STOR FREMGANG: Kjerstin Boge Solås har gjort stor fremgang i Tertnes. På de to første seriekampene denne sesongen har 18-åringen scoret syv mål mens hun satte inn 59 seriemål i debutsesongen. Foto: Svein Ove Bøe

18-åring klar for håndballjentene: – Jeg ble veldig sjokkert

Hun kan bli den yngste debutanten på A-landslaget på over 20 år. Kjerstin Boge Solås (18) er svært overrasket over plutselig å bli en del av håndballjentene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg ble veldig sjokkert, sier Tertnes-spilleren. Hun var rask med å ringe hjem til Dale i Sunnfjord da nyheten om landslagsuttaket kom.

Løke om stempelet: – Kan ikke si det er ufortjent

Karrieren har gått omtrent like raskt for den høyreiste – 182 centimeter – høye bakspilleren, som først fyller 19 år på nyttårsaften. Hun debuterte som senior i Førde, har spilt tre år på U-landslaget, og har nå gjort det glimrende i litt over ett år i Bergen.

– På A-landslaget er hun et «langskudd». Det tar ofte litt tid før unge spillere drar lasset hos oss, beskriver Thorir Hergeirsson foran kampene mot Frankrike, Russland og Danmark i oktober.

– Forsvar og skudd, svarer hun selv på spørsmål om hva som er styrkene hennes.

– Kjerstin er en toveisspiller. God i midtforsvaret med stor forflytningsevne, og hun utvider stadig skuddregisteret i angrep, mener landslagssjefen.

Leste du? Trefilov kysset alle gulljentene

Hele åtte av OL-spillerne får hvile under Golden League i Danmark i begynnelsen av oktober. Katrine Lunde har meldt forfall på grunn av knetrøbbel, mens Heidi Løke mistet serieåpningen på grunn av en skade i foten.

I stedet for å velge erfarne Ida Alstad (31) eller Mari Molid (26) prøver Hergeirsso & co. 18-åringen fra Vestlandet.

– Jeg har ikke forventninger om så mye spilletid. Men gleder meg veldig til å kjenne på nivået på samlingen, sier Kjerstin Boge Solås.

Selv Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal måtte vente til de var 19 år med debuten på landslaget. Heller ikke Linn-Kristin Riegelhuth slapp til før hun var 19. Så langt VG vet har ikke yngre jenter debutert på landslaget siden Mette Davidsen (da 16 år) og Cecilie Leganger (da 17) fikk sjansen for Norge i 1993.

Nå kommer det igjen noe veldig bra – og veldig ungt – fra håndballmiljøet i Bergen.

– Jeg synes det har gått veldig greit i Tertnes. Jeg er fornøyd med både trenere, spillegruppen og klubben, sier hun.

Herrem om skuddmissen i OL: – Føler at jeg sviktet

Thorir Hergeirsson har også valgt å gi sjansen til andre debutanter: Larviks Kristine Breistøl (23) og Silje Waade (22) fra Byåsen. I tillegg er Tonje Løseth (25) hentet inn igjen to år etter at hun sist fikk sjansen.

Den tidligere Tertnes-spilleren markerte seg med til sammen 14 scoringer for tyske Metzingen i EHF-cupens to finaler sist sesong.

– Det blir veldig spennene med henne, mener Thorir Hergeirsson.

Kampene i Danmark er de eneste håndballjentene spiller før EM-uttaket 8. november. Mesterskapet i Sverige åpner for Norges del mot Romania 5. desember.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder