IKKE MED TIL SVERIGE: Linn-Kristin Riegelhuth Koren. Her fra Champions League-kampen mellom Larvik og Dinamo. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Gustad kritisk til vraking av Riegelhuth Koren

Kantspilleren er toppscorer i Champions League – ikke i EM-troppen

Larvik-profilen Linn-Kristin Riegelhuth Koren (32) har scoret mest av alle i håndballens gjeveste klubbturnering. Under EM i desember må hun likevel bli hjemme.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

På fire Champions League-kamper i høst har 32-åringen banket inn 31 mål. Senest for tre dager siden scoret hun ni ganger da Team Esbjerg ble slått. Nærmest på toppscorerlisten følger Nora Mørk, som ble tatt ut av Thorir Hergeirsson og kroatiske Andrea Penezic. Begge har 28 mål.

I tillegg er hun blant Norges mest meritterte spillere. Riegelhuth Koren har totalt 971 landslagsmål, åtte gull, to sølv og to bronse på sine 14 internasjonale mesterskap for Norge.

– Dette er jo en av dronningene i spillet, som har lyst til å være med og blir satt ut. Det er brutalt. Det er kanskje sånn det må være i et landslag. Her forstår jeg at man prøver å tenke utvikling. Jeg synes det er brutalt, og jeg hadde ikke gjort det, sier TV 2s håndballekspert Harald Bredeli til VG.

Les også: Hergeirsson vraker flere OL-spillere

Han mener landslagssjef Thorir Hergeirsson hadde valget mellom to goder: Malin Aune eller Linn-Kristin Riegelhuth Koren.

– Og da velger du altså høyrekanten til Oppsal kontra toppscoreren i Champions League. Det er veldig, veldig spesielt. Hadde det vært «Linka» fra OL, så hadde jeg sagt «ok». Men nå stusser jeg over det. Det er ikke et skandaleuttak, men jeg stusser, sier Bredeli.

– Ja, det er brutalt. Jeg er jo litt sentimental, og i min alder tenker man litt på ansiennitet også, tillegger han.

– Det kan være vanskelig å forstå for en spiller som «Linka» å bli vraka. Hun føler nok selv at hun er god nok, men etablerte spillere tar mye plass i laget, sier tidligere landslagskaptein Kjersti Grini, 45-åringen som har 1003 mål for Norge, til VG.

VGs kommentator: Knallhard vraking av Riegelhuth Koren

Gustad: – Inkonsekvent

Landslagssjef Thorir Hergeirsson forsvarer laguttaket.

– Malin Aune er en kantspesialist. Det har vært mye «Linka». Linka er fortsatt god, og «Linka» er en superreserve. Men vi trenger å løfte frem flere nye, og det er flere av dem, forklarer han.

– Kan du utdype hvorfor «Linka» er vraket?

– Ingen er vraket. Det noe man gjør med biler som man skal ha 3000 kroner i pant for. Spillere velger vi inn og velger bort. Det kan føles som en vraking, men det er jo et mediebegrep. Vi velger inn noe nytt og ferskt som skal få lov til å målte seg i et mesterskap.

Tidligere landslagsspiller og håndballekspert Randi Gustad mener det ikke gir noen mening at Champions League-toppscoreren er vraket.

– Jeg var en av dem som ville vrake henne til OL, fordi jeg mente det kom for tidlig etter fødselen, sier Gustad til TV 2, før hun fortsetter:

– Det er inkonsekvent at Thorir vraker Linn-Kristin Riegelhuth Koren fordi at han før OL sa han hadde en langsiktig plan. Hun hadde ikke et godt mesterskap der, men hun har spilt seg kraftig opp for Larvik. Da synes jeg timingen med å vrake henne nå ikke rimer med forklaringen før OL, sier Gustad.

LES OGSÅ: Løke er gravid: – Målet mitt er å komme tilbake

Linkas trener: Lite viktig mesterskap

Det har vært et travelt år for håndballjentene. På under et år har de spilt VM og OL. I desember er det klart for EM.

– Dette er det minst viktige EM'et på lang tid. Jeg forventet at landslagssjefen kom til å gjøre noen grep og se mot fremtiden, sier Larvik-trener Tor Odvar Moen til VG.

Selv har han ikke fått pratet med den erfarne høyrekanten om vrakingen.

– Hun fikk beskjed etter gårsdagens trening og i dag har jeg sittet i møter i hele dag. Men det er naturlig at hun er skuffet. Hun har vært på landslaget i mange år og hadde nok lyst til å være med til Sverige, sier Moen.

LES OGSÅ: Sjekk Nora Mørks kjempeløft fra VM til OL

Hergeirsson vraker i tillegg målvakt Katrine Lunde, Mari Molid og Ida Alstad. I tillegg er Heidi Løke utilgjengelig. 33-åringen annonserte for fire dager siden at hun er gravid. Termin i er juni. Inn kommer yngre spillere som Malin Aune, Kjerstin Boge Solås, Vilde Ingstad og Silje Waade.

– Det er en sunn og tøff tanke å fornye laget med nye fjes. Jeg tror det er viktig at det ikke blir for mange som har klippekort, sier Grini.

– Uansett hvem som hadde blitt valgt så hadde jeg hatt tro på at de kan kjempe om gull. Det er en ekstremt innarbeidet vinnerkultur hos landslaget, sier den tidligere kapteinen.

EM i Sverige starter 4. desember og avsluttes med finale 18. desember. Før den tid gjør håndballjentene sine siste forberedelser ved å spille Møbelringen Cup i DNB Arena 24.-27. november.

VG har prøvd ved flere anledninger prøvd å få tak i Riegelruth Koren tirsdag.

Dette er Hergeirssons tropp (16 spillere):

Stine Skogrand, Camilla Herrem, Marta Tomac, Marit Malm Frafjord, Kjerstin Boge Solås, Emilie Hegh Arntzen, Vilde Ingstad, Silje Waade, Veronica Kristiansen, Sanna Solberg, Amanda Kurtovic, Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk, Malin Aune, Silje Solberg, Kari Aalvik Grimsbø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder