MISTER EM: Landslagskaptein Bjarte Myrhol. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix

Myrhol er ute av håndball-EM – må opereres: – Føles som en lettelse

10. januar starter håndball-EM. Norge møter Bosnia-Hercegovina i Trondheim. Det blir uten mannen mange mener er verdens beste strekspiller, kaptein Bjarte Myrhol (37).

 • Jostein Overvik
 • Trond Johannessen

Det bekrefter Myrhol overfor VG. Han har fått et tilbakefall på sykdommen som han har slitt med siden i sommer. I starten av november ble han hasteinnlagt og operert på grunn av hull i tarmen.

– Jeg fikk et skremmeskudd på lille julaften og tilbragte den på sykehus. Disse smertene kommer veldig fort opp. Det er så vondt som man kan ha det, sier Myrhol, som er på Gran Canaria med familien.

Han hadde suksess med å lade opp til VM på samme måten i fjor, men denne gangen blir det altså ikke noe mesterskap. EM arrangeres i Norge, Sverige og Østerrike.

FIGHTING FACE: Slik er Norge blitt kjent med Bjarte Myrhol. Her under semifinalen mot Tyskland i VM i januar, der Norge vant 31–25. Foto: Bjørn S. Delebekk

Myrhol kom på VMs «all star»-lag som beste strekspiller både da Norge tok VM-sølv i 2017 – og i januar i år. Nylig ble han utropt til verdens beste strekspiller i en kåring i regi av handball-planet.com.

Landslagssjef Christian Berge tar inn Kolstads Tom Kåre Nikolaisen i EM-troppen, som erstatter for Bjarte Myrhol.

– Heldigvis slapp jeg å operere her (på Gran Canaria). Men jeg har hatt løpende kontakt med overlegen i Herning. Det betyr at operasjonen som opprinnelig var satt til 27. januar blir tatt 2. januar i Danmark, sier veteranen som spiller for danske Skjern.

Superskuffet

– Jeg er selvsagt superskuffet over ikke å få spille EM. Samtidig har jeg ekstremt lyst til å få gjort denne operasjonen. Jeg har hatt så mye vondt og hatt så mange problemer de siste månedene. Det er også familien glad for. Det er ikke noe særlig for dem å se at jeg blir kjørt bort i sykebil som på lille julaften. Det føles faktisk som en lettelse at jeg ikke lenger har håndballpresset på skuldrene, sier Myrhol.

Han ringte selv til Christian Berge (landslagssjef) på lille julaften og ga beskjed om forfallet. Myrhol er usikker på hvordan karrieren vil bli etter operasjonen, og understreker at han heller ikke bruker mange krefter på det.

– Det kan ingen si før jeg våkner opp igjen. Jeg er forberedt på at det kan bli satt en stomi på magen midlertidig, om operasjonen ikke går slik den skal. Jeg gleder meg bare til å bli frisk igjen. Akkurat nå ligger jeg ved bassengkanten, er med familien og livet mitt er veldig bra. I stedet for å trene to ganger om dagen kan jeg være sammen med dem.

Da VG møtte Bjarte Myrhol i november var han fast bestemt på å spille EM på hjemmebane og satse videre mot OL i Tokyo til sommeren. Men han la ikke skjul på at tanken om at han kanskje må legge opp har slått ham.

Kristian Kjelling, som igjen vil være Viasats ekspert under EM, var ikke klar over Myrhols forfall da VG snakket med ham.

– Trist for Bjarte og trist for laget, sier han.

– Det er klart det betyr mye. Han er en stor profil både på og utenfor banen. Som et angrepsvåpen er han en annerledes strekspiller, bevegelig, flink til å rykke i rom, han er en konstant plage. Så er han en fin fyr, godt likt og et samlende punkt. Han er blitt en stor grunnstein i en solid grunnmur, sier Kjelling.

les også

Myrhol snakker ut om sykdommen: Fryktet karrieren var over

Det er ikke første gang Myrhol har hatt helseproblemer. I 2011 ble han rammet av testikkelkreft, men han kjempet seg tilbake.

I videovinduet under forteller han hvordan det var å være tilbake etter kreftkampen:

PS! Norges første kamp går mot Bosnia-Hercegovina 10. januar. Med i Norges pulje er også Frankrike og Portugal.

Les også

 1. Bjarte Myrhol spiller til han er 40: Tar hensyn til ungene

  Bjarte Myrhol (36) forlenger sin kontrakt med Skjern frem til 2022. Landslagskapteinen satser dermed på at karrieren…
 2. Bjarte Myrhol akuttinnlagt og operert for hull i tarmen

  Bjarte Myhrols danske klubb Skjern melder at landslagskapteinen ble akuttinnlagt på sykehuset onsdag og er blitt operert…

Mer om

 1. Bjarte Myrhol
 2. Håndball-EM herrer 2020
 3. Håndballgutta

Flere artikler

 1. Bjarte Myrhol holder seg hjemme fra EM: – Jeg har nok med meg selv

 2. Christian Berges EM-tropp: Bjarte Myrhol klar tross sykdom

 3. Myrhol snakker ut om sykdommen: Fryktet karrieren var over

 4. Petter Øverby fra hjertesyk til forsvarssjef: – Jeg fikk sjokk

 5. Sagosen i EM-slag, men Norge fikk ikke revansj mot verdensmesterne

Fra andre aviser

 1. Bjarte Myrhol går glipp av EM. Kolstad-spiller blir erstatter.

  Aftenposten
 2. Vellykket operasjon for Norges landslagskaptein

  Aftenposten
 3. Bjarte Myrhol går glipp av EM. Kolstad-spiller blir erstatter.

  Fædrelandsvennen
 4. Savner den populære lederen: – Har han ikke fått nok nå?

  Aftenposten
 5. Etter en tøff tid har Norge-kapteinen satt en frist for comebacket: – Det har vært en ordentlig påkjenning

  Aftenposten
 6. Norsk stjerne akuttinnlagt og operert

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder