Elverum satte press på Barcelona: – Vi er veldig skuffet

ELVERUM (VG) (Elverum-Barcelona 26–30) Anført av den nye superkeeperen Thorsten Fries toppet Elverums Champions League-eventyr seg mot tidenes håndballklubb. Men feilene felte hjemmelaget.

– Jeg er veldig skuffet. Vi har tapt med fire mål mot verdens beste lag, men jeg sitter med en følelse av at dette kunne vært noe bedre, sier Elverums playmaker Magnus Fredriksen.

12 minutter før slutt lå Elverum under med bare ett mål – 23–24. Terningen Arena – med publikumsrekord på 2507 – kokte som om det skulle vært Camp Nou under et Messi-show.

Elverum hadde sjansene, men måtte til slutt se seg slått av fire ferske, spanske europamestre og lag fullt av stjerner. Barcelona har hele ni triumfer i Champions League og har denne sesongen vunnet 25 av 26 kamper – inkludert seier mot Sanders Sagosens PSG.

les også

Elverum vil sikre seg Champions League med Bergerud & Co

– Det er bra at spillerne er skuffet. Det viser at de er i utvikling og sakte, men sikkert nærmer seg de beste. For norsk håndball er det et kjempegodt tegn, sier Børge Lund. Landslagets assistenttrener var på plass. I juni flytter han til Elverum for å ta over laget Michael Apelgren har bygd siden 2014.

Til slutt ble tapet hederlig, men var ikke uten bitter ettersmak. Feilene og missene på åpne sjanser, ble for mange. Fredriksen kjempet voldsomt og scoret fem mål, men gjorde også seks feil. Elverum endte på 21 bomskudd og 13 feil. Det ble noen for mange til å true verdensstjernene.

– Barcelona spiller et veldig vanskelig forsvar. Spanjolene er ekstremt gode på å provosere frem feil. Vi har en (bakspiller) rekke som nesten står 60 minutter og da er det ikke så rart at det kommer feil, mener Fredriksen.

REDDET MED HODET: Thorsten Fries gjorde en sterk kamp i Elverums-målet mot Victor Tomas og Barcelona. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Men Thorsten Fries, som kom rett fra sykdom, gjorde jobben med sine 15 redninger og en redningsprosent på 44 prosent, verdensklasse mot en slik motstander.

– Det var ekstremt at vi nesten tok poeng mot Barcelona, sier dansken og fortsetter:

– Vi spiller bra nok til å ta poeng. Vi tapte jo til slutt fordi deres målvakt stengte til slutt, sier Fries og tenker på landsmannen Kevin Møller som reddet åpne sjanser fra både Lukas Sandell og vanligvis så sikre Sigvaldi Gudjónsson mot slutten.

Elverum har tidligere i Champions League tapt med bare ett mål hjemme mot sterke Pick Szeged, som slo Barcelona i åpningen sist høst. Tremålstapet for Paris Saint-Germain var også en topp prestasjon, mens de tre poengene er tatt med uavgjort mot Zagreb og seier med 11 mål over Celje hjemme i Terningen Arena.

les også

Det ulmer i klubbene før EM: Protestbrev om Børge Lunds nye dobbeltrolle

BLONZ-JUBEL: Alexander Blonz scoret to av målene da Elverum rystet Barcelona før pause. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Elverum gikk helt respektløs til verks. Sebastian Henneberg smalt inn 1–0 og Terningen Arena kom helt i kok midtveis i 1. omgang.

Hjemmelaget klarte å blokkere pasningsveiene til Barcelona-stjernene, stjal baller i eget forsvar og taket løftet seg da forsvarssjefen Rasmus Boysen satte inn 10–7 på en kontring.

Elverum holdt initiativet til det sto 14–11. Da hadde både Alexander Blonz (19) og Simen Holand Pettersen (21) vist at Elverum har unge klassespillere med to strålende scoringer hver.

19-årige Blonz fikk gjennomgå av landslagskompisen etter sin først EM-scoring:

Men aller best var keeper Thorsten Fries med sine syv redninger foran et forsvar styrt av Boysen og sterke Thomas Solstad. Forsvarsduoen gjorde også en sterk kamp fremover med seks mål på bare syv skudd. De var definitivt ikke ansvarlig for tapet.

VG Live

Barcelona skjerpet forsvarsspillet flere hakk da rutinerte Cédric Sorhaindo kom inn på banen. Barcelona klarte å bryte opp Elverums angrepsspill og tok over ledelsen da venstrekanten Aitor Arino satte inn 14–15 på en dobbel flyger.

Barcelona plusset på med ett mål til og ledet med to ved pause. Elverum gjorde mye veldig bra, men det ble for mange feil. Sentrale Magnus Fredriksen tok voldsomt ansvar med gjorde fire av de åtte feilene som var hovedårsaken til gjestene fra Spania ledet ved pause.

les også

Islandsk målmaskin skjøt gullet hjem: Vil vinne trippelen

Kommende lørdag byr Elverum på ny fest. Da kommer Torbjørn Bergerud og Flensburg til Håkons Hall på Lillehammer. Det er solgt 9000 billetter til kampen. Målet er å slå norgesrekorden på 11.377 tilskuere mot PSG i høst.

Bergerud fikk problemer i semifinalen mot Kroatia i januar:

– Vi skal kjempe like hardt mot dem. Da kan vi stå igjen med ett eller to poeng mot dem. Vi har trua, sier Magnus Fredriksen – som neste sesong skal spille for Wetzlar i Bundesliga.

Elverum mister også Sigvaldi Gudjónsson til polske Kielce og Sebastian Henneberg og Lucas Sandell til Aalborg.

Elverum får den ungarske landslagsstjernen, Dominik Máthé, men har en jobb å gjøre. Høyrekanten Christopher Hedeberg kommer fra Sverige og forsvarskjempen Søren Tau kommer tilbake fra Danmark.

Det mangler fortsatt bakspillere for Børge Lund. Elverums sportslige apparat har vært gode på å erstatte spillere de siste sesongene.

– Vi er ikke mål ennå. Det er betryggende å se at klubben før har erstattet gode spillere, sier Lund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder