OVERTAR: Håndballpresident Karl-Arne Johannessen (f.v.), generalsekretær i Norges Håndballforbund Erik Langerud og ny landslagstrener Christian Berge signerer kontrakten på en pressekonferanse i Oslo fredag. Foto: Scanpix
OVERTAR: Håndballpresident Karl-Arne Johannessen (f.v.), generalsekretær i Norges Håndballforbund Erik Langerud og ny landslagstrener Christian Berge signerer kontrakten på en pressekonferanse i Oslo fredag. Foto: Scanpix

Landslagssjefen: - Slåss i verdenstoppen innen fem år

50/50 ansvar mellom Elverum og landslaget

HÅNDBALL

Christian Berge (40) sier han tar over drømmejobben, når han nå går inn i jobben som håndballherrenes nye landslagssjef.

Publisert: Oppdatert: 28.02.14 13:50


Den tidligere Elverum-trener Christian Berge overtar etter Robert Hedin, som tidligere denne måneden var ferdig som trener for landslaget.

I første omgang skal Berge lede landslaget frem til de to VM-kvalifiseringskampene mot Østerrike i juni.

Skal kjempe i verdenstoppen

- Det har alltid vært en drøm for meg. Når forespørselen kom så var det ikke tvil. Man sier ikke nei til noe sånt, sier Christian Berge til VG.

- Håndball er det eneste jeg har lyst til å drive med, sier den påtroppende landslagssjefen.

Robert Hedin sa i forrige uke opp sin stilling som landslagstrener og banet vei for at nye krefter kunne lede håndballherrene videre.

- Jeg mener det laget vi har nå kommer til å kjempe i verdenstoppen innen fem års tid, sier Berge.

Norges Håndballforbund (NHF) ønsket en rask avklaring rundt trenerteamet og gikk tidlig i forhandlinger med Elverum, der Berge har vært trener de siste seks sesongene.

Korttidskontrakten begrunnes med dårlig tid før landslagssamlingen som starter mandag.

Fire nøkkelord

- Hva får det norske landslaget i Christan Berge, som de ikke fikk i Robert Hedin?

- Nå skal ikke jeg sitte her å påstå hva Hedin gjorde og ikke gjorde. I meg får de en tydelig leder. For meg er det fire nøkkelord: Kollektivitet, lojalitet, kultur og holdninger. De prinsippene kommer jeg til å jobbe hardt med, sier trønderen.

NHF opplyste at det er inngått en midlertidig avtale der Berge jobber 50/50 for Norge og Elverum. Hans første samling som landslagstrener starter allerede mandag.

Stortalentet Sander Sagosen (18) kjenner Christan Berge godt fra tiden på rekruttlandslaget, og mener Håndballforbundet har gjort et godt valg.

- Han er veldig detaljorientert, og det tror jeg gjør den store forskjellen i lengden, sier Sagosen.

Ingen nødløsning

Berge har tidligere vært landslagsspiller og fikk 63 A-kamper for Norge. Den siste delen av spillerkarrieren fikk han ødelagt av kreftsykdom.

Norge møter Østerrike til dobbeltkamp i VM-kvalifiseringen og spiller først borte (7.-8. juni) og deretter hjemme (14.-15. juni). De to kampene er hovedmålet Berge og hans team sikter mot i første omgang.

Etter de to kampene vil NHF starte en ny prosess med å finne en langvarig løsning.

- Elverum har sine behov de også, og det er vi ydmyke til. Den teoretiske delingen sier 50/50. Det praktiske må legges opp etter når Elverum har viktige datoer, og når landslaget har det, sier generalsekretær Erik Langerud i Norges Håndballforbund til VG.

- Hvorfor korttidskontrakt? Er dette bare en nødløsning?

- Det viktigste for herrelandslaget skjer nå i juni. Vi ønsker en åpen prosess, med bred søkerliste, og der håper vi også Christian blir å finne. Den nye prosessen starter snart, men Christian er ikke noen nødløsning, sier Langerud.

- Hvorfor ikke gi Christian Berge en langtidskontrakt hvis han er god nok på kort sikt?

- Alt dette har skjedd på seks dager, med samtaler frem og tilbake. Det er samling allerede på mandag med 80 spillere fra både senior- og rekruttlandslag. Så å ha den grundige prosessen med Christian på de få dagene, hadde vært dårlig for begge parter.