Norge raknet mot Nederland: – Nå fikk vi en på tygga

KUMAMOTO (VG) (Norge-Nederland 28–30) Norge så ut til å gå mot en solid seier anført av Stine Bredal Oftedal (28). Så raknet det halvveis i kampen.

 • Ida Høidalen
 • Jostein Overvik
 • Bjørn S. Delebekk (foto)
 • Nils Mangelrød

Til pause hadde Norge opparbeidet seg en komfortabel 18–14 ledelse mot Nederland. Men det som så komfortabelt ut, ble til krise i 2. omgang. Det tok 13 minutter av 2. omgang før Nederland hadde tatt igjen ledelsen, og det sto 23–23.

Men det skulle bli verre. Norge tapte en kamp mot Nederland for første gang på 20 år.

– Det er veldig surt. Det vil seg bare ikke. Det er en kjip følelse. Men ingenting er tapt ennå. Vi må bare lære av dette, sier Camilla Herrem til VG etter kampen som endte med tap.

Heidi Løke mener det tross alt er bra at tapet kom nå, ettersom Norge er klare for hovedrunden, da hun skal forklare nedturen.

– Det er vi selv som gjør det. Vi bommer veldig mye i 2. omgang. Det er ikke mye å få gjort med det nå. Det er ikke kjørt. Vi har fortsatt veldig gode muligheter, sier Løke.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson sier de skal være selvkritiske etter tapet, men ikke skal dvele for mye ved nedturen.

– Nå fikk vi en på tygga, sier landslagstrener Thorir Hergeirsson til TV 3 da han skulle oppsummere tapet etter fulltid.

– Vi sliter i begge ender av banen. Vi må være ærlige på det, sier han.

les også

Nederland-stjernen hadde droppet VM om hun ikke fikk ha med datteren

Både Norge og Nederland var videre til hovedrunden før kampen, som gjaldt muligheten til å ta med seg fire poeng fra gruppespillet videre i mesterskapet.

Norge får bare med seg to poeng til hovedrunden, etter at Norge startet mesterskapet med fire seire før tapet med Nederland.

– Det som er kjipest er at vi ikke klarer å snu det igjen. At kamper snur bør vi være vant til, sier Stine Bredal Oftedal til VG.

Hun storspilte før pause, da Norge dominerte kampen. Det kampbildet snudde totalt i 2. omgang.

– For å være helt ærlig så er det kjipt å tape en kamp som vi leder og starter veldig godt. De er et godt lag og de har vist det gjennom mange år nå. Vi får håpe at dersom vi møter dem igjen så skal ikke dette skje igjen, sier Oftedal.

Bom, passivt spill og avblåsninger var en gjenganger, samtidig som Nederland spiste opp Norges ledelse og deretter snudde kampen. Etter 51 minutter var Nederland i ledelsen for første gang i kampen. Men de skulle fort gå opp i en tremålsledelse da Norge fortsatte å bomme.

– Det er en marerittomgang. En av de verste vi har sett av håndballjentene på lang, lang tid, sier TV 3-kommentator Daniel Høglund under kampen.

I stedet var det motstanderen anført av stjernen Estavana Polman som fikk sving på sakene og traff på langskuddene, som rant inn bak Silje Solberg og Andrea Austmo Pedersen.

les også

Folkebørsen: Bredal Oftedal best i norsk sammenbrudd

Selv om Norge tapte så det meget bra ut før pause og spesielt for kaptein Bredal Oftedal. Etter tjue minutter hadde hun allerede scoret seks mål, vært feilfri og dominert kampen.

Da hadde Norge opparbeidet seg en femmålsledelse, før Nederland begynte å krype nærmere i målprotokollen og på et tidspunkt var et mål bak. Men til pause var Norge igjen foran med fire mål.

– Det er helt fantastisk. Det er gøy å se Stine i disse kampene. Hun har bare bestemt seg for at hun ikke skal tape mot Nederland, sier tidligere landslagsspiller Karoline Dyhre Breivang, som nå er ekspert på TV 3 under VM, i pausen.

Selv om Bredal Oftedal scoret totalt ni mål hjalp det ikke mot de nederlandske spillerne, da Norge misbrukte sjansene sine og keeperduellen ble klart vunnet av Nederland.

– I 2. omgang henger vi ikke sammen, sier Dyhre Breivang etter kampen og mener Norges spill ble mer å regne som en og en spiller etter hvilen.

Mer om

 1. Håndball
 2. Håndball-VM
 3. Stine Bredal Oftedal

Flere artikler

 1. Oftedal storspilte mot Sør-Korea: Nå vil hun ha revansje

 2. Camilla Herrem om snuoperasjonen: - Jeg følte meg to meter høy

 3. Stine Bredal Oftedal i ny rolle: – Veldig komfortabel

 4. Danmarks viktigste til VG: – Norge er storesøster

 5. Første dobbelttap på 23 år: – Jeg føler meg tom nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder