TUNG KAMP: Kari Aalvik Grimsbø slet voldsomt i det norske målet i de 44 minuttene hun fikk spille. Her slipper hun inn en brasiliansk avslutning. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

TV 2-ekspert om keeperspillet mot Brasil: – En katastrofe

Frode Scheie (49) mener det var en stor tabbe av den norske
landslagsledelsen å vente med keeperbyttet mot Brasil, men tror det må skader eller en «sensasjon» til for at keeperreserve Silje Solberg (26) skal få sjansen i OL.

– Det er ikke noe tvil om at Lunde skulle kommet inn for Grimsbø i pausen mot Brasil. Hun hadde bare fire-fem redninger, og var nede på en redningsprosent på 21. Det er en katastrofe - selv om det ikke er bra å bruke slike beskrivelser i idrettssammenheng, sier Scheie til VG.

VG-børsen: Slik spilte Norge - keeperne på bunn-nivå

TROR DET SNUR: Frode Scheie, her avbildet i 2014, er rimelig sikker på at den norske keeperduoen hever seg. Foto: Frode Hansen VG

Han satt hjemme i stua si og så Norges åpningskamp mot vertslandet Brasil. Det endte med tremålstap etter at de brasilianske jentene hadde hatt føringen i stort sett hele kampen.

Mørk scoret 12: – Jeg bryr meg ikke. Det letter ikke på tapet

Kari Aalvik Grimsbø startet i målet, og fikk tillit helt frem til det 44. minutt før Katrine Lunde ble satt inn. Da hadde Grimsbø reddet bare syv av 29 skudd - 24 prosent.

Kommentar: Vi slår en aldri så liten keeperalarm

– Norge har som mål at de ikke skal slippe inn mer enn 23-24 mål, og «alle» trenere ville gjort et bytte der. Jeg vet ikke om de lot det være fordi de har sine prinsipper og trodde Norge skulle ro det i land uansett, sier Scheie.

– Det er litt typisk at man blir for sen når skuddene kommer kjapt og man ikke kan gå tidligere. Jeg følte meg ikke helt trygg. Så da blir det sånn akkurat ikke, sa Grimsbø til VG etter den skuffende åpningskampen der hun fikk to på VG-børsen.

– Følte du deg utrygg med trøkket og anledningen?

– Nei ikke sånn utrygg. men jeg fant aldri rytmen og flyten i mitt eget spill. Jeg måtte kjempe hele veien. Når man står og tenker på mye så går det litt for sakte.

AUDA: Katrine Lunde reddet bare to skudd etter at hun ble byttet inn mot slutten av kampen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Keeperspillet må opp flere hakk før neste kamp mot Spania på mandag.

– To fantastiske keepere

Lunde fikk utrettet lite i det siste kvarteret mot Brasil, men da mener Scheie det allerede var kjørt.

– Hun hadde nok regnet med å komme inn i pausen, så det var nok en liten mental greie i tillegg. Det er ikke mulig å si på det grunnlaget der om Lunde er tilbake på gammelt nivå, mener den tidligere landslagskeeperen som mener det ikke er noen grunn til panikk med tanke på den norske målvaktsituasjonen.

– Det er klart at de kan snu dette. Norge har to fantastiske keepere og en tredje som har stått ekstremt godt i mesterskap tidligere. Vi slet med målvaktene i OL i 2012 før Grimsbø til slutt stengte buret. I VM sist var målvaktspillet varierende, der gullet ikke ble sikret fordi keeperen leverte helt på toppnivå. Men Norge har som regel veldig gode keepere, og Solberg var fantastisk i EM i 2014, mener Scheie.

Fått med deg denne? Grimsbø og Løke klare for nytt OL-drama: – En vill følelse

Nå er Solberg reserve i den norske troppen, og får kun være sammen med laget ved måltider, til treninger og være i OL-leiren på dagtid. Etter klokken 22.00 på kvelden må hun og utereserve Stine Skogrand tilbake til et hotell utenfor utøverleiren.

– Hva tror du skal til for at hun blir tatt inn i troppen?

– Det tror jeg ikke skjer. Da må det bli en skade eller at en av de andre keeperne sier fra seg plassen fordi de føler at de ikke er på topp. Det tror jeg ikke skjer i et OL, det vil være en sensasjon. Skulle det bli fire begredelige kamper av de norske keeperne kan det skje noe, men jeg kan aldri tro at det blir tilfelle, avslutter Scheie som skal kommentere flere kamper for TV 2 i dette mesterskapet fra studio i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder