STOPPET NORSK ANGREP: Dragana Cvijic (til høyre) med armene rundt Heidi Løke. Dette var en av mange dueller i kampen mellom Serbia og Norge som Harald Bredeli kommenterte. Til venstre er Serbias Jelena Popovic. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Håndballprofil ut mot Bredelis middagskommentar

«1,85 høy og vi ser at hun ikke har stått over en middag siden hun ble født for 23 år siden»

Dragana Cvijic (23) storspilte da Serbia sendte Norge ut av VM. Harald Bredelis (53) kommentarer om strekspilleren skaper reaksjoner.

  • Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Cvijic scoret åtte ganger og bommet ikke på et eneste skudd i 28-25-seieren i VM-kvartfinalen. Den 185 centimeter høye spilleren veier 95 kilo, og skapte mye trøbbel for det norske forsvaret.

Det brukte også TV 2-kommentator Bredeli tid på å poengtere.

«1.85, og vi ser at hun ikke har stått over en middag siden hun ble født for 23 år siden» sa Bredeli på direkten da Cvijic skaffet straffekast til Serbia seks minutter ut i kampen.

Da hadde han allerede presentert strekspilleren slik i åpningsminuttet:

«Så har de Cvijic, et beist av en spiller. Hun kan alle tjuvtriksene og skal bli vanskelig å bryne seg på».

Les også: Bredeli: - Ikke ment som vits eller fleip om vekt

Artikkelen fortsetter under bildet.

KNALLHARDE DUELLER: Dragana Cvijic (til høyre) kjemper med Heidi Løke og Mari Molid under kvartfinalen i Beograd torsdag. Foto: Andrej Isakovic, Afp

- Lurt å tenke før man snakker

Uttalelsene får tidligere strekspiller Else-Marthe Sørlie Lybekk, som har 215 landskamper for Norge og nå er leder i prosjektet Sunn Jenteidrett, til å reagere.

Kommentar: Storscorerens middagssmell

- Først og fremst stiller dette Harald i et pinlig lys. Jeg kjenner ham som en real, ordentlig og morsom fyr, men av og til er det lurt å tenke før man snakker. Han har jo sagt ting som han har angret på tidligere, sier hun til VG, og viser til da Bredeli regelrett kastet Gro Hammerseng ut av skapet.

- Jeg synes det er tåpelig at han prøver å være morsom på en annen utseendes bekostning. Generelt. Og at han bygger oppunder at at det det er greit å mobbe hvis noen er litt annerledes. Når det er sagt, så kjenner jeg Harald så godt at jeg vet at han bare vil få folk til å le og at han ikke mente å mobbe eller såre, sier tidligere håndballprofil, Kjersti Grini, til VG.

Etter Norges tap fortsatte Bredeli på Twitter.

ØNSKER SUNN IDRETT: Else-Marthe Sørlie Lybekk arbeider til daglig med å opplyse om kosthold og ernæring, og idrett og spiseforstyrrelser. Her fra da prosjektet ble startet opp i 2009. Foto: Simen Grytøyr, VG

«Våre spillere og lagledelse har hatt bedre dager. All ære til Serbia som hadde sin beste dag noensinne. Cvijic viste at middag er viktig..», skrev han.

Flere brukere av det sosiale mediet svarte der at kommentaren til Bredeli var unødvendig.

- Jeg regner med at det ble sagt i kampens hete, i hvert fall den ene. Det er vanlig folkeskikk å ikke kommentere folks vekst og kropp, sier Sørlie Lybekk.

- Tror du han kunne sagt det samme om en norsk spiller?

- Det håper jeg virkelig ikke han kunne, men det skal i utgangspunktet ikke å ha noe å si om du er norsk eller serbisk, selv om det kanskje ville skapte enda større reaksjoner om han sa det om en norsk spiller.

Har snakket med Bredeli

I SERBIA: Harald Bredeli, her fra håndball-EM i Serbia i fjor, kommenterte torsdagens kvartfinale i VM i Beograd. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

TV 2 har etter uttalelsene til Bredeli fått flere reaksjoner. Det bekrefter redaksjonssjef Christine Espeland overfor VG. Hun har også diskutert saken med Bredeli.

- Kommentatorfaget et utfordrende. Harald Bredeli er en av landets beste kommentatorer og treffer ofte. Vi har fått flere typer reaksjoner på uttalelsene om Cvijic og det er selvfølgelig beklagelig hvis noen oppfattet dem negativt, skriver Espeland i en e-post til VG.

- Hva synes du om kommentarene?

- Harald snakker ofte selv om egen forkjærlighet for mat og ironiserer over egen matlyst og vekt. Det Harald Bredeli uttalte om den serbiske strekspilleren var hans måte å forklare hennes fortrinn på, hun er en type som mange lag vil ønske seg. Cvijic var jo kampens gigant og av de store heltene til Serbia. I håndball er høyde og vekt helt avgjørende for en spiller som skal utøve faget sitt. Vi beklager overfor dem som oppfatter dette som støtende.

- Hadde det vært en annerledes om Harald Bredeli hadde sagt det samme om en norsk spiller?

- Nei.

- Passer ikke på norsk TV

Else-Marthe Sørlie Lybekk er uenig i at høyde og vekt er viktig å dra frem når man skal karakterisere en håndballspiller.

- Cvijic er en god spiller, det er det man bør fokusere på. Håndball er en sport hvor det er plass for ulike kroppstørrelser. Det har VM også vist. Hun er en av verdens beste strekspillere og er toneangivende både på klubblaget (Buducnost) og landslaget. Jeg mener dette ikke passer på norsk TV. Det finnes mye annet man kan gjøre morsomme ting på, sier hun.

Våre spillere og lagledelse har hatt bedre dager. All ære til Serbia som hadde sin beste dag noensinne. Cvijic viste at middag er viktig..
— Harald Bredeli (@TV2Bredeli) December 18, 2013

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder