TILBAKE: Bojana Popovic har vært borte fra håndballen helt siden OL-finalen for fire år siden, men nå spiller hun igjen for Montenegro, etter blant annet å ha blitt tobarnsmor. Her er hun i aksjon mot Romania. Fredag spilles kampen Norge-Montenegro i OL. Foto: Marko Djurica Reuters

Popović (36) ble hentet inn etter fire år borte: Norge hadde ikke gjort det samme

RIO DE JANEIRO (VG) Montenegro har børstet støvet av Bojana Popović (36) til OL. Den norske treneren er overbevist om at Norge ikke hadde gjort det samme.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter å ha spilt OL-finale mot Norge i 2012, satte Bojana Popović bort klisterboksen og gikk inn i en rolle som manager for Buducnost og assistenttrener på landslaget.

I april ble hun overtalt til å gjøre comeback til OL – nå som tobarnsmor. Popović sa først nei i fjor høst, så lot hun seg altså overtale i vår. Men Montenegro står med tre tap så langt i lekene og MÅ vinne mot Norge om de skal komme videre.

VG-børsen: Slik spilte Norge mot Angola

– Bojana Popović er en fantastisk spiller og kan håndball. Men hun har vært borte i fire år, og det merkes i enkelt situasjoner, sier Mats Olsson, Norges svenske keepertrener, som møter norsk media sammen med assistenttrener Mia Högdahl dagen før kampe mot Montenegro. Landslagssjef Thorir Hergeirsson har «mediefri».

– Håndballhodet hennes er ikke borte, det kan hun. Og har hun har blitt bedre jo lenger ut i turneringen vi har kommet, sier Olsson.

Les også: Derfor bretter de opp drakta

– Men det er ikke den samme Bojana Popović som for fire år siden.

Når TV2 spør om det er trist å se, svarer Mats Olsson:

– Det er ikke vår filosofi. Vi ville ha sluppet fram en ung spiller.

– Det er deres beslutning. Men vi hadde kanskje ikke tatt den samme beslutningen, sier den norske målvaktstreneren.

Les også: – Det begynner å ligne på noe nå

Han mener at det blir feil å sammenligne med Marit Malm Frafjord.

STOPPET: De norske jentene Linn-Kristin Riegelhuth Koren, Gøril Snorroeggen og Ida Alstad stopper Bojana Popovic i OL-finalen for fire år siden. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Marit la aldri opp, som Popović gjorde. Hun sa bare nei til landslaget. Hun har spilt på høyt nivå hele tiden. Det blir noe helt annet.

Ifølge OLs offisielle informasjonssider sier Popović selv:

VG I RIO DE JANEIRO: Ole Kristian Strøm.

– Jeg innså i april og mai 2016 at jeg fortsatt er i god fysisk form, og med tilbudet om å komme tilbake i minne, jeg valgte å si ja. Hvis jeg hadde sagt nei, så hadde jeg kommet til å angre på det.

Heidi Løke har altså ikke spilt mot Bojana Popović siden OL-finalen, men ser fram til å møte henne igjen.

Les også: Noras drømmetall til nå i OL.

– Det er imponerende at hun har kommet tilbake. Hun er en utrolig smart og god spiller, som er flink til å gjøre de andre gode.

– Er Montenegro svakere enn for fire år siden?

– De har mange av de samme spillerne. Jeg synes vi har hatt en bra stigning, og skal heve oss enda mer til kampen mot Montenegro, sier Løke, og velger altså å konsentrere seg om det norske laget.

Les også: Nora Mørk i storslag og Norge slo OL-motstanderen.

– Jeg ble overrasket over at Popović gjorde comeback etter å ha vært borte så lenge. Men hun har et fantastisk håndballhode og har bevegelsene i seg. Jeg tenker at hun blir bedre kamp for kamp, men tempoet må opp litt, mener den norske målvakten Katrine Lunde.

Popović fikk en datter i 2013 og en sønn i 2015. Hun er gift med den tidligere basketballspilleren Petar Popović.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder