Norge tapte VM-finalen – danskene pep på Sagosen

HERNING (VG) (Norge – Danmark 22–31) Norge tapte VM-finalen i håndball for andre gang på rad. Et fullsatt Boxen pep på Sander Sagosen (23) hver gang han hadde ballen. Norge ble smadret med sifrene 31–22.

I 2017 tapte Norge 26–33 i VM-finalen mot Frankrike, som også var verter. I sitt fjerde finaleforsøk skulle endelig Danmark lykkes med å ta VM-gullet - attpåtil på hjemmebane. Det ble ingen dramatikk. Danskene kjørte over «Berge Boys».

– Jeg kan love dere alle sammen at én gang skal vi stå der på toppen selv. Vi er så sultne og jobber hardt. Vi har fått to slag i trynet med to finaletap nå, men vi skal stå på toppen en gang, sier Sagosen til VG.

Han mente det danske laget var klart best og fortjente gullet.

Norge hadde ikke bare et glitrende dansk lag å kjempe mot, men også 15 000 elleville tilskuere i Boxen. Noen hundre norske tilreisende var sjanseløse til å vinne tribunen.

– De prøver å sette meg ut og det klarer de til et visst nivå, men jeg takler det, sier Sagosen om pipekonserten.

Da VM-gullet var klart, gikk Boxen amok - omtrent som etter et norsk langrennsgull. Norge får en ny sjanse i EM på hjemmebane om ett år.

les også

Ekspert mener bare fotball-EM er større: – Danmark går amok om det blir VM-gull!

– Vi var ikke en gang i nærheten, måtte TV3-eksperten Kristian Kjelling konstatere mot slutten.

– Vi ble til tider spilt ut av hallen og langt ut på jordet på Jylland, konstarte hans kollega Ole Erevik.

– Alle norske spillere, minus Jøndal, falt igjennom i denne finalen, sa Joachim Boldsen i det samme TV3-studio.

Her raknet det for Norge:

– Det er litt rart. Vi er skuffet nå. Vi treffer ikke nivået og Danmark er fryktelig gode i dag. Utover kvelden tror jeg at jeg blir veldig glad og stolt, sier Christian Berge til VG.

Norge klarte aldri å utnytte sin styrke: Kontringene. Målvaktene tok ikke mange skudd (i motsetning til kollega Niklas Landin), forsvaret fungerte ikke som det bør - og i angrep ble det for mange bom. Lyspunktet på det norske laget var Magnus Jøndal, VMs beste venstrekant.

Danmark hadde både EM- og OL-gull fra før, men dette var det første VM-gullet - i den fjerde VM-finalen (1967, 2011, 2013 og nå 2019).

les også

Ekstra Bladets arrogante finalebeskjed: − Glem det, Norge. Vi er best i verden!

Mikkel Hansen skulle endelig bli verdensmester i sin tredje VM-finale.

– Denne historien kunne ikke ha vært skrevet mye bedre. Det er noe man drømmer om som ung. Det har vært så nær mange ganger, sa han til dansk TV2 - og var veldig rørt. Han snakket også om sønnen han nettopp har fått «med min dejlige kjæreste».

Rasmus Lauge var også veldig tent etter å ha misset de to siste danske finalene på grunn av skader: EM 2014 og OL 2016.

Trener Nikolaj Jacobsen var beveget over gullet på hjemmebane:

– Jeg er nær ved å tute i det ene øyeblikket og er megastolt det neste. Jeg skal ha en stor «fadøl». Det er her det største for meg, sa han til dansk TV2.

Bjarte Myrhol var ikke like glad:

les også

Danmark-stjerne: – Nordmennene er forbannet gode på kontringer

Etter at Mikkel Hansen misset på straffe, fikk Norge en atskillig bedre start på finalen enn gruppespillkampen mot Danmark. Vertene måtte jage utligning helt til Magnus Jøndal bommet på straffe, og Mads Mensah sendte danskene i ledelsen første gang på 4–3.

Siden så danskene seg aldri tilbake.

TØFT: Sander Sagosen og Magnus Abelvik Rød i møte med det danske forsvaret i finalen i Boxen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Mikkel Hansen skjøt Danmark til tomålsledelse på 6–4, og så ble det tre mål forskjell på 8–5. Til tross for en dansk utvisning, økte de til 9–5. Da valgte Christian Berge å ta dagens første timeout.

Espen Christensen kom inn etter at Torbjørn Bergerud hadde tatt bare ett av ti skudd. Annenkeeperen åpnet sterkt, og to Sander Sagosen-mål gjorde at Norge knappet inn forspranget til to mål.

les også

Finalen kan bli Bjarte Myrhols siste VM-kamp

Etter en straffebom av Sagosen kom Danmark helt opp 13–8. Etter en episode med Rasmus Lauge pep Boxen på Paris Saint-Germain-stjernen hver gang han fikk ballen, men Sagosen prøvde å ta ansvar og få Norge på rett vei. Men han hadde trøbbel med å få med seg resten av laget, og det skulle til slutt stå hele 18–11 ved pause.

– Danskene er eksplosive i angrep, men det virker som om det norske forsvaret ikke er klare for mann-mot-mann-duellene, sa Joachim Boldsen i TV3-studio.

Magnus Abelvik Rød, som var tvilsom etter skaden han fikk mot Tyskland fredag, traff på to av fire skudd i 1. omgang .

les også

Stor analyse av VM-finalen: Derfor er Danmark favoritter

– Jeg tror lårhøna hemmer Magnus mye mer enn både legeteamet og han selv vil innrømme, sa Ole Erevik som TV3-ekspert i pausen.

– Stemningen i garderoben har vært bedre, konstaterte assistenttrener Børge Lund til TV3 før 2. omgang, og Norge fikk ikke noen ønskeåpning: Danmark gikk opp til 20–12.

Men Norge ga ikke opp. Danskene gjorde flere feil og bommet på skudd, og plutselig var det «bare» seks mål forskjell etter ti minutter.

les også

Christian Berges humor kan gi VM-gull: – Jeg er den mest barnslige 45-åringen som finnes

Håpet var tent et øyeblikk, men det viste seg snart at danskene ikke skulle kollapse. Tvertimot økte de til 11-målsledelse på 26–15. Da var det selvfølgelig avgjort. DJ-en i Boxen kunne begynne å spille «Vi er røde, vi er hvide».

– Norge har uansett befestet sin stilling som et av verdens beste lag, fastslo TV3-ekspert Kristian Kjelling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder