TRØSTET: Først fikk Nora Mørk trøst av Heidi Løke (t.v.). Så ventet RBK-spiller og kjæreste Stefan Strandberg på tribunen i Beograd. Foto: Bjørn S. Delebekk (VG) og Scanpix
TRØSTET: Først fikk Nora Mørk trøst av Heidi Løke (t.v.). Så ventet RBK-spiller og kjæreste Stefan Strandberg på tribunen i Beograd. Foto: Bjørn S. Delebekk (VG) og Scanpix

Norge slått ut: - Jeg er sjokkert

Håndballjentene forlater VM uten medalje

HÅNDBALL

Nora Mørk fikk trøst av fotballkjæresten på tribunen

BEOGRAD (VG) (Serbia-Norge 28-25) Etter ni mesterskap på rad med medalje, røk de norske håndballjentene gråtende ut av VM allerede i kvartfinalen onsdag kveld.

Publisert: Oppdatert: 18.12.13 23:52


Det er ikke bare overraskende. Det er en gedigen nedtur for norsk håndball.

Camilla Herrem fikk spørsmål om hva de norske jentene sa til hverandre etter kampslutt, av VGs reporter i Serbia.

- Det var mer trøst og ikke noe alvorlig prat. Vi prøver å si til hverandre at «vi kan være forbanna i dag og i morgen må vi komme oss opp». Det er jo en stor del av livet vårt, vi ofrer ganske mye for dette så det er tøft, sier Herrem mens hun tørker tårer i pressesonen i Beograd.

- Vi var ikke gode nok. Serbia var bedre enn oss i dag, og hadde mye mer flyt enn det vi hadde. Jeg er overrasket, jeg er sjokkert. Jeg har liksom ikke ord.

VG-BØRSEN: Slik spilte håndballjentene

På slutten av kampen var stemningen ekstatisk i mektige Kombank Arena. Ene og alene fordi Serbia var i ferd med å slå det suverent beste håndballaget på kvinnesiden de siste årene.

Trøstet av Strandberg

På parketten lå en sønderknust Camilla Herrem. Heidi Løke og Anja Hammerseng-Edin ga hverandre en klem etter at nederlaget var et faktum.

Etter kampen fikk Nora Mørk trøst av fotballkjæresten Stefan Strandberg. Han ankom Serbia i kveld - men returbillett til Norge først mandag.

Rosenborg-profilen hadde åpenbart regnet med finalespill på søndag. Det hadde Nora Mørk også.

- De er ikke et bedre lag enn oss, men de vokser på at de har et publikum. Det er vi som skal dra fra på slutten, det er likt oss, men det skjer ikke, sier 22-åringen til VG.

Hun slet med å finne ordene etter kampslutt. Tårene kom, også i møte med journalistene i Beograd.

Da hun ble bedt om å beskrive følelsene akkurat nå, svarte hun følgende:

- Jeg har ikke lyst til å banne på TV.

Rolig Thorir

Landslagssjef Thorir Hergeirsson var fattet etter at han ankom pressesonen rundt 45 minutter etter kampslutt og forklarte blant annet hvorfor han lot Linn Jørum Sulland sitte på benken i store perioder av andreomgang.

Islendingen var naturlig nok skuffet, men skrøt av Serbia - og mener i ettertid at Norge ikke kom til VM med et bredt nok mannskap.

- Det som skjedde i dag er ingen bombe. Jeg føler ikke at vi er så skarpe som vi kunne tenke oss å være. Bredden og trøkket er ikke godt nok for medaljekamp. Det så vi i dag, sa Hergeirsson.

På spørsmål om årets mannskap er svakere enn tidligere, svarte han:

- Det er resultat vi måles på. I fjor gikk vi til finalen. I år røk vi i kvartfinalen. Det er et svakere resultat. Dermed er det lett å trekke konklusjonen at laget er dårligere. Men det trenger det ikke nødvendigvis å være.

God start

Norge entret banen til solid pipekonsert fra 15.900 tilskuere i Kombank Arena. Det virket ikke spillerne å bry seg nevneverdig om. Iallfall ikke tidlig i kampen. For Norge fikk en strålende start.

Ikke minst takket være målvakt Katrine Lunde, som var fullstendig «umulig» bakerst. Etter ti minutter sto det 7-3 på måltavla i Beograd. Da hadde sørlendingen reddet seks skudd, inkludert to straffekast.

Saken fortsetter under bildet.


Lunde spilte til 9 på VG-børsen mot Polen, og fulgte opp med en 2-er sist. I innledningen i kveld var hun altså tilbake på topp - iallfall innledningsvis.

Etter drøyt tyve minutter reddet Lunde like godt et tredje straffekast. Serberne virket fullstendig motløse i forsøkene på å overliste den norske målvakten.

Men intet varer evig: I løpet av siste del av omgangen, mistet Norge grep om forsvarsspillet. Samtidig økte gløden hos vertsnasjonen idet Lunde slapp inn ni skudd på rad. Og dermed ledet Norge bare med ett mål ved halvspilt kamp.

Solid

Andreomgangen åpnet solid: Norge ledet brått med fem mål og alt var såre vel.

Men serberne var ikke ferdig. Langt derifra. Med 14 minutter igjen å spille gikk publikum i Kombank Arena fullstendig av hengslene. Da hadde vertsnasjonen utliknet til 21-21. Dramaet var komplett.

- Det er den beste kvinnekampen jeg har sett på år og dag, sa Harald Bredeli på direkten hos TV 2.

På dette tidspunktet fikk Norge straffekast. Frem gikk Linn-Kristin Riegelhuth - og bommet. I stedet scoret Serbia to ganger, og Norge var i trøbbel.

Linn Jørum Sulland satt fortsatt på benken. Etter en god førsteomgang, fikk hun ikke spille stort etter hvilen. Mange lurte på hvorfor.

Og verre skulle det bli. Med seks minutter igjen ledet Serbia med fire.

Til slutt ble det også for tøft. Norge tar ikke medalje i håndball-VM 2013. Det hadde få spådd på forhånd.

- Jeg er veldig skuffet over den måten vi gjør det på. Det er utrolig surt å tape, sier Katrine Lunde til VG.

- Det er rart at vi gjør det bra en periode og så er vi plutselig langt i fra det vi bør. Vi har bedre spillere enn de og bør kunne ta dette på en grei måte.

Serbia møter Polen i semifinalen.

Her kan du lese mer om