MIDTPUNKTET: Joakim Hykkerud har det aldri bedre enn når han får sønnen Noah ned til seg i Tyskland. Da er fireåringen gjerne med pappa på kamp, og han får til og med lov til å være med i garderoben.
MIDTPUNKTET: Joakim Hykkerud har det aldri bedre enn når han får sønnen Noah ned til seg i Tyskland. Da er fireåringen gjerne med pappa på kamp, og han får til og med lov til å være med i garderoben. Foto: , Privat

Savnet sønnen - vurderte karriereslutt: Hykkerud: – Jeg er blitt et bedre menneske

HÅNDBALL

KRAKOW (VG) Joakim Hykkerud (29) opplever sitt livs håndballeventyr sammen med det norske EM-landslaget. Men for et par år siden var han nær ved å gi seg som håndballspiller - savnet etter sønnen Noah (4) var så stort.

  • Lillian Holden
Publisert:

– Han er stolt nå, Noah, i barnehagen er han en stolt gutt. Han har på seg drakta og ser kampene våre på TV. «Pappa scorer mye mål», sier han, men det stemmer vel ikke helt hver gang, ler Hykkerud.

Men vesle Noah på fire år har i grunnen rett, han. Pappa Joakim Hykkerud har scoret mange viktige mål for Norge i det EM-et som nå er i ferd med å gå inn i historiebøkene som det beste mesterskapet gjennom tidene. Hykkerud har hatt en sentral rolle på streken, særlig etter at Bjarte Myrhol fikk starten av EM ødelagt på grunn av en skade.

Det ga Hykkerud sjansen til spilletid - og han grep den med begge hender. I triumfkampen mot Frankrike på onsdag, som sendte Norge til semifinale, spilte han seg til en åtter på VGs børs. Og: Han har ennå ikke bommet på et eneste skudd hittil i EM.

– Rollen min i EM var egentlig å spille mest i overtall, eller med to streker. Det har jo forandret seg veldig. Nå avlaster jeg Bjarte, og jeg spiller mye angrep. Mot Frankrike spilte jeg omtrent hele andreomgangen, og det er utrolig moro.

Les også: Berge: Tyskland spiller med hjertet utenpå drakta

Sitt livs håndballøyeblikk

Praktkampen på onsdag, som sendte EM-favoritt Frankrike på hodet ut av mesterskapet, er det største Hykkerud har opplevd som håndballspiller. Og det sier litt - 29-åringen har vært utenlandsproff i en årrekke, spiller til daglig i Hannover Burgdorf i Bundesliga og har vært med på mange store øyeblikk.

Men ingenting slår å gå til EM-semifinale med Norge.

– Det snakkes om idrettshistorie, og at dette er en kjempeprestasjon. Det er helt utrolig å være med på. Bare det å høre ordet finale er for oss noe vi ikke har tenkt på, kun drømt om. Men nå er vi der, smiler han.

Les også: Helten om norsk EM-gull: – Hvorfor ikke?

Hykkerud har gjennom EM blitt kjent for det norske folk. Han har bydd på seg selv, grått på TV (etter Polen-triumfen) og vunnet folkehjerter med godt humør og kjappe kommentarer.

Kommentar: – Nå går vi for gullet!

Savnet etter sønnen

Men for noen år siden hadde han det ikke like lett. Etter å ha blitt separert befant Hykkerud seg i 2014 plutselig i en situasjon der han var håndballproff i Tyskland, mens sønnen Noah, som da var to år, bodde i Norge. Det ble tøft for strekspilleren - såpass tøft at han var inne på tanken om å legge hele håndballkarrieren på hylla.

– Da jeg var som lengst nede, vurderte jeg å bare kutte det ut. I starten tenkte jeg at «dette klarer jeg ikke mer, jeg vil bare hjem». Da så jeg ikke like lett på det, forteller han.

Les også: Her er VG-lesernes håndballfavoritter

Hykkerud forteller at han enkelte dager kunne være høyt oppe, spille en god kamp i for Hannover Burgdorf - men så gå rett i kjelleren igjen dersom han for eksempel kom over et gammelt bilde.

– Det gikk veldig i bølgedaler. Men det gjorde meg til et bedre menneske, forteller han.

For etterhvert begynte ting å snu for Hykkerud.

– Det gikk en j*** i meg som sa at man ikke skal grave seg ned selv om man er langt nede. Jeg er blitt et bedre menneske, jeg har blitt mer voksen på det. Det har hjulpet meg i senere tid, forklarer han.

Les også: – Større enn Brasil 1998

Perfekt

Siden knekken i 2014 har pila pekt kun én vei for Hykkerud - beint oppover, både på og utenfor banen. Håndballkarrieren har sendt ham inn på et historisk godt EM-lag, og på hjemmebane koser han seg når sønnen kommer på besøk hver tredje uke.

– Han har blitt vant til litt reising, og han elsker Tyskland! Klubben er også veldig flinke til å legge til rette, slik at dersom jeg har en frihelg så får jeg reise hjem til Notodden. Nå er situasjonen helt perfekt ut fra omstendighetene, sier Hykkerud.

At ting fungerer så godt, gjør at Hykkerud tenker seg å bli i Tyskland noen år til, før ferden går hjem igjen til Norge.

– Noah er ikke skolegutt ennå, så jeg skal ikke hjem til neste år i alle fall.

Og akkurat nå opplever han sitt livs håndballeventyr.

– Jeg har alltid sittet hjemme og sett slike semifinaler. Sett arenaene og trøkket. Nå står jeg midt oppi det sjøl. Det er sinnssykt moro!

Les også: Kaptein Myrhols store øyeblikk: – Det er helt uvirkelig

PS! Norges semifinale mot Frankrike starter klokken 18.30 fredag kveld. Kampen ser du på TV 3.

Her kan du lese mer om