LANGT NEDE: Nora Mørk har hatt det vondt siden private bilder av henne havnet på avveie. Foto: Jostein Overvik VG

Knust Nora Mørk vurderte å droppe VM etter å ha blitt hacket

I høst ble Nora Mørks (26) telefon hacket, og da ble hennes private bilder spredt på internett. Det knakk henne fullstendig, sier hun i et åpenhjertig intervju med TV 2.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Livet til håndballstjernen Nora Mørk falt i grus da hun fikk vite at noen hadde hacket mobiltelefonen hennes og spredt private bilder på internett. En mann i 20-årene har nå tilstått ugjerningen, skriver TV 2.

Mørk forteller at hun ble fysisk syk og slet med både å sove og spise. Hun slet også med å prestere på håndballbanen.

Håndballjentene: Dette er landslagstroppen til VM

Da uttaket til VM i desember kom, var den vanlige gleden over å være med borte.

– Jeg ble redd. Jeg gruer meg til å være i Bergen for Møbelringen Cup i en uke og forholde meg til andre mennesker, forteller hun gråtkvalt til TV 2.

Støttes av landslaget

Landslagskollega og venninne Stine Bredal Oftedal skriver i en SMS til VG at det har vært vondt å se Mørk gå gjennom dette.

– Det er skremmende hvor lite medfølelse og respekt for andres privatliv som kan finnes der ute. Som venninne har det vært vondt å se hvordan dette har gått inn på henne. For Nora er kanskje en offentlig person, men først og fremst en person. En bra en i tillegg!

– Det er ingen tvil om at hun er et offer i denne saken, men også en som tør å stå frem og bruke stemmen sin. For seg selv, men minst like mye for andre. Det står det stor respekt av, understreker hun.

Beskjeden om at de private bildene var på avveie fikk hun på landslagssamling i Trondheim for to måneder siden.

Les også: Nora Mørks tøffeste sesong

VG snakker med håndballjentenes landslagssjef, Thorir Heirgersson mandag kveld. Han har full forståelse for at Mørk var inne på tanken om å droppe VM.

VIL HJELPE: Thorir Heirgersson, håndballjentenes landslagssjef. Foto: Jonathan Nackstrand AFP

– Sånn som hun hadde det, kan jeg forstå det. Uten overskudd eller glede er ikke det rart. Men jeg tror at landslaget er et godt sted for å henne å være: Sammen med venninnene, mennesker hun liker og mens hun får drive med det hun liker aller best, å spille håndball, sier Hergeirsson.

– For vår del var det aldri snakk om å ikke ta med Nora i troppen. Hun har ikke gjort noe galt, hun har blitt utsatt for en kriminell handling og er et offer. Vi ønsker å ha henne med, så lenge hun ønsker det, så klart.

– Tøft og sterkt gjort

– Nora vet hva VM og mesterskap dreier seg om, og så sant hun føler seg klar, er hun selvfølgelig med, men hvis ikke, har vi forståelse for det, sier han, og understreker at resultater og konkurranse kommer bak i køen i slike situasjoner.

Hergeirsson sier at han har vært klar over saken lenge, og at han og resten av støtteapparatet har stått på stand by for å hjelpe.

– Vi har vært beredt på å hjelpe, og jeg har vært med på å diskutere ulike ting med både Nora og faren (Morten), men de har vært i førersetet, naturligvis.

Husker du? Nora Mørk får topplønn i Györ

Landslagssjefen roser Mørk som står frem, og oppfordrer alle andre til å visemedmenneskelighet.

– Det er tøft og sterkt gjort av henne. Det er ingen enkel ting å snakke om – men det er en viktig ting å snakke om, og jeg tror hun har fått mye støtte og mye respekt for det. Jeg tror folk må tenke «hva om det hadde vært meg». Dette er noe som kan ødelegge folk innvendig, og derfor vil jeg oppfordre alle til å vise medmenneskelighet og at de ikke tar del i distribusjonen av sånt. Jeg tror folk skjønner at dette ikke greit, understreker han.

Vil ta tilbake kontrollen

Mørk forteller at hendelsen preget henne så mye at hun vurderte å droppe det kommende verdensmesterskapet.

– Da uttaket kom, tenkte jeg at jeg ville kjøpe en billett til andre siden av jordkloden og bli der til julaften. Men da vinner jo den som gjorde dette mot meg. jeg elsker jo håndball og livet som spiller. Jeg ønsker å representere Norge og bare håper jeg klarer å stå i det.

– Jeg synes det er utrolig tøft gjort av henne å stå frem med dette, og hun har min fulle støtte, men jeg ønsker ikke å kommentere noe videre utover det, da dette ikke er min sak, sier landslagskollega Camilla Herrem til VG.

Les også: Mørk om søsterens skade: – Verden er urettferdig

Saken fortsetter under bildet.

STØTTER MØRK: Camilla Herrem (t.h.) gir sin fulle støtte til Nora Mørk. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Mørk forteller at hun – til tross for frykten – valgte å bli med fordi at hun har et behov for å ta tilbake kontrollen, og at ingen skal få ødelegge drømmen om å bli verdens beste håndballspiller.

26-åringen forteller at hun er redd for hvordan folk vil dømme henne.

– Jeg er vant til at folk dømmer meg på det jeg gjør på banen og personligheten min. Det å bli dømt på en måte som er så privat og så krenkende. Det gjør meg utrolig usikker, redd, lei meg og frustrert. Jeg har sagt at jeg ikke bryr meg om hva folk tror om meg, men når det kommer til dette, så selvfølgelig gjør jeg det. Selvfølgelig er det utrolig sårt og vondt.

Hammerseng-Edin: – Jeg står opp for Nora

Gro Hammerseng-Edin har gått ut og støttet sin gamle landslagskollega på sin Instagram-konto:

«Jeg står opp for Nora og for alle andre jenter som har opplevd å bli utsatt for hacking og krenkelse av privatlivets fred. Jeg står opp og jeg står ved siden av.
Å stjele private bilder fra mennesker er en kriminell handling. Å distribuere andres private bilder online er en kriminell handling. Jeg er ikke leder. Jeg er ikke politiker. Jeg er mamma. Venn. Et medmenneske som velger å bruke stemmen min for å belyse et økende samfunnsproblem. Nora Mørk er bare en av mange jenter som opplever hacking og at private bilder sirkulerer på «lukkede» nettsteder.»

Det samme har Noras søster Thea gjort på sin Instagram.

«Min sterke, sterke Nora! Den kampen du velger å stå i i dag er så utrolig viktig. At du tør å være en stemme og en frontfigur for å endre dette voksende samfunnsproblemet du selv er blitt utsatt for er helt utrolig! Vi må alle velge å være like modige som Nora.»

VG har ikke lykkes i å komme i kontakt med Nora Mørk.

STERKT BÅND: Thea (t.v.) og Nora Mørk. Foto: Alf Øystein Støtvig VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder