VM-SUKSESS: Anna Vjakhireva jubler for seieren over Montenegro sammen med 12-målsscorerJulija Managarova. WADA-avgjørelsen er hun mindre fornøyd med. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Russisk stjerne om WADA-avgjørelsen: – Urettferdig

KUMAMOTO (VG) (Russland-Montenegro 36–28) Det russiske kvinnelandslaget stormer frem i VM. Stjernen Anna Vjakhireva ser ikke på det med blide øyne om Russland ikke får forsvare OL-gullet i Tokyo.

– Det vil være urettferdig, svarer Vjakhireva på VGs spørsmål.

Russland har akkurat vunnet sin syvende strake seier i VM. Onsdag kom WADA-avgjørelsen om at russiske utøvere er utestengt i fire år fra OL, VM og EM.

– Jeg kjenner ikke hele Russlands situasjon. Kanskje er dette riktig, kanskje ikke. Men vi har uansett ikke vært involvert i noe som helst, sier Vjakhireva – som var en viktig brikke da russerne vant sitt første OL-gull i kvinnehåndball i Rio.

– Hvordan vil det være å miste OL?

– Jeg vil ikke å tenke på det nå, svarer hun og kaller hele saken «trist».

les også

Camilla Herrem om Russland-saken: – Det er jo helt sykt

Nå bygger Russland seg opp til et nytt OL med spanske Ambros Martín som trener.

– Jeg tror på rettferdighet og at vi kan komme oss til Tokyo, sier spanjolen som tidligere trente flere norske jenter i Györ. Nå har ansvaret for klubblaget Rostov-Don og kvinnelandslaget.

– Jeg tror ingen kan nekte oss å spille OL. Vi vil kjempe for å komme oss dit. Vi er uskyldige folk. Du kan ikke stoppe disse utøverne som er rene og ærlige, sier Ambros.

Det internasjonale håndballforbundet har ennå ikke kommet med noen reaksjon på det dramatiske vedtaket. Men det er ikke uten smutthull.

les også

Russland utestenges fra internasjonale mesterskap i fire år

– Vi har fått forståelsen av at hvis de kan bevise sin uskyld, så får de spille mesterskap under nøytralt flagg, sier den norske håndballpresidenten, Kåre Geir Lio til VG

– Vi våknet opp til denne nyheten. Vi prøver å konsentrere oss om VM, holde oss unna denne konflikten og gjøre vår jobb, sier Julija Managarova etter fantastiske 12 scoringer på 12 skudd mot Montenegro.

De russiske jentene prøver å skyve WADA-avgjørelsen lengst mulig unna i VM.

– Akkurat nå kan vi ikke gjøre noe. Vi bare prøver å gjøre det best mulig i VM. Ingen ting kommer an på oss i denne saken, sier Anna Vjakhireva.

Hun tror ingen VM-motstandere får noen fordel av at Russland er involvert i en kinkig sak.

– Den føles ikke egentlig som et press. Vi blir kanskje stresset av dette etter VM. Men nå prøver vi ikke å tenke på det. Det hjelper ikke oss nå, sier hun.

Også for tre år siden var det tvil om Russland ville få delta i håndball. Men da ble Vjakhireva & co. godkjent av det internasjonale håndballforbundet.

– Men situasjonen i 2016 var annerledes. Da var det bare russiske friidrettsutøvere som var utestengt. Vi var ikke involvert, men nå er Russland generelt utestengt.

I Kumamoto er Russland den eneste nasjonen uten tap. Faktisk er åtte mål det minste VM-favorittene har vunnet med i løpet av de syv første kampene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder