LITT FOR SEN: Kari Aalvik Grimsbø var litt for sent ute på for mye før hun ble tatt av banen. I bakgrunnen Jessica Quintino som fikk uttelling på to skudd på Brasils jubeldag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Vi slår en aldri så liten keeper-alarm

RIO (VG) (Norge-Brasil 28-31) Kari Aalvik Grimsbø var litt for sen på litt for mye. Selvsagt er OL på ingen måte kjørt. Men
vi slår en aldri så liten keeper-alarm allerede på dag én.

For dette keeperspillet holder dessverre ikke.

Kari Aalvik Grimsbø (31) tok seks baller, Katrine Lunde (36) to, til sammen gir det en redningsprosent 21. Langt under pari av veteranparet som begge har tatt to OL-gull.

Mørk etter 12 mål: – Jeg bryr meg ikke

Brasil hadde ikke flere redninger, men Mayssa Pessoa og Barbara Arenhart reddet de viktigste ballene mot et Norge sviktet i forsvar og leverte drømmehåndball – lidenskapelig regissert av Nora Mørk – i angrep.

TV 2-ekspert om keeperspillet: – En katastrofe

Men forsvarsspillet sto til knes i sirup. Førstevalgene Mari Molid og Veronica Kristiansen traff ekstremt dårlig mot en Rodrigues-Belo i verdensklasse og den sterke strekspilleren Daniela Piedade. Klasseforskjellen var soleklar og gjorde oppgaven veldig vanskelig for både Grimsbø i de første 44 minuttene og Lunde i de siste 16.

VG-analyse før OL: Regn med trøbbel

Men keeperduoen var ikke skarpe i bevegelsene selv heller. Akkurat som under generalprøven i Ulsteinvik i slutten av juli var de litt for trege på for mange skudd. Der trodde jeg det skyldtes mye tung trening.

Nå er jeg litt mer usikker.

Men har selvsagt ikke glemt at Kari Aalvik Grimsbø plukket 24 baller i VM-finalen mot Nederland for åtte måneder siden – og har gjort en solid vårsesong for Györ. Hun har kvalitetene i behold.

Slik spilte Norge: Keeperne på børsbunnen

Nå haster det med å få dem frem. Spania har slått Norge to ganger på rad og tørster etter revansje for tapet i EM-finalen i 2014 når nasjonene barker sammen mandag kveld norsk tid.

ANALYSE: VGs håndballreporter Jostein Overvik i Rio.

Katrine Lunde kom dårlig fra sin første kamp i mesterskap på nesten tre år. Hun har til gode å bevise på landslaget at hun er tilbake på nivået som gjorde henne til en matchvinner av dimensjoner for Norge frem til og med VM i 2011. Toppnivået har manglet siden landslagscomebacket i fjor høst.

Vi slår en liten alarm, men roper ikke krise. Keepersjef Mats Olsson har løftet mang en norsk målvakt opp gjennom årene. Det handler om å ta små steg, få frem noen flere redninger, og så bygge videre på det.

Men vær klar over at keeperspillet til Norge ikke alltid var topp før Grimsbøs fantastiske finale i VM heller. Hun fikk to vonde baller i hodet og måtte virkelig jobbe for å jekke frem suksessen i Danmark.

Thorir Hergeirsson har nok ingen som helst planer om å hente inn Silje Solberg fra reservetilværelsen i Rio. Det er ikke hans stil. Islendingen står på sitt mye lenger enn til første tap.

– Krise finnes ikke vårt vokalubar, sa han til meg rett før OL.

Kan miste keepersjefen: Hergeirsson varsler kamp om Sverige prøver seg

Men nå har Hergeirsson fått seg en kraftig utfordring. Men det er han og jentene rimelig vante til etter å ha tapt åpningskampene både i VM 2011, OL 2012 og VM 2015.

Alle mesterskapene endte i gull.

Trikset er ikke å gape over for mye. Men at hver enkelt spiller forbedrer en ting og legger det inn i laget. Summen av denne måten å tenke på etter tap, har gitt Norge fantastiske resultater i 20 år.

Faktisk har ikke håndballjentene tapt to kamper på rad i mesterskap siden Atlanta-OL i 1996.

Spania har veldig lyst til å ødelegge den statistikken, Men det gjør spanjolene ikke om Kari Aalvik Grimsbø og Katrine Lunde klatrer opp på det nivået de hører hjemme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder