Foto: LOIC VENANCE / AFP

Spilte EM for Sverige i desember – nå skifter Louise kjønn

Den svenske landslagsspilleren Louise Sand avslutter håndballkarrieren, og har stilt seg i kø for kjønnsdysfori.

Sand har i flere år vært et kjent ansikt på det svenske kvinnelandslaget, og spilte senest i desember EM i Frankrike, men mandag gjorde hen brått slutt på livet som håndballproff.

Årsaken avslører Sand i sin egen podkast under navnet «Utkastpodden».

– Jeg er født i feil kropp. Hadde en helt anonym 26-åring stilt seg i kø for kjønnsdysfori, som det så fint heter, hadde det mest sannsynlig gått ubemerket forbi de aller fleste. Jeg ville aldri kommet unna med det, for folk ville uansett fått greie på det. Derfor velger jeg å gå ut med det på min egen måte og med mine egne ord, sier Sand og fortsetter:

– Jeg gjør det for min egen skyld, og det føles befriende at jeg endelig kan legge alle kortene på bordet og si det som det er. Men jeg gjør det også for mine nære og kjære, slik at de skal slippe å lyve om hvorfor jeg legger opp.

les også

Folkebørsen: Henny Reistad spilte skjorten av Sverige

Sand var altså i desember en del av den svenske EM-troppen, som blant annet spilte mot Norge. Nå er håndballkarrieren over.

SVENSK PROFIL: Louise Sand (t.v.) i samtale med Heidi Løke på et pressetreff i Paris i desember. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Alltid gått i gutteklær

26-åringen er forberedt på en tøff og lang prosess, men er overbevist om at dette er en riktig beslutning.

– Jeg har alltid følt meg som Loui Sand, ikke Louise Sand. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått være den jeg er. Jeg har alltid hatt gutteklær og klipt meg som en gutt. Folk har likt meg og akseptert meg som den jeg er. Jeg vil ikke lenger gå rundt med mitt konstante selvhat på grunn av ubehaget jeg føler over mitt eget kjønn og min egen kropp.

– Livet er for kort til ikke å håndtere problemer som kan la seg løse i dagens Sverige. Det har vært dager der jeg har spurt meg selv spørsmålet: «Hvorfor har jeg blitt slik? Adoptert, mørkhudet, lesbisk og nå transseksuell».

FOTBALLKJÆRESTE: Louise Sand er kjæreste med den svenske landslagsspilleren i fotball, Emma Berglund (t.h.). Her er hun i en duell med Brasils Beatriz i OL i 2016. Foto: Leo Correa / TT NYHETSBYRÅN

Forberedt på hatord

Sand avslutter podkasten med å be folk respektere valget, selv om det legger igjen en del spørsmål.

– Jeg er klar over at jeg vil måtte tåle å få hatord og hat mot meg, men det bryr jeg meg ikke om. Hovedsaken er at jeg endelig liker meg selv.

Den nå pensjonerte kantspilleren scoret 221 mål på 105 landskamper for Sverige. Siste arbeidsgiver som håndballproff ble franske Fleury Loiret.

PS. Norges håndballherrer VM-åpner i Danmark på fredag. Sjekk hvordan de ble rundlurt her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder