RUSSISK JUBEL: Trefilov og hans russiske håndballjenter kunne juble etter OL-gullet. Det sikret de mot Frankrike lørdag kveld norsk tid. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Trefilov tok hjem OL-gullet: – Han kysset oss alle

RIO DE JANEIRO (VG) (Frankrike-Russland 19-22) Endelig kunne den brummende bamsen Jevgenij Trefilov (60) smile. For første gang har han ledet Russland til OL-gull.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Trefilov gikk rett av banen etter at seieren var klar. En klem fra Olga Akopjan var det eneste vi så av ham før han forsvant inn i garderoben, tydelig beveget over at gullet var sikret. Russlands legendariske trener viste ikke en eneste seiersgest.

– Dette er spesielt for Trefilov. Han kysset oss alle, forteller Jekateria Ilina til VG.

– Endelig klarte vi det - nå er vi olympiske mestere. Da er det slutt for min generasjon, sier Irina Bliznova, en av de få som er igjen siden Russland sist tok en tittel, VM-gullet i 2009.

Trefilov selv sier at han sliter med å skjønne at de faktisk har vunnet OL-gull:

– OL er det største. Noen fremstiller meg som streng, men OL er en veldig demokratisk konkurranse, sier han smilende.

Det hersket lenge tvil om Russland i det hele tatt skulle få lov til å delta i Rio-lekene på grunn av den systematiske dopingen som er avslørt. Trefilovs kvinner kom, storspilte og vant i Brasil. Mot Norge vant de etter en ulidelig spennende semifinale som måtte avgjøres med ekstraomganger.

GRATULERT: Evgenii Trefilov blir gratulert av Thorir Hergeirsson etter medaljeseremonien i håndballhallen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK VG

– Jeg var ikke bekymret for at vi ikke skulle få delta, for jentene mine er rene og har alltid vært. Vi jobber bare hardt, det er ikke ulovlig. Jeg vet om to tilfeller av doping i russisk håndball. Den ene hadde en injeksjon i kneet, den andre ville slanke seg. Det er alt som jeg vet om gjennom historien.

Russland har vunnet alle sine åtte kamper i OL - på samme måte som Marit Breiviks jenter gjorde det i Beijing-OL 2008.

Frankrike ble rett og slett et nummer for små i OL-finalen, der de franske jentene hele tiden måtte jage etter - som Norge måtte det i semifinalen.

Søstrene Anna Vjakhireva og Polina Kuznetsova var toneangivende for Russland, der fire av Katrine Lundes lagvenninner fra Rostov er blant gullvinnerne.

Så sent som i desember ble Russland slått ut allerede i kvartfinalen i VM.

Den franske keeperen Laura Glauser storspilte utover i 2.omgang og skapte masse hodebry for russerne. Foran seg hadde hun et forsvar som jobbet best av alle i OL. Men det holdt ikke til slutt.

Trefilov har tidligere ledet Russland til VM-titler i 2001, 2005, 2007 og 2009. I 2001 og 2007 var Norge finalemotstander.

OL-finalen ble dømt at de det norske paret Kjersti Arntsen og Guro Røen. Det er tredje gang et norsk dommerpar har en OL-finale. Terje Anthonsen og Øyvind Bolstad (1984) og Svein Olav Øie og Bjørn Høgsnes (2000) har gjort det før, men begge disse parene hadde herrefinaler. Så det er første gang det er norske dommere i kvinnefinalen.

I desember skal Norge og Russland møtes igjen - i siste gruppespillkamp i EM i Sverige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder