ALENE PÅ STREKEN: Heidi Løke var rekordraskt tilbake blant Stine Bredal Oftedal og resten av håndballjentene etter fotskaden. I Rio-OL blir hun Norges eneste rene strekspiller.

ALENE PÅ STREKEN: Heidi Løke var rekordraskt tilbake blant Stine Bredal Oftedal og resten av håndballjentene etter fotskaden. I Rio-OL blir hun Norges eneste rene strekspiller. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Legen om Heidi Løkes raske retur: – Ikke vanlig

Marit Malm Frafjord tilbake som hennes personlige OL-reserve

Heidi Løke (33) ble forespeilet 4-6 uker på skadelisten etter brudd i hælen og strekk i ankelen, men kjente bare skaden i 3-4 dager. Nå blir hun Norges eneste strekspiller i Rio-OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det har gått veldig bra med skaden. Den var borte etter 3-4 dager. Etterpå har jeg ikke kjent noe, sier Løke til VG.

Hergeirsson om Linka-uttaket: – Helt på grensen

Da strekspilleren skadet seg på trening rett før Györs siste finale i det ungarske mesterskapet ble hun forespeilet 4-6 uker på skadelisten. Landslagssjef Thorir Hergeirsson kunne ikke garantere at hun ble OL-klar.

Men helingen i fenomenet Løkes topptrente kropp gikk svært mye raskere enn alle hadde trodd.

– Det er ikke vanlig etter en slik skade. Tar vanligvis lenger tid, melder landslagslege Anne Froholdt til VG.

Hergeirsson skjønte raskt at Løke var tilbake i veldig godt gjenge og mener hun kunne spilt treningskampene mot Sverige under Algarve-samlingen tidligere denne måneden. Men der trente Heidi Løke bare fysisk.

Mamma Hegh gråt etter OL-overraskelsen: – Helt rått!

– Det var helt greit for meg. Jeg kommer rett fra en sesong med mange kamper og hadde ikke vondt av en pause.

NYGAMMEL RESERVE: Marit Malm Frafjord gjør «comeback» som Heidi Løkes reserve under Rio-OL. Her er duoen etter en kamp under EM 2010. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Med bare 14 spillere i OL-troppen velger Hergeirsson bare å kjøre med en strekspiller i Rio. Norge gjorde det samme da Kari Mette Johansen var eneste venstrekant under OL-suksessen i 2008.

– Heidi spilte 95-96 prosent av tiden i angrep i VM og kan gjøre det samme i Rio. Mari Molid kommer til å avlaste henne på en god måte. Hun er også spilleren som kommer inn når vi velger å spille med syv angrepsspillere, sier landslagssjefen.

– Det tror jeg skal gå bra. Jeg er vant til å spille 60 minutter i klubbkamper. Jeg skal stille godt forberedt når vi kommer til Rio, lover Heidi Løke.

Hergeirsson valgte å plassere VM-vinnerne Pernille Wibe og Vilde Ingstad hjemme sammen med Kari Bratsett, som har spilt alle vårens landskamper.

Knust Silje Solberg: – Jeg er veldig skuffet

– Wibe var skadet i lang tid og rekker ikke å komme opp på godt nivå før OL, mener landslagssjefen.

Han har i stedet hentet inn Marit Malm Frafjord som en personlig reserve for Heidi Løke. 30-åringen var kaptein da Norge vant OL-gull i London for fire år siden, men har på grunn av skader og manglende motivasjon ikke spilt de tre siste mesterskapene.

I mai meldte Larvik-spilleren til Hergeirsson at hun har lyst på landslagsspill igjen.

– Det var i grevens tid. Men Marit er sulten igjen og er langt fra for gammel. Det hadde vært uaktuelt å sette henne inn som reserve bare for OL. Men hun har forsikret at hun gjerne vil kjempe om en plass videre, opplyser Hergeirsson.

TV 2s ekspert Randi Gustad mener det på grunn av skadefaren er gambling å holde reserven for Heidi Løke hjemme i Norge. Mens Pernille Wibe ikke synes konkurransen med Malm Frafjord (seks mesterskapsgull for Norge) har vært fair.

– Jeg kunne vel ønske hun hadde vært med på samling og at det hadde vært en med rettferdig konkurranse mellom oss, sier Wibe til TV 2.

Men det kan virke som faren for en langvarig skade på Heidi Løke uansett ikke er særlig stor...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder