Norsk 18-åring banens beste - regner med å bli benket mot Danmark

HERNING/OSLO (VG) (Norge-Chile 41–20) Norge tangerte sin egen målrekord for mesterskap da Chile ble overkjørt med 41–20 i Boxen tirsdag. Den store testen blir Danmark torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I VM i 2007 vant Norge 41–13 over Angola, en rekord for antall scoringer som håndballgutta tangerte mot Chile.

Sentralt i den norske kalasseieren sto den 18 år gamle mesterskapsdebutanten Alexander Blonz, som noterte åtte mål, og ble kåret til banens bestemann.

– Jeg er ikke med for ikke å score. Jeg må jo prøve meg, smilte han da VG spurte han om den gode uttellingen: 80 prosent.

les også

VG-børsen: Alexander Blonz (18) best på banen

– Det blir gøy å spille gruppefinale mot Danmark, fortsatte rogalendingen, som tross at han var banens beste mot Chile, regner med å være tilbake på benken torsdag.

– Jeg tror ikke rollen min i laget blir endret. Magnus (Jøndal) er jo én av verdens beste venstrekanter, sa Blonz til TV3.

Christian Berge, som tar ut laget, er ikke så sikker, ifølge Stavanger Aftenblad:

– Jeg vet hva han er kapabel til og hva han kan prestere. Så den passive holdningen skal han ikke ha. Vi får se hvordan det blir. Men Jøndal er nok et hakk foran fortsatt, med tanke på rutine og den biten, sa landslagssjefen til avisen.

– Jeg er litt skuffet over at han ikke hadde 100 prosent uttelling som meg, gliste Espen Lie Hansen lurt og kikket i retning Blonz da han ble intervjuet av VG.

Norge har nå 60 plussmål etter fire VM-seirer. Torsdag får Norge for første gang kvalifisert motstand når arrangør Danmark står på motsatt banehalvdel i Boxen.

les også

Bjarte Myrhol før storkampen: – Danmark er en liten favoritt

– Det blir spennende. Jeg gleder meg vanvittig. To gode lag, det skal bli litt av et brak, sa landslagstrener Christian Berge til TV3. Han skal se Danmarks kamp mot Østerrike senere tirsdag kveld.

Fire seirer i starten - og avansementet er allerede klart. Det er tidenes åpning for Norge i et mesterskap, uansett om vi snakker EM eller VM - og det handler om menn.

– Gutta har lyst til å spille godt, sa Christian Berge til TV3 etterpå.

– Jeg ville starte med det laget vi pleier å spille med, og så skulle jeg rullere etter hvert, forklarte Berge.

Chile-sjef Mateo Garralda var så sikker på å tape mot Norge at han valgte å rullere på mannskapet - og spare de beste spillerne før den viktige kampen mot Saudi-Arabia torsdag.

Likevel holdt Chile bra følge i starten og ledet 4–3, men så begynte Torbjørn Bergerud å redde skudd - og plutselig ledet Norge 9–4 etter tre kjappe Alexander Blonz-scoringer.

les også

Magnus Jøndal har suksess med Sofie (1) på tribunen: – Det gir bedre harmoni

Norge løp fra Chile og hele 12 av 21 mål i 1. omgang kom på kontringer. Det sto altså 21–12 ved pause etter en strålende halvtime, særlig offensivt, der kantene Blonz og Kristian Bjørnsen noterte fire mål hver.

– 18-åringen har så god skuddteknikk, sa TV3-ekspert Joachim Boldsen i pausen om Blonz.

– Men motstanden er kanskje ikke så mye bedre enn det Blonz er vant til fra norsk nivå to, fastslo tidligere landslagsmålvakt Ole Erevik ved hans side.

les også

Sander Sagosen om Danmark: – De har et enormt press

Sander Sagosen satt på benken med en ispose på hvert kne fra start i 2. omgang og ble sittende og lade opp til Danmark-kampen. Alexander Blonz derimot benyttet anledningen til å fortsette å briljere når han fikk sjansen - for mot Danmark er Magnus Jøndal tilbake i førsteoppstillingen.

Etter bare syv minutter var det blitt 27–14, og da fikk også Henrik Jakobsen sine første minutter for Norge i VM. Han scoret sitt første til 35–18, og Norge hadde fortsatt 12 minutter på seg til å sette «pers» i mesterskapssammenheng.

– Vi slipper kanskje inn litt mange mål, men vi scorer også mange mål, sa Espen Lie Hansen til VG etterpå.

les også

Sagosen overrasket over Karabatic-comeback: – Jeg hadde ikke hørt noe om det

les også

VG-børsen: Espen Christensen glitret med redningsprosent 57

Christian Berge valgte å starte med sine aller beste menn, bortsett fra Magnus Jøndal, som har litt småtrøbbel med et lår og var erstattet av Blonz på venstrekanten. De to målvaktene Torbjørn Bergerud og Espen Christensen fikk én omgang hver.

Landslagssjefen har et klart mål om at Norge skal spille bedre for hver eneste kamp i VM.

PS: Landslagsrekorden for herrer 55-5 over Storbritannia i 1975 - men det var ikke i mesterskap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder