GAMMEL OG GOD: Marit Malm Frafjord vant EM-gull med Norge allerede for 10 år siden. Nå blir hun igjen en nøkkelspiller under EM i Sverige. Her gratuleres strekspilleren med ett av sine syv mål av kaptein Stine Bredadl Oftedal. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Nora Mørk om Malm Frafjord: – Hun er en klassespiller

STAVANGER (VG) (Norge-Danmark 31-25) I Heidi Løkes fravær sto Marit Malm Frafjord frem med syv scoringer. 30-åringen har ikke scoret like mange mål i en landskamp på syv år.

– Hun er en klassespiller, sier Nora Mørk

Hun har gjennom hele sin landslagstid spesialisert seg på å fore Heidi Løke med innspill. Nå er Marit Malm Frafjord som er Norges angrepsvåpen på strek og får serveringene fra Mørks lekne venstrearm.

Norge vant enkelt: Herrem ga Danmark sjokkbehandling

– Jeg tror ikke jeg har sett Marit som god angrepsmessig, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson. Hun scoret syv mål mot Island i 2008 og Spania i 2009. I går kveld tangerte hun persen på bare åtte skudd i den trygge seieren over Danmark.

– Jeg har hatt en fin høst i Larvik og har fått mye å jobbe med. Det gir selvtillit i angrep. Det er artig å være en del av angrepsspillet også. Artig å få sjansen. Jeg kommer ikke like mye inn i kampen med 5-10 minutters spilletid, sier hun selv.

– Føler du noe press etter at Heidi Løke er borte?

– Nei. Heidi er Heidi. Hun er verdens beste strekspiller. Vi er veldig forskjellige. Jeg må bare gjøre det jeg er god på. Og så satse på at bakspillerne klarer å utnytte mine kvaliteter. Heidi er mye mer ekstrem på å løpe i rom. Jeg er litt mer stående strekspillere, men jeg har også blitt flinkere til å finne rom, beskriver hun.

Løke snuser på Storhamar: Flytter hjem til Norge

Hun skjøt sin Larvik-kollega Sandra Toft omtrent ut av det danske målet. Det er ni dager til EM og Norge var mye bedre enn Danmark. Camilla Herrem scoret fem kontringsmål på 18 minutter før pause. Senere var danskene aldri i nærheten selv om det norske spillet varierte foran en fullsatt hockeyarena i Stavanger. Hergeirsson var ikke fornøyd med forsvarsspillet utover i kampen. Han håper Norge slipper inn ned mot 20 når Romania er motstander i EM-åpningen 5. desember.

Marit Malm Frafjord ble kåret til banens beste på grunn av angrepsspillet. Det er lenge siden sist.

Ny i Györ: Enormt press på Nora Mørk

– Jeg sa til Nora på treningen i går at jeg er flinkere til å få tak i høye innspill. Heidi er bedre til å ta lave i stuss. Jeg står mer oppreist. Det hjelper å ha en slik dialog med bakspillerne, forklarer hun og utnyttet høyden til å vinne duellen med de danske keeperne.

– Marit er veldig god. Hun har vært i form i hele høst. Hun er tøff begge veier. Hun er annen type enn Heidi Løke, men er bevegelig til å være såpass høy. Hun er blitt veldig, veldig god til å skyte ballen i mål. Vi har spilt mye sammen i Larvik og jeg vet at jeg finner henne godt hvis jeg bare får mange nok repetisjoner, sier Nora Mørk som sammen med Stine Bredal Oftedal serverte fem målgivende i kampen.

Europa-eventyret: Larviks økonomiske bingo

Mørk er klokkeklar på Malm Frafjords betydning nå som Heidi Løke er ute.

– Hun er supergodt trent og orker å stå imot både i forsvar og angrep. Hun blir ekstremt viktig for oss nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder