THRILLEREN: Christian Berge tok timeout 14 sekunder før slutt i EM-åpningen mellom Norge og Frankrike. Da lå håndballgutta under med ett mål, men maktet ikke utligne.
THRILLEREN: Christian Berge tok timeout 14 sekunder før slutt i EM-åpningen mellom Norge og Frankrike. Da lå håndballgutta under med ett mål, men maktet ikke utligne. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Norges gedigne EM-utfordring: - Må vinne resten av kampene

Publisert:
HÅNDBALL

POREC (VG) Norges bitre ettmålstap mot Frankrike betyr at håndballgutta står overfor en formidabel oppgave: Skal de spille semifinale i EM, må resten av kampene vinnes.

Thrilleren som utspilte seg i Zatika Sports Arena i Porec fredag kveld var et Hollywood-manus verdig.

30 sekunder før kampslutt ledet Frankrike med ett mål, men Norge hadde ballen. Christian Berge tok timeout, det måtte scores - men håndballgutta maktet ikke å finne veien til nettmaskene.

– Jeg blir forbanna når vi ikke vinner når vi har muligheten til det. Samtidig har jeg ikke lyst til å ta fram spaden og begynne å grave. Det er vanvittig mye positivt å bygge videre på, sier Christian Berge.

Fikk du med deg den franske stjernespillerens reaksjon på seieren? - Var ikke fortjent

Må vinne resten

Norges uttalte EM-mål er å spille om medaljer i Zagreb om to uker. Etter tapet mot Frankrike er oppskriften for å nå målet ganske grei: Da må resten av lagene i puljen og mellomspillet slås.

– Slik det ser ut nå, må vi vinne resten av kampene hvis vi skal til en semifinale. Og det er jo fortsatt det som er målet. Vi vet at det kan vi gjøre, selv om det blir vanskelig, sier Christian O’ Sullivan til VG.

De to første hindrene på veien er Hviterussland og Østerrike, to nasjoner som Norge skal ha gode sjanser til å ta full poengpott mot. Deretter er det duket for mellomspill, hvor Norges gruppe pares opp mot Kroatia, Sverige, Island og Serbia.

Alle harde motstandere, men aller tøffest: Kroatia. En av verdens beste håndballnasjoner, som samtidig har fordelen av å spille på hjemmebane.

– Aller først må vi ta Hviterussland og Østerrike. Det er vi helt avhengig av. Så regner jeg med Kroatia blir ener i sin gruppe, og om vi blir toer i vår, vil vi møtes i siste mellomspillskamp i Zagreb. Det kan bli veldig gøy, sier O’Sullivan.

Kroatia spilte sin åpningskamp mot erkerival Serbia i går kveld. Det ble en pangåpning for vertsnasjonen, som nedsablet serberne med 10 mål. Men kroatene fikk samtidig et solid skudd for baugen da deres store stjerne, Domagoj Duvnjak, gikk ned for telling like før slutt.

Det gikk raskt rykter om at skaden var omfattende, og at en muskel muligens var røket. Sent fredag kveld hevdet en kroatisk journalist på Twitter å ha snakket med legen. Beskjeden skal ha vært at Duvnjaks skade er såpass alvorlig at EM er over for hans del.

Sagosen hadde et par lekre målgivende pasninger mot Frankrike. Ta en kikk her:

Kan bli poengdrama

– Nå er regnestykket lett: Norge må vinne resten av kampene, slår TV 3s ekspert Joachim Boldsen fast overfor VG.

Han tror det er viktig at det ble kun ett mål som skilte Norge og Frankrike fredag. Boldsen ser for seg et scenario hvor det fort kan bli avgjørende:

– Det kan komme en situasjon der Norge, Frankrike og Kroatia ender på like mange poeng. Da er det viktig bare å tape med ett og score masse mål. En liten detalj, sier han.

Selv om tapet mot Frankrike sved godt hos de norske håndballgutta fredag kveld, blit fokuset nå raskt vendt mot søndagens kamp mot Hviterussland.

– De har ikke de mest kjente spillerne, men de har mange gode som spiller på gode lag. Vi må komme oss hjem nå, prøve å glemme kampen mot Frankrike, få den vekk. Det er bare to dager til vi skal stå her igjen, sier O’Sullivan.

Sander Sagosen er beroliget av at Norge spilte jevnt mot den nasjonen som er favoritt til å kjempe om EM-gullet.

– Vi var forberedt på at dette kunne ende i tap. Det er ikke avgjort ennå, sier han.

– Det kommer en knallviktig kamp på søndag. Den må vinnes, hvis ikke er vi ferdige her før vi har begynt å snakke. Vi får ta i bruk damelandslaget og si at vi får ta én kamp av gangen.

Her kan du lese mer om