skal man være nervøs for noe man har jobbet for i mange år, sier veteranen på 33 år.

– Tapte kampen i forsvar

ÅPNINGSTAP: Nora Mørk var glitrende, men Norge måtte gi tapt for robuste Brasil i åpningskampen i Rio. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

– Jeg skulle gjerne vært bedre i forsvar, men det gjelder mange. Vi var mange om det. Vi tapte denne kampen i forsvar. Vi scoret mer enn nok mål til å vinne, sier Stine Bredal Oftedal til VG.

– Vi må stå tettere på skuddarmen, mener kapteinen foran møtet med Spania mandag.

– På mange måter ligner de på Brasil. Det handler om å vinne duellene.

Norge startet kampen nervøst og rufsete. De tok riktig nok ledelsen 1-0, men robuste Brasil tok vare på sine sjanser og vant mange viktige dueller. For det var en del kombinasjoner og pasninger som virkelig må finspilles om Norge skal forsvare OL-gullet denne gangen.

– Helt krise

OL-helten fra London, Kari Aalvik Grimsbø, sto ikke sin beste kamp denne lørdagen. 14 baklengsmål etter 23 minutter er ikke mestertakter.

– Det er helt krise, sa TV 2-kommentator Harald Bredeli om tallene.

BLE BYTTET UT: Keeper Kari Aalvik Grimsbø. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Grimsbø stoppet totalt seks av 28 skudd, noe som gir en redningsprosent på 21.

Les også: Mørk ved drømmemålet: - Gleder meg

Thorir Hergeirsson var krystallklar da han tok en timeout midtveis i den første omgangen:

– Jeg vil ha mer disiplin! Spesielt der oppe i angrep, og særlig når vi tar ut keeper for å spille med en ekstra spiller i angrep, sa landslagssjefen.

Sluttspurten før pause ble litt oppløftende, men Brasil gikk i garderoben med 17-16-ledelse.

Byttet keeper

Norge startet andre omgang mye bedre enn den første. Og da Amanda Kurtovic satte inn 18-18 etter et mønsterangrep var det nok mange nordmenn som trodde at landslaget nå hadde ristet av seg premierenervene.

Men Brasil er en gigant i håndballverden og lørdag formiddag var de i storslag. Anført av den knallharde høyrearmen til toppscorer Rodrigues ledet Brasil 23-21 etter 14 minutter i andre omgang.

Da byttet Hergeirsson ut keeper Grimsbø og satte inn Katrine Lunde. Men det ga ingen umiddelbar effekt, Brasil ledet plutselig 27-21 med 10 minutter igjen å spille. Lunde klarte ikke å heve det norske målvaktspillet og reddet to av 10 skudd.

– Det er litt typisk at man blir for sen når skuddene kommer kjapt og man ikke kan gå tidligere. Jeg følte meg ikke helt trygg. Så da blir det sånn akkurat ikke, sier Kari Aalvik Grimsbø til VG.

– Følte du deg utrygg med trøkket og anledningen?

– Nei ikke sånn utrygg. men jeg fant aldri rytmen og flyten i mitt eget spill. Jeg måtte kjempe hele veien. Når man står og tenker på mye så går det litt for sakte.

SKUFFET: Nora Mørk og resten av Norge har mye å rette på etter åpningstapet mot Brasil. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Sett bort fra Nora Mørk - som traff på alt - sviktet den norske skuddpresisjonen i Rio når Hergeirssons jenter var i angrep. Den andre omgangen ble en offensiv lidelse med en rekke forspilte sjanser. Det toppet seg da Camilla Herrem kunne knappe innpå ledelsen tre og et halvt minutt før slutt, men alene med keeper sviktet den norske kantspilleren.

Spania neste

Dermed ble oppoverbakken altfor lang. Og Brasil kunne juble for en perfekt start med seier i åpningskampen på hjemmebane, mot OL-mester Norge, med 31-28.

– Det smakte selvfølgelig veldig godt å slå Norge nå. Det er lenge siden sist, sa Brasils danske landslagssjef Morten Soubak til TV 2.

Les også: Svenskene jakter Norges trener

Men Norge har vunnet mesterskap før selv om de har tapt åpningskampen. Mandag møter Norge Spania.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder