Norge til VM-finalen etter drama mot Tyskland: – Vi skal ta det gullet

HAMBURG (VG) (Tyskland-Norge 25–31) VM-finalen blir et drømmemøte mellom Norge og Danmark etter at «Berge Boys» knuste Tyskland i løvens hule i Hamburg fredag kveld.

– Det var helt rått. Vi legger ned en så tung innsats... Vi er så slitne og har gjort et så stort mesterskap så langt. Nå står vi i en VM-finale igjen, sier Sander «10-er på børsen» Sagosen til VG.

Norge var i VM-finalen også sist, altså for to år siden. Den gang ble det sølv. Nå sikter de norske gutta på gull, men Danmark imponerte stort i sin semifinale mot Frankrike tidligere fredag. Mikkel Hansen førte an i 38–30-seier. Søndag møtes de til finale i Boxen - med 15 000 dansker og noen nordmenn på tribunen.

– Vi er revansjesugne, vi skal ta det gullet, sier Gøran Johannessen til VG.

– Er muligheten der?

– Ja, absolutt. Selv om vi ble banka forrige gang, har vi slått Danmark før.

– Nå har vi i hvert fall sølvet, så nå skal vi gå «all in» for gullet, legger landslagssjef Christian Berge til overfor VG.

les også

VM-finalen i fare for Abelvik Rød: – Er det strekk, er jeg ute

Han var «vanvittig glad» etterpå, men likte dårlig en del av det tøffe tyske spillet:

– Det er noen taklinger jeg liker dårlig, men det har blitt sånn... Desto deiligere å slå dem, sier Berge til VG.

Spesielt én episode fikk ekstra mye oppmerksomhet: Da Sander Sagosen ble tatt bakfra av Uwe Gensheimer, som til daglig er lagkompis i PSG.

Her kan du se og høre hvordan begge de to spillerne opplevde episoden:

– Men all ære til gutta. Vi snakket om det på forhånd, at hvis du får deg en på trynet, så skal du komme inn like hardt eller hardere neste gang. Det synes jeg gutta gjør i dag, fortsetter Berge.

Den dårlige nyheten for Norge er at høyrebacken Magnus Abelvik Rød (21), som spilte en kjempekamp, måtte hinke av banen helt mot slutten.

Det norske legeteamets Harald Markussen opplyser til VG at nærmere undersøkelser vil fastslå om Rød har krampe eller strekk. Finalen kan være i fare.

Derfor var han ikke med på den norske seiersdansen etter 60 intense minutter, der Norge stort sett lå to eller tre mål foran.

les også

Danmark knuste Frankrike: Håp om nordisk drømmefinale!

Det kunne heller ikke Kent Robin Tønnesen, som ble skadet før VM, men som var med i TV3-studio.

– Jeg har gåsehud, fastslo han.

– Det var hardt utpå der. Det var masse muskler og masse fysikk, men til slutt vinner vi fortjent. Vi var ikke nære ved å tape, sier Berge til VG.

Magnus Gullerud forteller om en tøff kamp:

– Utpå der var det ren adrenalin. Mye fokus på å gjøre hvert forsvar bra og lar tida gå. Det er ikke før de siste tre-fire minuttene at vi tenker at dette kan gå inn, sier Gullerud til VG.

– Det kom til et punkt der vi merket at de ble slitne og ikke kom med samme energi, og da klarte vi å holde dem unna, som er glad for at dommerne delte ut tominuttere for tyskernes tøffe spill.

– Hvor deilig var det å stilne tyskerne?

– For oss som spiller i Tyskland til daglig, var det veldig gøy. Om det blir sånn at vi klarer å kjempe oss i mellomspillet for å slå ut Tyskland her (i Tyskland) og så Danmark i Danmark (i finalen)... Det hadde vært helt sprøtt, sier han, og svarer «selvfølgelig» på om det er mulig.

les også

Semifinaleklare Bjarte Myrhol: – Nå har vi lyst på edelt metall, sier jeg. Og Sander sier gull

På forhånd ble det tyske forsvaret trukket fram som Norges verste utfordring, og i løpet av de fem første minuttene kom det bare én norsk scoring. Men også nordmennene viste at de også kan spille forsvar - mot tyskernes dårligste del: Etablert angrep.

12 500 tilskuere - noen få av dem nordmenn - laget et vanvittig liv på tribunene fra start. Det ble stillere da Norge for første gang var i ledelsen på 4–3.

En herlig kontring og Magnus Gullerud-scoring sendte Norge i tomålsledelse for første gang i kampen: 9–7. Det fortsatte på 11–9, og Tyskland-sjef Christian Prokop tok sin første timeout.

Fem minutter før pause startet dramatikken for alvor. Først sendte Uwe Gensheimer sin klubbkollega Sander Sagosen i gulvet med en tøff albue. Det ga «bare» to minutters utvisning.

– Jeg synes dommerne godt kunne ha gitt rødt kort, sa Kent Robin Tønnesen i TV3-studio.

Like etter var det Henrik Pekeler som ble vist to fingre. Norge benyttet muligheten til å ta tremålsledelse.

les også

Den norske VM-troppen har 68 sesonger i Bundesliga

Så fikk også Norge to mann utvist, Petter Øverby og Magnus Gullerud, men i noen hendelsesrike minutter før pause klarte likevel Norge å holde seg to mål foran: 14–12.

– De får lov til å fighte. Noen ganger går det over grensen, men jeg synes dommerne gjør en god innsats, sa TV3-ekspert Joachim Boldsen.

les også

Så sint ble Tyskland-sjefen over å tape for Norge

Magnus Abelvik Rød fikk tillit fra start som høyreback, og bundesligaproffen gjorde en sterk 1. omgang med fem mål på syv forsøk. Tidlig i 2. omgang sørget han for en tysk utvisning som sørget for at Norge gikk opp i tremålsledelse.

Da hans venstrehendte kollega Eivind Tangen økte til 19–15, begynte så smått norske håndballfans å bestille billetter til finalen.

På 22–19 fikk tyskernes Hendrik Pekeler rødt kort. Anført av Sander Sagosen og Bjarte Myrhol fortsatte Norge å bøtte inn mål, men samtidig slet gjestene aller bakerst der hverken Torbjørn Bergerud eller Espen Christensen lyktes.

les også

Stor VG-analyse: Derfor kan Norge vinne semifinale-dramaet

Magnus Abelvik Rød scoret to kjappe som gjorde at Norge ledet med fire mål åtte minutter før slutt. Den ledelsen skulle Tyskland aldri klare å ta igjen, for endelig begynte Bergerud å redde skudd.

Tilskuerne ante et lite håp da Tyskland reduserte til 25–27, men i kjent stil tok Sander Sagosen ansvaret og økte til 28–25.

Kampen var en slags reprise av EM-semifinalen i 2016, da Norge tapte etter ekstraomganger.

Nå fikk Christian Berges gutter sin revansj.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder