Svensk stjerne roser Bergerud og deler ut EM-gullet til Norge

MALMÖ (VG) (Sverige-Norge 20–23) Jim Gottfridsson fikk EM-drømmen på hjemmebane knust av Norge og keeperhelten Torbjørn Bergerud (25). Nå deler den svenske stjernen ut EM-gullet til Norge.

 • Ole Kristian Strøm
 • Jostein Overvik
 • Regine Leenborg Anthonessen
 • Bjørn S. Delebekk (foto)
 • Jonas Wikborg

Gottfridsson var full av lovord om den norske burvokteren, som tidvis sto som en vegg da Norge sendte Sverige ut av håndball-EM med sifrene 23–20 i Malmö.

De to er også lagkompiser i Flensburg.

– Han gjør en fantastisk kamp og er en fantastisk håndballspiller. Han redder tre straffer og fem-seks frie skuddmuligheter, sier den svenske stjernen til VG.

les også

Folkebørsen: Sagosen var et angrep alene

– Og så er han et fantastisk fint menneske, så man unner ham alt godt, legger Gottfridsson til, og mener Norge kan juble for EM-gull den 26. januar.

– Er Norge gullfavoritt?

– De vinner gull.

– Tror du det?

– Jeg er helt sikker.

– Helt sikker?

– Helt sikker, svarer Gottfridsson før han forlater intervjuet du kan se her:

– Det kan Gottfridsson få lov til å si, men det er en lang vei dit, sier landslagssjef Christian Berge.

– Vi er ikke i nærheten av gullet ennå. Vi må ha fokus på det vi kan gjøre noe med.

Kim Ekdahl Du Rietz er litt enig med begge:

– Norge er det beste laget i EM. Men det kan skje ting i semifinale og finale.

Torbjørn Bergerud var selv glad etter seieren:

– Det var veldig gøy. Det er en slitekamp, en tøff kamp, ikke så mange mål, og at vi går seirende ut av matchen, er ekstremt deilig, smiler burvokteren overfor VG.

«Berge Boys» var tilsynelatende ikke truet i nabofeiden i Malmö Arena søndag kveld, men mot slutten kom Sverige to mål bak - og det ble likevel bitte litt spenning. Men Norge vant med tre mål og står fortsatte med bare seirer i EM.

Frankrike, Portugal og Sverige kollapset alle mot Norge.

– Vi slår et godt kjempende Sverige, fastslo Kristian Kjelling som TV3-ekspert.

– Vi spiller solid, men vi vet vi kan bedre. Og det er godt å vite at vi kan slå Sverige på en ok dag, sier Petter Øverby til VG.

Sverige måtte vinne for å kunne holde liv i håpet om at semifinalene i Stockholm vil gå med vertslandet. De kom fra 25–35-tap mot Portugal.

les også

De var «Bengan Boys». Nå hyller de «Berge Boys».

– Det er sinnssykt deilig å sende de rett hjem, sier Eivind Tangen til VG.

– Det var deilig! Det var en krig i 60 minutter, og jobben legger vi bakerst. Torbjørn står fantastisk, sier Sander Sagosen til VG.

Landslagstrener Christian Berge er helt enig med sin stjernespiller.

– Det var spennende, riktig spennende. Vi hadde muligheten til å slå ut Sverige, og det ønsket vi. Det ble marginalt, og vi har en målvakt som står forrykende. Han er direkte matchavgjørende på slutten og redder de to siste 100 prosentsjansen. Han er en god målvakt og kommer bare til å ta steg, sier han til VG.

For Norges forsvar - og målvakt Torbjørn Bergerud - var i det umulige hjørnet den første halvtimen. Det gjorde at svenskene scoret bare åtte mål i hele 1. omgang.

Magnus Abelvik Rød ble skadet i høyrehånden i forrige kamp mot Ungarn, og denne gang måtte han hinke av banen etter å ha scoret 2–1-målet mot Sverige.

– Jeg føler meg fin, det er ikke noe problem, sier Rød til VG, og forklarer at han fikk en kjenning i foten da han satset.

Torbjørn Bergerud presterte en dobbeltredning på 3–1 til Norge og sørget for en god start.

Den viktige bakspilleren Albin Lagergren var tilbake for Sverige etter å ha slitt med hjernerystelse. Han sørget for at Sverige kom likt på 5–5.

Heldigvis hadde Norge Torbjørn Bergerud, som en periode var en levende vegg. Han leverte mot Frankrike og Portugal - og gjorde det igjen mot Sverige.

Samtidig som Magnus Gullerud kontret inn 9–6 til Norge, kom Magnus Abelvik Rød tilbake på arenaen. Og tre minutter før pause kom han også inn på banen.

Flere svenske feil og bomskudd gjorde at Norge ledet 12–8 etter 1. omgang. Bare åtte baklengsmål skyldtes både mange Bergerud-pareringer og sterkt forsvarsspill med - Christian O’Sullivan og Magnus Gullerud i hovedrollene. De er to stille helter i det norske EM-laget.

les også

Nordmannens stikk før naboduellen: – De ble spilt ut av hallen

Eivind Tangen kom på høyreback i 2. omgang og slo an tonen med et underarmskudd av klasse. Norge ledet med fire eller fem mål, Bergerud fortsatte å hindre mål - men forsvarsspillet var ikke like bra.

På 22–18 fikk Norge to utvisninger i løpet av få sekunder: Eivind Tangen og Christian O’Sullivan. Men det hjalp ikke at Sverige fikk straffe, for Torbjørn Bergerud reddet. Dermed stoppet han svenskenes håp om å innhente ledelsen.

På 22–20 hadde Sverige muligheten til å komme et mål bak, men Bergerud reddet først - og så skjøt Jim Gottfridsson i treverket.

– Vi viser en styrke, at vi beholder roen og kontrollerer kampen. Det er veldig godt å sende svenskene ut av mesterskapet, sier matchvinner Bergerud.

Dette er tredje mesterskap på rad at Norge slår Sverige. I fjorårets VM ble Magnus Jøndal den store norske helten med 11 mål på 11 skudd. Norge vant 30-27 i Herning.

Norge ble ikke bedre enn nummer syv i Kroatia-EM for to år siden, men slo likevel sølvvinneren Sverige 28-25 i sin siste kamp. Torbjørn Bergerud hadde hele 22 redninger i den kampen.

Slik var kamputviklingen:

Mer om

 1. Håndball-EM herrer 2020
 2. Håndball

Flere artikler

 1. Norge stormer videre i håndball-EM: – Perfekt punktum i Trondheim

 2. Sverige knust og ydmyket etter pubskandalen – tror Norge-kampen blir EMs vanskeligste

 3. Sagosen og Bergerud helter da Norge sa «au revoir» til Frankrike: – Det er en ren utblåsning

 4. Svenske EM-stjerner gikk pub – måtte be om unnskyldning

 5. Her tar Bergerud helt av: – Utenomjordisk prestasjon

Fra andre aviser

 1. Børsen: Bergerud med ny praktkamp

  Aftenposten
 2. Børsen: «Helt enorm»

  Aftenposten
 3. Tallene som sjokkerte de norske spillerne: – Det er ekstremt

  Aftenposten
 4. Børsen: «Helt enorm»

  Fædrelandsvennen
 5. Tallene som sjokkerte de norske spillerne: – Det er ekstremt

  Bergens Tidende
 6. Tallene som sjokkerte de norske spillerne: – Det er ekstremt

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder