SMØRBLID: Joakim Hykkerud på trening med resten av håndballgutta denne uken. De er nå klare for hovedrundespill i Krakow. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Den norske strek-stjernens forvandling: Gikk ned fra 130 til 110 kilo

KATOWICE (VG) Norges strekstjerne Joakim Hykkerud (29) fikk fart på karrieren da han etter å ha veid 130 kilo slanket seg ned til en matchvekt på 110. Han innrømmer at han fremdeles er glad i mat - men i den norske håndballtroppen er han mest kjent for å kunne lukte seg fram til godteri...

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg spiser ikke mer enn andre, men kroppsfasongen min viser jo at jeg er en stor og kompakt gutt, sier Hykkerud til VG med et smil.

Det har Norges EM-motstandere også fått merke så langt. I Bjarte Myrhols skadefravær har Hykkerud fått solid med spilletid under mesterskapet, og han har grepet sjansen med begge hender. I triumfseieren mot Hviterussland både scoret han, skaffet et par straffer og satte viktige blokker.

Les om triumfen: Rørt til tårer etter å ha gått videre i EM

Inne på linjen trengs kraft og rå styrke, og det har Hykkerud med sine 110 kilo mye av. Nå er han nede i matchvekt – der var han ikke helt for seks år siden.
Før Norge dro til EM i Serbia, var Hykkerud gjennom en aldri så liten nedslanking.

– Jeg veide 130 kilo, og gikk ned 20. Det var mye som måtte kuttes vekk. Men nå er jeg der jeg skal være. Hadde jeg veid 100 kilo i stedet for 110 hadde jeg vært en dårlig strekspiller, sier han.

EM-helten kunne gått tapt: – Glad jeg valgte Norge

Godtesniffer

Hykkerud ruver på banen, med sine 192 centimeter og tresifret antall kilo. Men blant lagkompisene gjør han seg bemerket med et par andre ting også: I troppen er han blant annet velkjent for å kunne lukte seg fram til godteri.

Espen Lie Hansen husker spesielt godt en episode fra tiden da han spilte sammen med Hykkerud i Drammen. Hansen delte rom med lagkompis Gøran Sørheim, og sistnevnte hadde kjøpt en pakke med såkalte «flaggermus» fra Haribo.

– Hykkerud kom gående bortover gangen utenfor rommet. Plutselig kommer han inn, sniffer og sier "det lukter flaggermus her", forteller en glisende Hansen til VG.

– Hahaha! Ja, kommer det noe spesielt inn i rommet, så lukter jeg det. Jeg er best på Haribo-godteri, da. Jeg er jo glad i litt småsnacks, ler godterisniffer Hykkerud.

ANDRE TIDER: Her er Joakim Hykkerud i sving for Drammen mot Fyllingen i 2010. Foto: , Digitalsport

Sett saken om håndballkjærestene? – Det er et konstant savn

Søvngjenger

Den noe spesielle egenskapen til tross: Det er ikke bare den godtesugne luktesansen Hykkerud er kjent for. Han har også et rykte på seg for å gå i søvne.

Nå under EM har Hykkerud vært ute på vandring nattetid. Det fikk romkameraten Magnus Jøndal smertelig erfare en av de første nettene under mesterskapet.

– Den første natten våknet Magnus av at jeg satt oppå ham og ville dra av ham dynen. Han holdt igjen, men jeg skal ha ropt «ta av deg dynen! Få den av, få den av!». Jeg er jo svær, mens han er bare en liten kantspiller. Stakkars, han lå der og prøvde å holde igjen, skratter Hykkerud, som ikke husket et pøkk av det som hadde skjedd før Jøndal fortalte ham det dagen etter.

– Han fortalte at jeg hadde vært ute på gangen og kikket litt rundt også. Stakkars mann, han opplever og hører mye. Han får kjørt seg, gliser søvngjengeren.

Leste du denne? Keeperhelten mistet starten på kampen – måtte på do

Strekspilleren har hatt sine episoder på reise ute med klubb også, en av lagkompisene i tyske TSV Hannover Burgdorf våknet til synet av en Hykkerud som hadde vært borte og hentet stålampen på hotellrommet, for så å ta den med seg tilbake til sengen. Den holdt han rundt resten av natten.

– Foreldrene mine har faktisk vært litt redde for hva jeg kan finne på når jeg er alene, smiler han.

Smertetrøbbelet: Norge-profil måtte sprøyte knærne klare til EM

Klar for rollen

Om Hykkerud er aktiv på nattetid i EM, får han gode sjanser til å være mer enn aktiv også i dagslys. Med Bjarte Myrhol foreløpig ute med skade, har mye falt på Hykkerud så langt i mesterskapet, sammen med strekkollegene Petter Øverby og Magnus Gullerud. Det har gått strålende.

– Jeg kommer fra en god sesong i Bundesliga, og jeg har vært klar til å ta denne rollen. Vi er et godt team av strekspillere, sier han. På lørdag møter Norge knalltøff motstand i hovedrunden: Polen på hjemmebane.

– Nå kan alt skje videre. Vi får bare ta kamp for kamp og se hvor langt det rekker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder