... men Emilie mangler 201 landskamper og 358 mål på mammas CV

I MAMMAS FOTSPOR: Emilie Hegh Arntzen jublet for sitt første landslagsmål - i sin første landskamp på seniornivå. På tribunen satt mamma Hanne Hegh. Foto:Claus Fisker,NTB scanpix

Hanne Hegh om datteren: - Uvirkelig

(Norge-Frankrike 23-15) Mens Emilie Hegh Arntzen (20) scoret
sine aller første mål på det norske håndballandslaget, satt en rørt mamma – og tidligere landslagsstjerne – på tribunen.

Artikkelen er over fem år gammel

Hanne Hegh var med da det norske håndballeventyret startet for 28 år siden: VM-bronsen fra 1986 ble starten på en medaljerik reise for norsk landslagshåndball.

Lørdag ettermiddag var ringen sluttet i familien Hegh Arntzen: Emilie fikk sin landslagsdebut mot Frankrike.

Og hun scoret tre ganger på et kvarter.

- Det var veldig gøy, utrolig morsomt. Jeg var litt nervøs før kampen, og det kom en klump i magen idet jeg fikk beskjed om at jeg skulle inn. Men nervene forsvant raskt, sier 20-åringen til VG.

- Vi håpet hun skulle få noen minutter ute på banen. Da hun presterte som hun gjorde, ble det hele litt uvirkelig, sier mamma Hegh til VG.

Hun spilte mer enn to hundre landskamper fra 1979 til 1990. Siden har hun jobbet med det norske herrelandslaget, og sittet sentralt plassert i Norges håndballforbund.

Les også:Grimsbø ustoppelig i comebacket

Mindre kjent er «karrieren» som trener for datteren. For Hanne Hegh trente gårsdagens landslagsdebutant fra hun var 8 til 14 år.

Da tok pappa Ketil Arntzen over stafettpinnen – inntil Emilie Hegh Arntzen gikk fra Gjerpen til Byåsen før årets sesong.

MOR OG DATTER: Emilie Hegh Arntzen (t.v.) har 1 landskamp på CV-en. Mamma Hanne Hegh har 202. Foto:Privat,NTB scanpix

Lørdag ettermiddag var den 183 centimeter høye bakspilleren ett stort glis etter kampslutt mot Frankrike. Norge leverte en ny god forestilling to måneder før EM i vinter.

Og Emilie Hegh Arntzen hadde vist seg frem.

Knapt sett moren spille

Hun ble konfrontert med moren CV av flere medier etter kampen.
- Det er veldig hyggelig å ha henne der. Jeg tror hun er en stolt mor. Hun bryr seg veldig, og har lyst til at jeg skal lykkes, smiler 20-åringen.

Hun er vant til å bli sammenliknet med Hanne Hegh, men lar seg ikke stresse, hevder hun.

Historien moren forteller, underbygger den påstanden:

- Emilie har aldri sett meg spille håndball, foruten en kamp i veteran-NM. Men det kan neppe kalles stor idrett. Jeg har aldri satt på noen videoer hjemme, og hun har aldri bedt om å få se noe. I perioder har jeg tenkt at hun knapt tror at jeg spilte håndball, sier Hanne Hegh til VG.

- Det er nesten flaut, men jeg har ikke hatt noe stort forhold til mammas karriere. Det er mest andre som har pratet om den. Mamma har derimot vært veldig opptatt av at dette er min reise. Det har jeg vært enig i, sier Emilie.

Moren debuterte selv på landslaget i november 1979. Den gangen tapte Norge 8-15 for Sovjetunionen. Dagen etter skrev VG følgende om den kommende landslagsstjernen:

«Hanne Hegh, 19, fikk seg litt av en debut. Overgangen fra norsk 2. divisjon med Oppsal til debut mot Sovjet må ha vært litt av en opplevelse».

- Ser du noe av deg selv i spillet til Emilie?

- Ja. Det handler om bevegelsen og samspill med strek. Hun liker å spille fri andre, akkurat som moren sin. Men hun har en bedre skuddskalle enn meg.

Datteren studerer til å bli barnevernspedagog i Trondheim. Men kanskje må hun ta en pause for å spille EM-håndball i desember. I så fall kommer bakspilleren til å be mamma om råd:

- Jeg har blitt litt mer nysgjerrig på det hun har opplevd nå. Om jeg får spille mer på seniorlandslaget fremover, så vil jeg nok bruke mamma mer enn tidligere. Hun har vært med lenge, og har sikkert råd om nerver og ulike situasjoner man kan havne i, sier hun.

EM-plass?

I desember skal håndballjentene forsøke å revansjere fjorårets skuffende VM-innsats under EM i Kroatia og Ungarn.

Tidligere har noen få spillere gått rett fra landslagsdebut til mesterskap noen måneder senere. Kanskje følger Emilie Hegh Arntzen etter.

- Det hun viste i dag, var veldig bra. Hun kan gjøre det igjen. Men jeg vet ikke hvordan Thorir Hergeirsson tenker, om de har en ledig «utviklingsplass» i troppen, sier Hanne Hegh.

- Jeg har ikke tenkt så mye på mesterskapet. Det hadde vært en kjempebonus. Men jeg synes det er gøy å være her også, smiler den 20 år gamle datteren hennes.

VG 3. NOVEMBER 1979: Slik ble Hanne Heghs landslagsdebut omtalt i VG for 35 år siden. Foto: Faksimile:,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder